Hirdetés
Hirdetés

Lelombozó hír jött a kínai tárgyalásokról, száguld a Wallis

Eidenpenz József, 2019. február 07., 19:11

Pocsék a hangulat a tőzsdéken, a kereskedelmi háborúban megint rossz hírek érkeztek. A vállalati gyorsjelentések sem a jó arcukat mutatták, a makrogazdasági adatok sem voltak kedvezőek. A gyorsjelentése után nagyot esett a Richter, az AutoWallis viszont ismét szárnyal.

Larry Kudlow elnöki tanácsadó szerint jelentős a távolság az amerikai és kínai álláspontok között a kereskedelmi tárgyalások során. Ezt mondta legalábbis a Fox Business Network-nek adott interjúban. Ettől elég rendesen megijedtek a tőzsdék, csúnyán festenek az indexek az óceán mindkét partján.

Azt is megpendítette az amerikai sajtó, hogy Trump elnök és kínai kollégájának személyes találkozója távolabbra tolódhat. Ráadásul a legutóbbi makrogazdasági adatok sem voltak jók és a világgazdaság lassulását vetítik előre. Az aktuális gyorsjelentések sem voltak túl fényesek.

Hirdetés

Az S&P 500, a Nasdaq Composite és a Dow Jones Industrial mintegy másfél százalékos esésben vannak jelenleg. Az utóbbi, az ipari átlag volt négyszáz százalékhoz közeli mínuszban is, ez mostanáig 320-ra mérséklődött. A német index 2,7, a francia 1,8, a brit 1,1 százalékkal süllyedt a zárásig.

Száguldó Wallis

Itthon a BUX index egy százalékkal, több mint 400 ponttal süllyedt, de még negyvenezer felett maradt. A befektetők kedvence most az AutoWallis, amely megint 15 százalékkal emelkedett. Alighanem a cég maga is igyekszik fűteni a lelkesedést, ma is kiadtak egy lelkes közleményt (keretesben).

További árfolyamok itt láthatók

Nagyot esett a Richter a gyorsjelentése megjelenése napján, 3,4 százalékkal 5540-re, kisebbet az OTP, 0,6 százalékkal 11 400-ra. A Mol stagnált 3246-on. A Plotinus és a Rába is a vesztesek táborát gyarapította 6 és 4 százalék feletti eséssel. A forint is tovább gyengült kicsit, ötven fillérrel 318,90-re drágult az euró. (A forintról szóló véleményeket tegnap itt ismertettünk.)

Olcsóbb lesz a csoki és a kenyér?

Három százalék körüli mértékben szakad az olaj ára is, a WTI 52, a Brent 61 dollárhoz közelít. Sok más árupiaci termék is zuhan, az amerikai gáz 3,5 százalékkal, a kakaó, a búza, a platina 2-2 százalékkal.

A pénzügyi válság óta a legnagyobb, 66 milliárd dollárosra becsült bankfúzió készül Amerikában. A BB&T és a SunTrust Banks egyesülnek, a létrejövő új óriás állítólag tízmillió ügyfelet fog kiszolgálni. A leendő egyesített bank neve még nem ismert.

A Fiat-Chrysler rossz idei kilátásai miatt 12 százalékkal zuhant ma, a Tui német idegenforgalmi irodahálózat pedig több mint nyolc százalékkal ment le.

Új AutoWallis-részvények jöttek

“Jelentős növekedést és akvizíciókat tervez az AutoWallis Nyrt., miután csütörtökön bevezették a Budapesti Értéktőzsdére a nagy múltú cégcsoport új részvényeit. A társaság tagvállalatainak összesített árbevétele az előzetes adatok alapján 5,9 százalékkal, 70 milliárd forintra emelkedett 2018-ban, amivel a hetedik legnagyobb árbevételű cég a hazai parketten. Az AutoWallis tőzsdei megjelenésének fő célja, hogy növekedési tervei finanszírozásához a nyilvános tőkepiaci forrásokat is fel tudja használni. A vállalat azt tervezi, hogy a következő öt évben megkétszerezi árbevételét, és már jövőre, a 2019-es eredménye alapján vonzó mértékű osztalékot fizet törzsrészvényei után” – írta a cég mai közleménye. (Reggel sajtótájékoztatót is tartottak, erről itt írtunk.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Váratlanul újra pánikszerű vétel bontakozott ki a fejlett európai országok államkötvényeinek piacán: az árak megemelkedtek, a hozamok nagyot zuhantak. A pánikot egy, a vártnál rosszabb eurózónás adat okozta, amelyik jobban megnézve nem is olyan rossz, de olyan méretű a pesszimizmus, hogy a bolhát is elefántnak látják.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • 5 százalékos kamat Magyarországon, de mi lesz az ingatlanárakkal?

    2019. április 13., 20:01
    5 százalékos kamat Magyarországon, de mi lesz az ingatlanárakkal?

    Az utóbbi időben gyorsan emelkednek a lakosság által elérhető kockázatmentes hozamok az állampapírok emelkedő kamatának köszönhetően, immár lényegében elértük az 5 százalékot. Ez már lassan versenyképes lesz az ingatlankiadással elérhető hozammal, lehet hogy emiatt fog kipukkadni az ingatlanpiaci lufi?

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?