Hirdetés
Hirdetés

Lefordult a forint, esik az arany és az olajár

Fellegi Tamás, 2019. április 05., 11:17

A forint akár tartósan is gyenge maradhat az önfinanszírozási program miatt, nagy lesz az állami devizaigény. A részvénypiacokról ma levonultak a befektetők.

Ismét gyengülni kezdett a forint, a jegybank-alelnöki nyilatkozat csak rövid ideig adott neki erőt. A gyengélkedés úgy tűnik, fundamentálisan is megalapozott lesz a közeljövőben, hiába van fizetésimérleg-többletünk. A kormány láthatóan nagyon erőltetni a maradék devizaadósság forintosítását az államadósságon belül, amihez bizony temérdek deviza fog kelleni.

A közeljövőben több új megtakarítási forma, illetve egy megemelt kamatozású államkötvény jelenhet meg, mindennek az a célja, hogy a lakossági megtakarításokat nagy ütemben terelje az állampapírpiacra, még ha ez magas kamatterhet jelent is a költségvetésnek. Ha megvalósulhat a nagy lakossági pénzbevonás, nem kell megújítani a lejáró devizakötvényeket, így kifizetésükhöz sok deviza kell.

Hirdetés

Az államadósság jelenleg közel 30 ezermilliárd forint, ez közel 100 milliárd euró. A pontos devizaarányról eltérő adatok látnák napvilágot (az árfolyam függvényében is változik), de leegyszerűsítve tekintsük úgy, hogy legfeljebb 20 milliárd euró. Ez igen combos összeg, ha 5 évig tartana az átváltás, akkor is nagyjából elviszi fizetési mérleg várható többletét.  A program nélkül egyértelműen erősödne a forint a tartós devizatöbblet hatására, így azonban jó esély van rá, hogy erre hosszú ideig nem számíthatunk.

Az árfolyam a reggeli 320 körüli szintről hirtelen 320,75-re változott eurónként.

Euró/forint
Euró/forint

Érdekesen alakult az arany ára: tegnap egy V betű alakult ki a grafikonon. Egy hirtelen 12 dolláros zuhanás után az ár lényegében ugyanennyit visszaemelkedett, viszont ma újra csökken, 1293 dollárig.

Arany
Arany

A napokban elért több hónapos csúcs után kissé visszaesett az olajár: a WTI 61,90 dollárig, a Brent kerek 69-ig.

A tőzsdék érdekes módon ma meg sem mozdulnak, beleértve a BÉT-et is, ahol csak a Richter 0,7 százalékos, 5455 forintig történő csökkenése említhető.

A folyamat egy szempontból érthető: miután a legnagyobb jegybankok monetáris politikája szinte befagyott, azaz nincs kamatmódosítás, nincsenek már kötvényvásárlási programok, viszont a korábbi programok során kikerült temérdek pénz a piacokon marad. A részvényárak így békésen megállnak a magasban, nem lenne meglepő, ha a folyamat tartóssá válna.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

10 éve nem látott részvételi arány - megmozgatta a magyarokat a mai szavazás

10 éve nem látott részvételi arány - megmozgatta a magyarokat a mai szavazás

Hivatalos eredmények csak este 11 után várhatóak, míg az első várható mandátumeloszlásokra kora este lehet számítani. Addig a 2019-es hazai EP-választás szempontjából a legérdekesebbek a részvételi adatok. A vasárnapi jó idő is belejátszhat abba, hogy az elmúlt 10 év legnagyobb arányú hazai európai parlamenti választási eredménye van kialakulóban.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?