Hirdetés
Hirdetés

Idei mélypontján a forint – mi lehet ennek az oka?

Eidenpenz József, 2017. április 18., 14:30

Az euró/forint árfolyam az ünnepek alatt megközelítette a 314-et is, ami új idei csúcspont. Ennek látszólag nincs különösebb közvetlen kiváltó oka, lehet, hogy a magyarázatot hosszabb távon kell keresni. Néhány nagy hazai alap vagy brókercég kifejezetten a forint gyengülésére számít.

A hosszú hétvégén hétfőn, pénteken volt nemzetközi árfolyamjegyzés a forintra, amely gyengült, ma reggel pedig 313,80-nál érte el új idei csúcsát az euró/forint árfolyam. Bár ez nem igazán lóg ki az utóbbi években megszokott sávból, vannak magyarázatok arra, hogy miért történt.

Az egyik szerint még március 28-án meglepte a három napos betétiek maximumának 500 milliárd forintra csökkentése a befektetőket. A forint már akkor látványos gyengülést mutatott az MNB közleményét követően, és légyegében azóta araszolgat felfelé. A piacon ugyanis ennél magasabb korlátot vártak, sokan úgy értékelték, hogy újabb 100 milliárd forint ömlött a bankközi pénzpiacra. Plusz egyéb eszközökkel is növelte a forintlikviditást az MNB.

Hirdetés
További árfolyamok>>>>
További árfolyamok>>>>

Egy másik, hosszabb távú magyarázat szerint mivel a hazai bérek a vártnál jobban emelkednek, ez idővel ronthatja az ország fizetési mérlegét. Jelenleg ugyanis sokkal többet exportálunk, mint importálunk, az EU-s támogatásokból is eurómilliárdok áramlanak be, ráadásul a külföldön dolgozók hazautalásai is egyre nagyobb súllyal esnek latba.

Mindezek a tényezők növelik a fizetési mérleg többletét, azaz egyre több deviza áramlik az országba, ami erősítené a forintot. Ezt próbálja az MNB különböző intézkedéseivel ellensúlyozni, a forintot gyengíteni. Ha a növekvő bérek miatt az import jelentősen fel tudna futni, az segítene neki ebben, gyengítő hatással járna.

További árfolyamok>>>>>
További árfolyamok>>>>>

Ehhez hozzájárulhat, hogy az infláció az előrejelzések szerint évi három százalék környékére emelkedik, az európai szint fölé. A reálkamat pedig negatívvá válik, vagy inkább már vált is. Ilyenkor a polgároknak nem éri meg megtakarítani, mert a pénzük csak veszít értékéből. Érdemesebb lenne elkölteni, elfogyasztani, tartós javakba, ingatlanokba beruházni. (Az MNB legutóbbi jelentése szerint ez a hatás Magyarországon nem volt kimutatható az utóbbi években, ami azonban nem jelenti azt, hogy a jövőben sem fog jelentkezni.)

Sokszor azonban a forintot nem annyira belföldi, mint inkább nemzetközi folyamatok befolyásolják. Ilyen lehet, hogy Európában sok a politikai bizonytalanság, elsősorban a franciaországi választások miatt. A biztos menedéknek számító német tíz éves kötvények hozama sok hónapos mélyponton van.

Csakhogy az utóbbi egy hónapban a magyar és lengyel tíz éves államkötvények hozama is sokat esett (évi 3,7 százalékról körülbelül 3,4 százalékra). A lengyel złoty pedig az utóbbi hónapokban mintegy négy százalékkal erősödött, miközben a forint egy százalékkal gyengült. Ez amellett szól, hogy a forint inkább hazai tényezők miatt gyenge. A török népszavazás hatása egyelőre nem világos. A cseh korona árfolyamának elengedése pedig esetleg úgy játszhatna szerepet, ha forint helyett koronát vesznek a spekulánsok, de ennek inkább a küszöb április eleji eltörlése előtt volt némi értelme.

Ha idei csúcsán is van a forint, azt nem lehet mondani, hogy ez szélsőséges ár lenne. Az utóbbi években többször is elérte a 315-öt, például tavaly decemberben, tavaly júniusban és 2016 januárjában is. Azt is mondhatjuk, hogy semmi sem történt, hiszen az euró/forint 305-315, vagy tágabban véve 300-320 forintos, több éve jellemző sávjából nem lépett ki.

Ma reggel mindenesetre több nagyobb brókercég is megemlítette a forint gyengülését. Az Equilor Start hírlevele szerint| 315-ig emelkedhet az euró/forint, miután több hónapja nem látott szintre gyengült a forint a tegnapi kereskedésben. A technikai kép alapján „akár a 315-ös szint is elérhető lehet napokon belül, ahol fordulatra számítunk” – írják.

Az Erste Befektetési szerint az ünnepek alatt tovább gyengült a forint és idei mélypontjára ért. A többi régiós deviza is gyengén teljesített. „Tegnap a 313-as ellenállást is áttörte az EUR/HUF, így a devizapár következő szintje a 315 forintnál található decemberi lokális maximum” – írták szintén reggel.

Az OTP-alapok április 11-én kiadott márciusi hírleveleiből kitűnik, hogy többük is a forint gyengülésére számított március végén. Az OTP EMDA kezelője azt írja, "az Alap árfolyamának alakulását meghatározó pozíció továbbra is a dollár és a török líra long, illetve a forint short pozíció." Az OTP Supra pedig arról számolt be, hogy „a devizás kitettségünkben nem történt jelentős változás. Továbbra is a forint értékvesztésére számítunk az euróval, a dollárral és a zlotyval szemben.”. (Az alap ugyanakkor részvénykitettségét tovább növelte OTP és Mol-részvények vásárlásával a március végi Groupama- illetve CEZ-eladások során.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Szeretnél egy saját nyaralót? Megmondjuk, mennyibe kerül

Szeretnél egy saját nyaralót? Megmondjuk, mennyibe kerül

A nyaralóárak emelkedése az elmúlt egy évben évben lelassult - derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb elemzéséből. Habár az árak valamelyest mérséklődtek, hatalmas eltérések mutatkoznak régiónként: akár 37 millió forint is lehet a különbség, attól függően, hogy az ország melyik felében található.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?