Hirdetés
Hirdetés

Megint ömlik az olaj, éves mélypontjára tapadt a forint

Eidenpenz József, 2017. április 19., 18:48

Nem minden tőzsdeindexnek sikerült emelkednie, de inkább szerényen pozitív volt a hangulat a részvénypiacokon. Sok gyorsjelentés érkezett, most inkább a jók domináltak. Egy készletadat nyomán nagyot esett az olaj, a brit részvényeknek ma sem tett jót az új választás. A BUX stabilan pluszban volt, a forint viszont elég gyengécske.

Enyhén pozitív hangulatban voltak ma az európai és amerikai indexek, korrigálták kissé a korábbi esést. A német DAX 0,2, a francia CAC 0,4 százalékkal emelkedett, a brit FTSE 100 pedig – nyilván a parlament által is elfogadott előrehozott választások miatt – 0,5 százalékkal esett. Az USA-ban hat óra körül az S&P 500 index 0,1, a Nasdaq 0,5 százalékos pluszban volt, a Dow Jones ipari átlag – főleg a jelentése miatt öt százalékos mínuszban levő IBM miatt – 0,3 százalékkal süllyedt.

Hirdetés

A tőzsdéket főleg a politika és a gyorsjelentések befolyásolhatták. Európában erős a félelem a hétvégi franciaországi elnökválasztás előtt. Az USA-ban a Morgan Stanley kedvező jelentést közölt, nem úgy, mint egy nappal korábban a Goldman Sachs. (Erről az Equilor és az Erste Befektetési is írtak.)

Bankok, autók, repülők

A bankszektor az óceán mindkét partján jól szerepelt. Az autóipari részvények is emelkedtek a közzétett eladási adatok tükrében, és a légitársaságok is a Lufthansa jelentése után. Ma este még közzéteszik a Fed „Bézs Könyvét” is, ami újra felkavarhatja a piacokat.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX egész nap stabilan pluszban volt, kis kilengésekkel, majd végül fél százalékos pluszban zárt. A vezető részvény itt is a bankpapír volt, az OTP egy százalékkal 8141 forintra ment fel. A Mol 0,4 százalékkal drágult 21 090-re, a Richter és a Telekom 0,2-0,2 százalékkal 6885-re, illetve 487-re.

Irányt váltott a font

A forint ma is próbálkozott erősödéssel, 312,70 körül volt az árfolyam alja, de estére megint visszament 313,70-re, a kedd esti szintre. Ez egyben pár fillér híján az év legmagasabb euró/forint árfolyamát takarja, aminek lehetséges okairól itt írtunk. A devizapiacok ma már csendesebbek voltak, mint tegnap, a dollár kissé erősödve korrigálta a hétfői esését, a font korábbi drágulását most némi gyengüléssel korrigálta, állítólag a magas short állomány miatt azonban még mehet fel (amint a Concorde Értékpapír is írta).

További árfolyamok>>>>>>>
További árfolyamok>>>>>>>

Furcsán gyenge a korona

A cseh korona az árfolyamküszöb eltörlése ellenére napok óta gyengül, már majdnem ott van, ahol a küszöb volt (26,88 eurónként). Korábban vélhetően nagyon sokan spekuláltak a korona erősödésére, óriási összegekért koronát vettek, amit most nincs kinek eladni. De lehet, hogy a jegybank is besegít. Ha sok spekulatív vételt számolnak fel egyszerre, akár komolyabb, bár vélhetően csak átmeneti koronagyengülés is jöhet.

Esik az olaj, az arany

A kőolaj árfolyama lefelé indult, majd az esés gyorsult, miután az amerikai készletekről közzétette heti jelentését az EIA. A felhalmozott olaj mennyisége a várnál jóval kevésbé csökkent, ráadásul a benzinkészletek még emelkedtek is a várt csökkenés helyett. Este hat körül már 1,7 százalékos volt a mínusz, ezzel a WTI 51,60, a Brent 54,0 dollár körül járt.

Az arany elég nagyot esett, 0,9 százalékot, talán azzal összefüggésben, hogy az amerikai államkötvények hozamai komolyabban felfelé vették az irányt. Érezhetően megnőtt a kockázatvállalási kedv, csökkentek a félelmek, ez látszott például a VIX volatilitás-index esésén is.

Plotinus és Duna House

Itthon a Plotinus közgyűlést tartott, ahol a tőzsdei kivezetésről is döntöttek volna, ám ehhez a napirendi ponthoz nem volt meg a szükséges részvételi arány.

A KBC Equitas szerint nem tud formába lendülni a Duna House részvénye, pedig lassan fél év telik el a tőzsdei bevezetés óta. Az éves számok sem tudták eloszlatni a céggel kapcsolatos kételyeket. „Továbbra sem drágák a részvények, de a bizalomhoz szükség lenne további számokra a lengyel terjeszkedésről, vagy legalább a csökkenő trend megtörésére az árfolyam kapcsán” – írják.

A cég azonban nem tartja drágának a részvényeket, és korábbi 4 135 forintos fair értékbecslésükön sem változtatnak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szombaton munkanap: te mennyire veszed komolyan?

Szombaton munkanap: te mennyire veszed komolyan?

A magyarok zöme kifejezetten örül a munkanapok átrendezésével járó hosszabb hétvégéknek, minden hatodik ember külföldi utazást is tervez egy vagy akár több ilyen alkalommal is – derül ki egy friss felméréséből. A szombati munkanapoknak viszont kevésbé örülünk, és nem is tarjuk eléggé hatékonynak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?