Hirdetés
Hirdetés

Lefordult a forint, esik az arany és az olajár

Fellegi Tamás, 2019. április 05., 11:17

A forint akár tartósan is gyenge maradhat az önfinanszírozási program miatt, nagy lesz az állami devizaigény. A részvénypiacokról ma levonultak a befektetők.

Ismét gyengülni kezdett a forint, a jegybank-alelnöki nyilatkozat csak rövid ideig adott neki erőt. A gyengélkedés úgy tűnik, fundamentálisan is megalapozott lesz a közeljövőben, hiába van fizetésimérleg-többletünk. A kormány láthatóan nagyon erőltetni a maradék devizaadósság forintosítását az államadósságon belül, amihez bizony temérdek deviza fog kelleni.

A közeljövőben több új megtakarítási forma, illetve egy megemelt kamatozású államkötvény jelenhet meg, mindennek az a célja, hogy a lakossági megtakarításokat nagy ütemben terelje az állampapírpiacra, még ha ez magas kamatterhet jelent is a költségvetésnek. Ha megvalósulhat a nagy lakossági pénzbevonás, nem kell megújítani a lejáró devizakötvényeket, így kifizetésükhöz sok deviza kell.

Hirdetés

Az államadósság jelenleg közel 30 ezermilliárd forint, ez közel 100 milliárd euró. A pontos devizaarányról eltérő adatok látnák napvilágot (az árfolyam függvényében is változik), de leegyszerűsítve tekintsük úgy, hogy legfeljebb 20 milliárd euró. Ez igen combos összeg, ha 5 évig tartana az átváltás, akkor is nagyjából elviszi fizetési mérleg várható többletét.  A program nélkül egyértelműen erősödne a forint a tartós devizatöbblet hatására, így azonban jó esély van rá, hogy erre hosszú ideig nem számíthatunk.

Az árfolyam a reggeli 320 körüli szintről hirtelen 320,75-re változott eurónként.

Euró/forint
Euró/forint

Érdekesen alakult az arany ára: tegnap egy V betű alakult ki a grafikonon. Egy hirtelen 12 dolláros zuhanás után az ár lényegében ugyanennyit visszaemelkedett, viszont ma újra csökken, 1293 dollárig.

Arany
Arany

A napokban elért több hónapos csúcs után kissé visszaesett az olajár: a WTI 61,90 dollárig, a Brent kerek 69-ig.

A tőzsdék érdekes módon ma meg sem mozdulnak, beleértve a BÉT-et is, ahol csak a Richter 0,7 százalékos, 5455 forintig történő csökkenése említhető.

A folyamat egy szempontból érthető: miután a legnagyobb jegybankok monetáris politikája szinte befagyott, azaz nincs kamatmódosítás, nincsenek már kötvényvásárlási programok, viszont a korábbi programok során kikerült temérdek pénz a piacokon marad. A részvényárak így békésen megállnak a magasban, nem lenne meglepő, ha a folyamat tartóssá válna.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az utolsó pillanatban ússzák meg a cégek a brutális bírságot

Az utolsó pillanatban ússzák meg a cégek a brutális bírságot

A minimálbér négyszeresénél indult volna a szankcionálás, de egy bizottsági módosító megsemmisíti Kásler Miklós javaslatát. Erőt mutat az ágazati lobbi.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?