Hirdetés
Hirdetés

Kripto-hírek és álhírek – bankkártyád helyett használhatsz bitcoint?

Eidenpenz József, 2018. március 05., 06:06

Az árfolyam ugyan mostanában nem remekel, de egy másik jelenség is nagyot lendíthet a bitcoin terjedésén: ismét olcsóvá és gyorssá váltak a tranzakciók. A kriptodeviza-cégek fokozatosan vezetnek be új szoftververziókat, amelyek javítanak a technológián. Németország rendet tesz az adózás terén, avagy kell-e egy kávéivás után tőkejövedelem-adót fizetni?

“Nem történik semmi a bitcoin körül” – gondolhatja a felületes szemlélő, pedig ez csak a látszat. Igaz, az árfolyama keveset változott az idén: január elsején 13 400, most szombaton 11 450 körül volt. Közben járt két hétig tízezer alatt, és rövid időre benézett 6000 dollár alá is.

De lényeges ez? Pont ez az a hiba, amit sok kriptodeviza-szakértő, programozó és kripto-hívő szerint a laikusok elkövetnek: túl sok jelentőséget tulajdonítanak az árfolyamnak, és túl rövid távra figyelnek. Holott a háttérben sokkal több, messzire vezető dolog történik, a bitcoin, az ethereum és sok más kriptodeviza programozói szorgalmasan fejlesztik a rendszert.

Hirdetés

A kripto-mánia már régen nem csak a digitális pénzek gyors nemzetközi átutalásáról szól. A bennfentesek második, sőt harmadik generációs kriptodevizákról beszélnek. Ami a különböző nyilvántartások, adatbázisok, internetes szolgáltatások, okos és decentralizált szerződések blokklánc-technológiával való nyilvántartását jelenti.

Ismét olcsón és gyorsan

Az egyik fontos változás, hogy ismét viszonylag olcsó és gyors lett a bitcoin-rendszer. Tavaly év végén, idén év elején ugyanis durván megnőtt a bitcoin-tranzakciók átfutási ideje és költsége. Most pénteken egy bonyolultabb (több száz előzmény-tranzakció miatt adatigényes) bitcoin-átutalás csekélyke (3 satoshi/bájt) tranzakciós díj mellett is néhány másodperc alatt megérkezett. (A felhasználó választhatja meg a díjat, és bizonyos határok között minél magasabbat ad meg, annál gyorsabban hajtódik végre a művelet.)

Felére esett az érdeklődés?

A Bloomberg írt egy cikket arról, hogy a bitcoin-tranzakciók száma, ami a decemberi őrületben körülbelül 400 ezer volt hetente, felére esett vissza, mintegy 200 ezerre. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy az érdeklődés visszaesett, és így nagyobb árfolyam-esés következhet.

Frissítés: Nem az érdeklődés csökkenése miatt esett vissza a bitcoin forgalma, hanem a tranzakciók kötelegelt feldolgozása (batching) miatt. A SegWit-protokoll terjedése csökkenti a tranzakciók számát, csak ezt sokan nem értik - írta vasárnap a Newsbtc.com kriptó-híroldal. Ezzel finoman lehülyézték a világelsők közé tartozó hírügynökséget.

Azt már mi tesszük hozzá, az olcsóság és gyorsaság következménye az is, hogy megint érdemes lesz bitcoinnal fizetni. Több internetes áruház, szoftvercég, mobilfizetési szolgáltató, szerencsejáték-oldal stb. a közelmúltban inkább felfüggesztette a bitcoin elfogadását. (A drága bitcoin időszakáról, a bankokkal, pénzküldőkkel való összehasonlításról itt írtunk.)

Bankkártya helyett bitcoint

Ezek visszatérése újra generálhat keresletet. A Square nevű cég, amely mobil bankkártya-elfogadó alkalmazásáról ismert, január végén jelentette be, hogy bitcoint is elfogadnak – ez is sok-sok új tranzakciót eredményezhet.

Western Union, forint, bitcoin. Melyik fog előbb kihalni? (Fotó: Eidenpenz József)
Western Union, forint, bitcoin. Melyik
fog előbb kihalni? (Fotó: Eidenpenz József)

A bitcoin-hálózat sebességét nagyban növelhette, hogy készítettek egy Segregated Witness (SegWit) nevű új szabványt. Ennek bevezetése fokozatos, eddig lassú volt, de február végén egy szoftverfrissítés, valamint a Bitfinex és a Coinbase tőzsdék átállása nyomán hirtelen megugrott az elterjedése, 15 százalékról 30 százalékra. Nemsokára a legnépszerűbb bitcoin-pénzárcát kínáló Blockchain.info oldal is átállhat.

Japán, Mexikó felkészült

A kriptodeviza-tőzsdék sorozatban csökkentik a bitcoin-tranzakciók díjait. Kezdeti stádiumban ugyan, de a Lightning Network nevű újítás is terjed, ennek is pozitív hatása lehet a sebességre és a költségekre.

A kriptodevizákra szakosodott híroldalakon napi 4-8 fontosabb hír is megjelenik. A bűnügyeket mellőzve, a Coinfox.info szerint például 100 cég adott be kérelmet Japánban kriptodeviza-tőzsde működtetési engedélyért folyamodva. Mexikóban törvényt fogadtak el ezekről a kereskedési platformokról.

A kör közepén állnak

A Circle nevű cég, amely blokklánc-alapú mobilos fizetésekkel foglalkozik, megveszi a Poloniex kriptodeviza-tőzsdét. Ez a remények szerint tovább növelheti a kriptodevizák elfogadottságát, a Circle mögött ugyanis neves befektetők állnak, közöttük a Goldman Sachs és a kínai Baidu. A Poloniex a Coinmarketcap szerint a 14. legnagyobb kriptodeviza-tőzsde 142 millió dollár körüli napi forgalommal.0

A csésze kávé nem befektetési termék

Nagyon fontos lehet még, hogy Németországban kiadtak egy állásfoglalást a bitcoin adózásáról. Eszerint adózási szempontból a kriptodevizák, ha fizetésre használják ezeket, a hagyományos pénzekkel megegyező elbírálás alá esnek. (Ezt egy 2015-ös EU-s bírósági ítéletre alapozzák, amire itthon is sokan hivatkoznak.)

Magyarországon állítólag követelésnek tekintik a kriptodevizákat, és magánszemélyeknél SZJA mellett egészségügyi hozzájárulással is sújtják. Ez durva, 33 százalék körüli adókulcsot eredményez, és még a kiadást sem lehet levonni. (Képzeljük el, hogy bitcoinnal fizetünk egy kávét, és 33 százalék adófizetési kötelezettségünk keletkezik.)

Ne FUD-oljatok

Az amerikai Coinbase kriptodeviza-szolgáltató viszont ki kell adja az adóhatóságnak 13 ezer ügyfele adatait, akik 2013-2015-ben legalább húszezer dollár értékben adtak el kriptót. A hatóság eredetileg félmillió személy adatait kérte. Az amerikai hatóságok az ICO-kat is nagyon vizsgálják (Elsődleges Érmekibocsátás, a részvénykibocsátáshoz hasonló forrásbevonás).

A kriptovilág hívei szerint annyira sok a mainstream sajtóban, politikában és egyes üzleti körökben az álhír, ferdítés, dezinformáció, hogy külön szavuk is van rá: FUD (“fear, uncertainty and doubt”, azaz félelem, bizonytalanság, kétely). Ez a Coindesk definíciója szerint “hamis vagy félrevezető információ terjesztése ellenségek által, azzal a szándékkal, hogy aláaknázzanak egy projektet”.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?