Hirdetés

Koccinthatnak a Heinekennél, van még lejjebb a Molnak

Eidenpenz József, 2020. február 12., 11:53

Ma is kedvező hangulat uralkodik a tőzsdéken, a koronavírussal már alig foglalkoznak. Jót tett pár európai gyorsjelentés, a német DAX-ot az autógyárak húzzák. A BUX is szerény pluszban van, pedig folytatódik a Mol vesszőfutása. A forint gyenge, ma is csúcsközelben az euró.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Az egy napon kimutatott új koronavírus-fertőzések száma ebben a hónapban a legalacsonyabb szintre esett tegnap. A tőzsdéken így tart a járvány csendesedésével kapcsolatos optimizmus. Bár akadnak óvatos vagy aggódó hangok is, akik szerint a Kínából érkező adatok pontossága kétséges. A fertőzöttek száma pedig sokkal magasabb is lehet, a lappangási idő hosszú.

Jó gyorsjelentések is érkeztek. Az amerikai indexek a tegnapi, napon belüli történelmi rekordok után a végére visszacsúsztak, de szerény pluszban tudtak zárni. Ma az amerikai határidős indexekkel 0,3-0,4 százalékos pluszban kereskednek.

Hirdetés

Európában a német DAX index 0,6, a Stoxx 600 index 0,4 százalékos pluszban van. A DAX 13 700 pont felett történelmi csúcsot döntöget. A német autógyárak azon hír nyomán vannak 2-3 százalékos pluszban, hogy a Daimler hétfőn felveszi a munkát kínai gyárában. (Tegnap viszont rossz gyorsjelentésről és leépítésekről számolt be ugyanez a cég.) A svéd Riksbank nullán hagyta a kamatait, de ez megfelelt a várakozásoknak.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

Itthon a BUX index 0,2 százalékos pluszban van. Főleg ma is az OTP húzza, az előző napokban jól teljesítő Richter stagnál, míg a Mol tovább süllyedt, 2588 forintra. Az olajtársaság papírja mintegy tíz hónapja esik. Az euró/forint ma is a 339-es szintet ostromolja, fillérekre van az eddigi történelmi rekordtól.

1. A Heineken fokozza a pezsgést

Az Akzo Nobel és a Heineken jó gyorsjelentéseivel is magyarázzák, hogy a mai európai tőzsdei hangulat pozitív. A holland sörgyár tavaly 14 százalékkal növelte nettó profitját, és idén is öt százalék körül lehet a bővülés – írta az Investing.com. A cég kedden menedzserváltást is bejelentett. A részvények hat százalékkal emelkednek.

Hat százalékkal esik viszont a szintén holland ABN Amro, mert a bankcsoport alulteljesítette a negyedik negyedévre vonatkozó várakozásokat.

2. Merre tovább, olaj?

Izgalmas lehet az olajpiac a következő órákban, napokban. Az olajárak magukhoz tértek az utóbbi két napban, a WTI ismét 50 dollár felett forog, de hosszabb távra tekintve relatíve alacsony szinten van. Megszenvedte a koronavírust, és bizonytalan, hogy az OPEC lép-e valamit. A szervezet tárgyal az orosz partnerével, vélhetően ezen múlik minden.

Az OPEC havi jelentést tesz közzé szerdán, délután a szokásos amerikai készletadatok jönnek. Fejleményeket várnak Líbiából is, ahol az ország politikai válságának megoldása mellett az olajbevételek sorsa a tét. A koronavírus és a kínai gazdasági növekedés, nyersolaj-kereslet visszaesésével kapcsolatos félelmek nyomasztották hetekig az olajpiacot.

3. Hatodik éve nőttek a reálbérek Németországban

A hatodik egymást követő évben volt pozitív a reálbérek emelkedése Németországban, ami a magas szintű foglalkoztatással karöltve nagyban hozzájárult a német gazdasági növekedéshez. Tavaly 2,6 százalékos átlagbér-bővülés volt 1,4 százalékos infláció mellett, tehát 1,2 százalék volt a reálbér-növekedés.

A 2010-es év óta is éppen ennyi, évi 1,2 százalék volt az éves átlagos reálbér-növekedés a Reuters szerint. Ám emlékeztetnek rá, hogy az utóbbi időben az exportorientált vállalatok problémákkal szembesülnek.

4. Sanders a nyerő?

Bernie Sanders nyert a New Hampshire-i demokrata előválasztáson a számok alapján. Még számos további előválasztás lesz azonban február végén és március elején. A Fed elnöke beszélt tegnap a kongresszusban, azt ígérte, hogy kiemelten figyelik a koronavírussal kapcsolatos fejleményeket. A beszéd pozitív volt, de nem tartalmazott igazi újdonságot.

5. Kriptodeviza-rali 2.0?

Bár pár nappal ezelőtt már rövid időre elérte, ma tartósabban tízezer dollár fölé lendült a bitcoin árfolyama, jelenleg 10 250. De ezúttal nem a legnagyobb múltú kriptodeviza vezeti az elemelkedést, az ether (ethereum) például 24 óra alatt 13 százalékkal 250 dollár fölé ugrott. Az emelkedést egyes “altcoinok”, a bitcoin újabb keletű kihívói vezetik.

Egy hét alatt a bitcoin 12, az ether 33, az EOS 25 százalékkal ment fel. A tron és a steem is 21-21 százalékot drágult, ezért úgy tűnik, a hangsúly az “okosszerződésekre” kifejlesztett kriptodevizákon van.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Balkanizálódó Európa – komoly belpolitikai mozgások az EU vezető országaiban

Balkanizálódó Európa – komoly belpolitikai mozgások az EU vezető országaiban

Ahelyett, hogy a közös megoldások felé mozdulna, kontinensünk balkanizálódik és visszahull a nemzeti megoldásokhoz. Megvizsgáljuk, hogyan hatott a koronavírus járvány a német, az olasz és a francia belpolitikára. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?