Hirdetés

Kitörhet az OTP, Kína kikapcsol – öt tudnivaló a mai tőzsdéhez

Eidenpenz József, 2019. szeptember 30., 11:42

A kereskedelmi háború újabb fejleménye is lehet, hogy felreppent a híresztelés kínai részvények eltávolításáról az amerikai tőzsdékről. Ezt később cáfolták, de estek a kínai papírok. A forint erőt gyűjt, az OTP már annyit ostromolta a 12 800-at, hogy lassan illene áttörnie. Ma jön egy Opus-jelentés.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Az európai indexek alig moccannak ma, az amerikai határidős mutatók viszont 0,3-0,4 százalékos pluszban vannak. Itthon a BUX viszont negyed százalékkal esik kevéssel 11 óra után, az OTP, Mol, Richter, Telekom és az Opus egyaránt süllyednek.

1. Nélkülözhetjük a kínai részvényeket

Hirdetés

A nemzetközi részvénypiacokat az kavarta fel a múlt hét végén, hogy a Bloomberg értesülése szerint az amerikai kormányzat mérlegeli egyes kínai részvények amerikai kereskedésének megszüntetését. Ezzel már korábban  is fenyegetőztek a kereskedelmi háború során, megnehezítendő a kínai cégek tőkéhez jutását.

Bő másfél száz papír lehet érintett, közülük például a Baidu jelentősen esett pénteken az USA-ban. Ezekre a kivezetési hírekre azonban már jött egy legalább részleges pénzügyminisztériumi cáfolat a hétvégén, így ma a kereskedés szolidan, szinte már álmosan indult Európában.

A kínai indexek egy százalékkal estek hétfő reggel, aminek azonban az is lehet az oka, hogy holnaptól hosszú, egy hetes nemzeti ünnep kezdődik náluk. Egy jó hír is jött, mely szerint a kínai Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzserindex szeptemberben felülmúlta a várakozásokat, és 50,4-ről 51,4-re emelkedett.

2. Választottak az osztrákok

Az eddig a koalíciót vezető jobbközép ÖVP előretört, a szélsőségesnek nevezett koalíciós partner FPÖ viszont jelentősen visszaszorult a vasárnapi előrehozott osztrák választáson. A következő koalíció összetétele még homályos, de könnyen kikerülhet belőle a szélsőjobb.

Az osztrák ATX tőzsdeindex szerény, 0,2 százalékos pluszban van, valamivel az európai átlag felett. Az egyébként negatív hozamú osztrák államkötvények árfolyama is csak szerényen süllyed, hasonlóan például a német állampapírokhoz.

3. Csúcsközelben az euró/forint

Pénteken 336,52 forintnál új történelmi rekordot ért el az euró árfolyama itthon az Investing.com rendszere szerint, mások szerint 336,19 az új maximum. Továbbra is történelmi csúcs közelében az euró-forint árfolyam – írta reggeli hírlevelében az Equilor Befektetési Zrt.

Euró/forint (Grafikon: Tradingview.com)
Euró/forint (Grafikon: Tradingview.com)

“A pénteki kereskedésben ismét érintette az árfolyam az emelkedő trendcsatorna felső trendvonalát, majd kisebb korrekció indult. Továbbra sem számítunk érdemi fordulatra, tehát összességében folytatódhat a forintgyengülés” – írták hétfő reggel. Rövid távon támaszt 333,22-nél és 327,50-nél, ellenállást a felső trendvonalnál, 336,19 és 336,77 forintnál látnak. Hétfőn 11 óra körül egyébként 334,70 az árfolyam.

Friss árfolyamok itt láthatók

4. Kitörést várnak az OTP-től

Az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja trükkös részvénynek nevezi az OTP-t. “Nem először tréfálja meg a befektetőket azzal, hogy a kritikus ellenállás szintnek tekintett 12 800 forint fölött zár, s aztán visszaesik a bázisba. Vagyis eddig egyszer sem erősítette meg a kitörést, miközben ostromolja a szintet. Már ötször futott neki a faltörésnek, s a mondás szerint ‘Addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik’”.

Ezért a brókercég úgy véli, a bankrészvény a nem túl távoli jövőben nagy valószínűséggel tényleg áttöri a szintet.

A KBC Equitas pedig azt írja, az OTP román leánybankjának vezérigazgatója a Világgazdaságnak adott interjút. “A vezérigazgató szerint a leánybank 5 éven belül a bank piaci részesedésének duplázását tűzte ki célul (jelenleg nagyjából 2,5 százalék a piaci részesedésük)”. A múlt héten teljesen lezárult az OTP szerbiai akvizíciója.

5. “Kispapírok”, Opus-jelentés

A KBC Equitas szerint ma este érkezik az Opus gyorsjelentése. A részvény “kitört a csökkenő trendvonal alól, így izgalmas technikai kép alakult ki az este érkező féléves jelentés előtt” – írták. Egyébként is izgalmas híreket láttak a magyar “kispapíroknál”.

Így pénteken jelentett az Appeninn, “minden soron látványos növekedést ért el a vállalat”. Az AutoWallis is múlt héten jelentett, árbevétele egy év alatt 21 százalékkal, átfogó eredménye pedig 148 százalékkal emelkedett. Holnap lesz az Estmedia közgyűlése, a Masterplast pedig hatmilliárdos kötvénykibocsátást tervez. Jelentős veszteség jöhet viszont a CIG Pannóniánál, az olasz határon átnyúló tevékenysége után további 670 millió forintot jelzett előre.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarc az EU-csúcson: nem tudtak megegyezni a pénzekről az tagállamok

Kudarcot vallott a kétnapos rendkívüli csúcson az EU első kísérlete a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetés elfogadására. A büdzsé fő nettó befizetőinek túl magas, a nettó kedvezményezetteknek még mindig túl alacsony volt az Európai Tanács elnöke által kidolgozott ajánlat. Charles Michel a következő napokban dönti el, mikor hívja össze újra a tagállamok vezetőit, hogy második nekifutásra megállapodjanak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?