Hirdetés
Hirdetés

Lehűtötte a kedélyeket az új jegybankelnök

Fellegi Tamás, 2018. február 28., 10:52

Az új amerikai jegybankelnök további kamatemelésekről beszélt, meg is jeletek az eladók, az amerikai indexek méreteset estek. Ázsia is esett a Nikkei vezetésével, Európában szerényebbek a mínuszok. Szárnyal az OTP a negyedéves jelentés előtt, erősödik a dollár, gyengül a forint.

A Fed új elnöke, Jerome Powell első kongresszusi meghallgatásán hangsúlyozta, hogy ő már nem az infláció hiányától fél, mint elődje sok évig, hanem attól, hogy az infláció túl magasra emelkedik, az ideális 2 százalékos szint fölé, és így veszélyezteti a reálbér növekedést. Ezért folytatódni fog a kamatemelési sorozat, nem kizárt, hogy idén összesen 4 kamatemelésre kerül sor.

Ha így lesz, a jelenleg 1,5 százalékos alapkamat 2,5 százalékra nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is elérheti, ami a 0 körüli kamatok sokéves időszaka után gyökeres fordulat. Powell hozzátette, hogy a tőzsdei volatilitás sem fogja befolyásolni döntéseit, vagyis azért nem fog eltérni a szigorúbb monetáris politikától, hogy fenntartsa a magas árfolyamokat, hisz nem ez a jegybank feladata.

Hirdetés

A befektetők értettek a szóból, nem lesznek kimentve. Komoly eladásba kezdtek, a főbb indexek egyaránt jóval egy százalék fölötti mértékben estek, bár ezzel csak nagyjából a tegnapelőtti emelkedést adták vissza.

S&P 500
S&P 500

Ázsiában is elromlott a hangulat: sok index esett több mint egy százalékot, de a legnagyobb mértékben, másfél százalékkal a Nikkei gyengült. A nagyobb európai piacok fél százalék mínuszban vannak, ellenben a BUX a pozitív tartományba került, főleg a fél százalékkal 12 600 pontig emelkedő OTP-nek köszönhetően. A Mol és a Richter alig van feljebb, a Telekom viszont 0,7 százalékkal esik 455,5 forintig.

Erősödött a dollár, eurónként 1,22-ig. A forint tovább gyengült eurónként már 314,30-at kell adni. Kismértékben csökkent az olajár, a WTI 62,90 dollár, a Brent 66,45.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán, Trump és a keresztény fundamentalizmus – kimúlik a liberális eszme?

Orbán, Trump és a keresztény fundamentalizmus – kimúlik a liberális eszme?

Az USA-ban és hazánkban az állam és egyház közötti választóvonal a szemünk előtt oldódik fel, miközben az első számú politikai vezetők alkotmány feletti pozícióra törekszenek. A fundamentalista keresztények egyre növekvő politikai súlyára már az iszlamista terrorizmus egyik fő állami finanszírozója, Szaúd-Arábia is felfigyelt. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?