Hirdetés
Hirdetés

Történelmi változás Kínában - Amerika hoppon marad?

2018. január 10., 18:00

Az utóbbi bő 30 évben Kína hatalmas devizatartalékot halmozott fel, és ennek jó részéből amerikai államkötvényeket vettek, vagyis nem kis részben ők finanszírozták az amerikai eladósodást. Most meglepő bejelentést tettek: lehet, hogy nem vesznek többet, elég, amennyi van. A piacok megijedtek, a hozamok megugrottak.

Az eddigi idei nyugalom és optimizmus után most több dolog aggasztani kezdte a piacokat, leginkább az kínai felvetés, miszerint lassítanák, vagy akár meg is szüntetnék az amerikai állampapírok vásárlását. Ez önmagában logikus lépés lehet, miután az eddig exportvezérelt kínai gazdaság elmozdul a belső fogyasztás növekedése felé, a kereskedelmi többlet csökken, nem fog vég nélkül ömleni a dollár.

Fő hitelező

Az elmúlt évtizedekben Kína több mint 3000 milliárd dollár értékben vásárolt amerikai állampapírokat, így Amerika egyik fő hitelezőjévé vált. Amerika pedig időnként erősen túlköltekezik, ilyenkor adóssága növekedik, és ezt valakinek finanszíroznia kellett. Az utóbbi évek hozaméhsége ezt a problémát megoldotta, az európainál magasabb hozamú amerikai kötvényeket örömmel megvették a befektetők, de ha a hozammentes korszak véget ér, már nem lesz ilyen egyértelmű a helyzet.

Hirdetés

Hozamugrás

A piacok mindenesetre kissé megrémültek a hírtől: az amerikai 10 éves kötvény hozama nagyot emelkedett 2,60 százalékra, és ezzel egyidejűleg máshol is emelkedni kezdtek a hozamok. Ezt erősíti, hogy jó eséllyel a japán jegybank és az EKB és befejezi idén eszközvásárlási programját, így a legnagyobb kötvényvásárlók kilépnek a piacról. Ez önmagában nem baj, de ebben az esetben a rendkívül alacsony hozamú kötvények hozama és árfolyama normalizálódni kezd, ami jelentős árfolyamesést jelent, ami fájdalmas lesz azoknak, akik azt hitték, örökké tart a kamatmentes világ.

Az amerikai kötvényhozamok mellett az ázsiaiak és az ausztrál is emelkedtek, de még Európa is megmozdult: legnagyobb mértékben a svéd, a cseh és az osztrák 10 éves kötvényhozam növekedett, persze így is mindegyik jóval alacsonyabb, mint az amerikai. Érdekes módon közben a jóval magasabb orosz és román hozamok csökkentek, persze megvan a logikája annak, hogy a befektetők keresni kezdik a magasabb hozamokat olyan országokban, melyekben viszonylag jó a gazdasági helyzet. Oroszországnak a magas olajár tesz jót, a román hozam pedig a magasban feledkezett 4,4 százalékon, miközben a román gazdaság növekszik a leggyorsabban Európában.

Jen erősödés

A kialakult kamatkülönbségek más problémát is felvetettek, mégpedig japán és amerikai viszonylatban. A két ország között beindult a carry trade, vagyis az a folyamat, amikor magasabb kamatozású devizába áramlik a tőke (vagy alacsonyabb kamaton vesznek fel hitelt, mint nálunk az elhíresült svájci frank lakáshitelesek). Ebben az esetben az történt, a lényegében 0 kamatú jenben hiteleket vettek föl, azt dollárra váltották, és megvették a lényegesen magasabb kamatozású amerikai állampapírokat.

Dollárgyengülés a jenhez képest, 3 nap
Dollárgyengülés a jenhez képest, 3 nap

Miután ez az ügylet maximum 2 százalék kamatnyereséghez vezethetett éves szinten, a befektetőknek fel kellett tételezniük, hogy a jen erősödése a dollárhoz képest kevesebb lesz, különben veszteség éri őket, vagy akár még a jen gyengülésére is számítottak, ami extra nyereséget hoz. Márpedig a jen most szépen emelkedik a dollárhoz képest, nem kis részben annak köszönhetően, hogy a japán jegybank is felhagy az extrém laza monetáris politikával, így a japán hozamok is nőnek.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Elképesztő szintű az iráni politikai felháborodás Varsó azon lépése kapcsán, hogy helyszínt ad egy Irán-ellenes globális konferenciának. A lengyelek döntése óriási pofont jelent Berlin, Párizs és az EU számára. Varsó Amerika kiemelt partneri pozíciójára törekszik, kihasználva, hogy Washington és Berlin között egyre feszültebb a diplomáciai viszony. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?