3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az utóbbi bő 30 évben Kína hatalmas devizatartalékot halmozott fel, és ennek jó részéből amerikai államkötvényeket vettek, vagyis nem kis részben ők finanszírozták az amerikai eladósodást. Most meglepő bejelentést tettek: lehet, hogy nem vesznek többet, elég, amennyi van. A piacok megijedtek, a hozamok megugrottak.

Az eddigi idei nyugalom és optimizmus után most több dolog aggasztani kezdte a piacokat, leginkább az kínai felvetés, miszerint lassítanák, vagy akár meg is szüntetnék az amerikai állampapírok vásárlását. Ez önmagában logikus lépés lehet, miután az eddig exportvezérelt kínai gazdaság elmozdul a belső fogyasztás növekedése felé, a kereskedelmi többlet csökken, nem fog vég nélkül ömleni a dollár.

Fő hitelező

Az elmúlt évtizedekben Kína több mint 3000 milliárd dollár értékben vásárolt amerikai állampapírokat, így Amerika egyik fő hitelezőjévé vált. Amerika pedig időnként erősen túlköltekezik, ilyenkor adóssága növekedik, és ezt valakinek finanszíroznia kellett. Az utóbbi évek hozaméhsége ezt a problémát megoldotta, az európainál magasabb hozamú amerikai kötvényeket örömmel megvették a befektetők, de ha a hozammentes korszak véget ér, már nem lesz ilyen egyértelmű a helyzet.

Hozamugrás

A piacok mindenesetre kissé megrémültek a hírtől: az amerikai 10 éves kötvény hozama nagyot emelkedett 2,60 százalékra, és ezzel egyidejűleg máshol is emelkedni kezdtek a hozamok. Ezt erősíti, hogy jó eséllyel a japán jegybank és az EKB és befejezi idén eszközvásárlási programját, így a legnagyobb kötvényvásárlók kilépnek a piacról. Ez önmagában nem baj, de ebben az esetben a rendkívül alacsony hozamú kötvények hozama és árfolyama normalizálódni kezd, ami jelentős árfolyamesést jelent, ami fájdalmas lesz azoknak, akik azt hitték, örökké tart a kamatmentes világ.

Az amerikai kötvényhozamok mellett az ázsiaiak és az ausztrál is emelkedtek, de még Európa is megmozdult: legnagyobb mértékben a svéd, a cseh és az osztrák 10 éves kötvényhozam növekedett, persze így is mindegyik jóval alacsonyabb, mint az amerikai. Érdekes módon közben a jóval magasabb orosz és román hozamok csökkentek, persze megvan a logikája annak, hogy a befektetők keresni kezdik a magasabb hozamokat olyan országokban, melyekben viszonylag jó a gazdasági helyzet. Oroszországnak a magas olajár tesz jót, a román hozam pedig a magasban feledkezett 4,4 százalékon, miközben a román gazdaság növekszik a leggyorsabban Európában.

Jen erősödés

A kialakult kamatkülönbségek más problémát is felvetettek, mégpedig japán és amerikai viszonylatban. A két ország között beindult a carry trade, vagyis az a folyamat, amikor magasabb kamatozású devizába áramlik a tőke (vagy alacsonyabb kamaton vesznek fel hitelt, mint nálunk az elhíresült svájci frank lakáshitelesek). Ebben az esetben az történt, a lényegében 0 kamatú jenben hiteleket vettek föl, azt dollárra váltották, és megvették a lényegesen magasabb kamatozású amerikai állampapírokat.

Dollárgyengülés a jenhez képest, 3 nap

Miután ez az ügylet maximum 2 százalék kamatnyereséghez vezethetett éves szinten, a befektetőknek fel kellett tételezniük, hogy a jen erősödése a dollárhoz képest kevesebb lesz, különben veszteség éri őket, vagy akár még a jen gyengülésére is számítottak, ami extra nyereséget hoz. Márpedig a jen most szépen emelkedik a dollárhoz képest, nem kis részben annak köszönhetően, hogy a japán jegybank is felhagy az extrém laza monetáris politikával, így a japán hozamok is nőnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG