Hirdetés
Hirdetés

Kripto-hírek és álhírek – bankkártyád helyett használhatsz bitcoint?

Eidenpenz József, 2018. március 05., 06:06

Az árfolyam ugyan mostanában nem remekel, de egy másik jelenség is nagyot lendíthet a bitcoin terjedésén: ismét olcsóvá és gyorssá váltak a tranzakciók. A kriptodeviza-cégek fokozatosan vezetnek be új szoftververziókat, amelyek javítanak a technológián. Németország rendet tesz az adózás terén, avagy kell-e egy kávéivás után tőkejövedelem-adót fizetni?

“Nem történik semmi a bitcoin körül” – gondolhatja a felületes szemlélő, pedig ez csak a látszat. Igaz, az árfolyama keveset változott az idén: január elsején 13 400, most szombaton 11 450 körül volt. Közben járt két hétig tízezer alatt, és rövid időre benézett 6000 dollár alá is.

De lényeges ez? Pont ez az a hiba, amit sok kriptodeviza-szakértő, programozó és kripto-hívő szerint a laikusok elkövetnek: túl sok jelentőséget tulajdonítanak az árfolyamnak, és túl rövid távra figyelnek. Holott a háttérben sokkal több, messzire vezető dolog történik, a bitcoin, az ethereum és sok más kriptodeviza programozói szorgalmasan fejlesztik a rendszert.

Hirdetés

A kripto-mánia már régen nem csak a digitális pénzek gyors nemzetközi átutalásáról szól. A bennfentesek második, sőt harmadik generációs kriptodevizákról beszélnek. Ami a különböző nyilvántartások, adatbázisok, internetes szolgáltatások, okos és decentralizált szerződések blokklánc-technológiával való nyilvántartását jelenti.

Ismét olcsón és gyorsan

Az egyik fontos változás, hogy ismét viszonylag olcsó és gyors lett a bitcoin-rendszer. Tavaly év végén, idén év elején ugyanis durván megnőtt a bitcoin-tranzakciók átfutási ideje és költsége. Most pénteken egy bonyolultabb (több száz előzmény-tranzakció miatt adatigényes) bitcoin-átutalás csekélyke (3 satoshi/bájt) tranzakciós díj mellett is néhány másodperc alatt megérkezett. (A felhasználó választhatja meg a díjat, és bizonyos határok között minél magasabbat ad meg, annál gyorsabban hajtódik végre a művelet.)

Felére esett az érdeklődés?

A Bloomberg írt egy cikket arról, hogy a bitcoin-tranzakciók száma, ami a decemberi őrületben körülbelül 400 ezer volt hetente, felére esett vissza, mintegy 200 ezerre. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy az érdeklődés visszaesett, és így nagyobb árfolyam-esés következhet.

Frissítés: Nem az érdeklődés csökkenése miatt esett vissza a bitcoin forgalma, hanem a tranzakciók kötelegelt feldolgozása (batching) miatt. A SegWit-protokoll terjedése csökkenti a tranzakciók számát, csak ezt sokan nem értik - írta vasárnap a Newsbtc.com kriptó-híroldal. Ezzel finoman lehülyézték a világelsők közé tartozó hírügynökséget.

Azt már mi tesszük hozzá, az olcsóság és gyorsaság következménye az is, hogy megint érdemes lesz bitcoinnal fizetni. Több internetes áruház, szoftvercég, mobilfizetési szolgáltató, szerencsejáték-oldal stb. a közelmúltban inkább felfüggesztette a bitcoin elfogadását. (A drága bitcoin időszakáról, a bankokkal, pénzküldőkkel való összehasonlításról itt írtunk.)

Bankkártya helyett bitcoint

Ezek visszatérése újra generálhat keresletet. A Square nevű cég, amely mobil bankkártya-elfogadó alkalmazásáról ismert, január végén jelentette be, hogy bitcoint is elfogadnak – ez is sok-sok új tranzakciót eredményezhet.

Western Union, forint, bitcoin. Melyik fog előbb kihalni? (Fotó: Eidenpenz József)
Western Union, forint, bitcoin. Melyik
fog előbb kihalni? (Fotó: Eidenpenz József)

A bitcoin-hálózat sebességét nagyban növelhette, hogy készítettek egy Segregated Witness (SegWit) nevű új szabványt. Ennek bevezetése fokozatos, eddig lassú volt, de február végén egy szoftverfrissítés, valamint a Bitfinex és a Coinbase tőzsdék átállása nyomán hirtelen megugrott az elterjedése, 15 százalékról 30 százalékra. Nemsokára a legnépszerűbb bitcoin-pénzárcát kínáló Blockchain.info oldal is átállhat.

Japán, Mexikó felkészült

A kriptodeviza-tőzsdék sorozatban csökkentik a bitcoin-tranzakciók díjait. Kezdeti stádiumban ugyan, de a Lightning Network nevű újítás is terjed, ennek is pozitív hatása lehet a sebességre és a költségekre.

A kriptodevizákra szakosodott híroldalakon napi 4-8 fontosabb hír is megjelenik. A bűnügyeket mellőzve, a Coinfox.info szerint például 100 cég adott be kérelmet Japánban kriptodeviza-tőzsde működtetési engedélyért folyamodva. Mexikóban törvényt fogadtak el ezekről a kereskedési platformokról.

A kör közepén állnak

A Circle nevű cég, amely blokklánc-alapú mobilos fizetésekkel foglalkozik, megveszi a Poloniex kriptodeviza-tőzsdét. Ez a remények szerint tovább növelheti a kriptodevizák elfogadottságát, a Circle mögött ugyanis neves befektetők állnak, közöttük a Goldman Sachs és a kínai Baidu. A Poloniex a Coinmarketcap szerint a 14. legnagyobb kriptodeviza-tőzsde 142 millió dollár körüli napi forgalommal.0

A csésze kávé nem befektetési termék

Nagyon fontos lehet még, hogy Németországban kiadtak egy állásfoglalást a bitcoin adózásáról. Eszerint adózási szempontból a kriptodevizák, ha fizetésre használják ezeket, a hagyományos pénzekkel megegyező elbírálás alá esnek. (Ezt egy 2015-ös EU-s bírósági ítéletre alapozzák, amire itthon is sokan hivatkoznak.)

Magyarországon állítólag követelésnek tekintik a kriptodevizákat, és magánszemélyeknél SZJA mellett egészségügyi hozzájárulással is sújtják. Ez durva, 33 százalék körüli adókulcsot eredményez, és még a kiadást sem lehet levonni. (Képzeljük el, hogy bitcoinnal fizetünk egy kávét, és 33 százalék adófizetési kötelezettségünk keletkezik.)

Ne FUD-oljatok

Az amerikai Coinbase kriptodeviza-szolgáltató viszont ki kell adja az adóhatóságnak 13 ezer ügyfele adatait, akik 2013-2015-ben legalább húszezer dollár értékben adtak el kriptót. A hatóság eredetileg félmillió személy adatait kérte. Az amerikai hatóságok az ICO-kat is nagyon vizsgálják (Elsődleges Érmekibocsátás, a részvénykibocsátáshoz hasonló forrásbevonás).

A kriptovilág hívei szerint annyira sok a mainstream sajtóban, politikában és egyes üzleti körökben az álhír, ferdítés, dezinformáció, hogy külön szavuk is van rá: FUD (“fear, uncertainty and doubt”, azaz félelem, bizonytalanság, kétely). Ez a Coindesk definíciója szerint “hamis vagy félrevezető információ terjesztése ellenségek által, azzal a szándékkal, hogy aláaknázzanak egy projektet”.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Gulyás Gergely szerint felmerülhetett az igény a cégeknél a túlórák emelésére, de a kormányt ez nem befolyásolta a döntés meghozatalakor. Ez burkoltan azt is jelentheti, hogy valamilyen párbeszéd folyhatott a témában az illetékes kormánytag és a piaci szereplők között. Német sajtóhírek szerint egyes német cégek valóban jelezték a kormány felé, hogy örülnének a túlóraszám növelésének.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?