Hirdetés
Hirdetés

Jönnek az új Apple-modellek, visszatér a főinkvizítor

2019. szeptember 10., 18:59

Keményvonalas ellenfelet kaptak a multik, egy olyan személy kerül az EU digitális ügyekért felelős vezetői székébe, aki korábban már súlyos büntetéseket szabott ki rájuk. Az USA-ban is versenyjogi eljárásokat kezdeményeztek a Facebook és a Google ellen. Az Apple is célkeresztbe kerülhet, ma viszont új telefonokat és üzleti modellt mutat be.

Próbálgatják az arcfelismerőt az iPhone X-en - most még érdekesség, hamarosan alapvető szolgáltatás? Fotó: EPA / Andy Rain
Fotó: EPA / Andy Rain

Se szeri, se száma a kockázatoknak, bizonytalanságoknak a tőzsdéken. Van a Brexit-dráma, a kereskedelmi háború, csütörtökön dönt az EKB, akadnak bőven recessziós félelmek… Ilyen körülmények között egészen jónak mondható hír, hogy a nyugat-európai tőzsdeindexek szerény pluszban tudtak végezni. Az amerikai társaik pedig este hat után csak 0,2 százalék körüli esésben vannak.

A befektetők egyébként most nem vásárolták annyira a menekülőeszközöket, mint az utóbbi hetekben, hónapokban. Emelkedtek a fontosabb nyugati kötvényhozamok, és estek a nemesfémek.

Hirdetés

Itthon a BUX index 1,3 százalékkal esett, az OTP, a Mol és a Richter egyaránt lefelé tartott. A Telekom inkább stagnált. A forint pár fillérrel megközelítette eddigi negatív rekordját, súrolta az euró a 332-t.

Megszorongatnák a Google-t

Az USA-ban ma a technológiai részvények a többihez hasonló mértékben esnek, de igazából erősen rájuk jár a rúd mostanában. Egy tegnapi bejelentés szerint monopólium-ellenes eljárást kezdeményeznek a Google ellen 50 amerikai államban. Ezt megelőzően múlt hét pénteken a Facebook ellen jelentettek be hasonló lépést.

Amint a Marketwatch emlékeztet rá, a Google tevékenysége teljesen behálózza az internetet. Annyira, hogy szinte lehetetlen úgy szörfözni a világhálón, hogy ne fussunk bele valamely szolgáltatásába. Emellett sok millió felhasználó adataival rendelkezik. Domináns az internetes reklámok piacán, amióta 2007-ben megvette a DoubleClick nevű szolgáltatót.

Visszatér a keményvonalas

A Bloomberg véleménycikke szerint a Google és a Facebook még nagyon kellemetlen híreknek néz elébe. A szabályozók az USA-ban és az EU-ban is támadást indítottak ellenük.

Emlékeztetnek rá, hogy Margrethe Vestager, aki korábban az EU versenyjogi felügyelőjeként már súlyos büntetéseket szabott ki az amerikai internetes multikra, most megint pozícióba kerül. Ursula von der Leyen helyetteseként az Európai Bizottságban megkapta a digitális ügyek fő felelősének tisztét. Ezzel még nagyobb hatalma lehet, mint korábban.

Elővehetik a Librát

Keményvonalas hozzáállásával már magára haragította Donald Trump elnököt is. Olyan ügyekben kutakodhat majd, mint a Google álláskeresési szolgáltatása, a Facebook Libra nevű tervezett kriptodevizája vagy az Apple bánásmódja a vevőivel. A cikk egyenesen a Szilícium-völgy legfőbb ellenségének nevezi a szakembert.

A Nasdaq Composite technológiai index és az S&P 500 index öt éve (Tradingview.com)
A Nasdaq Composite technológiai index és az S&P 500 index öt éve (Tradingview.com)

Az Apple ma este mutatja be új telefonmodelljeit az USA-ban, magyar idő szerint hétkor. Ezen kívül streaming-modelljeiről is szó lesz. Az elemzők azonban mintha kissé pesszimisták lennének, a részvény enyhe mínuszban várja a nagy eseményt.

Telefonok helyett szolgáltatások

A Matketwatch előzetese szerint öt dologra érdemes majd figyelni a show-n. Lehet, hogy nem is a bemutatandó három telefon lesz a középpontban. Inkább a szolgáltatások, az online játék– és videóplatformok, azok árazása, üzleti modellje.

Emlékeztetnek rá, hogy a telefongyártó új modelljei mostanában kevesebb újdonságot tartalmaztak. Így a felhasználók jellemzően tovább megtartják, ritkábban cserélik le régi modelljeiket. Mintegy 200 millióra becsülik a forgalomban levő régi – iPhone 6-os vagy még régebbi – modellek számát. Ahhoz, hogy ezeket használóik újakra cseréljék, az eddigieknél meggyőzőbb újításokra lenne szükség.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Matuzsálemkötvények: nem kéne Magyarországnak is kibocsátania ilyesmit?

Matuzsálemkötvények: nem kéne Magyarországnak is kibocsátania ilyesmit?

Egyesek nevettek, mások szörnyülködtek rajta két évvel ezelőtt, amikor Ausztria és Argentína száz éves lejáratú államkötvényeket bocsátott ki. A vészmadarak nagy veszteségektől óvták a vásárlókat. Azóta viszont 70-100 százalékkal felment az osztrák kötvények ára, és felére esett a másiké. Kinek van még ilyenje? Nálunk miért nincs?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?