Hirdetés
Hirdetés

Végre utolértük Amerikát – búcsúzhatunk az alacsony kamatoktól?

Fellegi Tamás, 2018. május 16., 10:28

Nagyot ugrottak a hosszabb hozamok világszerte, a hazai 10 éves államkötvény hozama 3 százalék fölé került: utolértük Amerikát. Az OTP próbálja ma összeszedni magát, a Mol viszont esik. Gyenge a forint változatlanul, még gyengébb a török líra.

Pár hetes szünet után újra intenzív hozamemelkedés indult: a leginkább figyelt instrumentum, az amerikai 10 éves kötvény hozama nem csak, hogy 3 százalék fölé került, hanem 3,08-as értékével hét éves csúcsra került, hisz 2011-ben volt ennél magasabb.

10 éve amerikai államkötvény hozama
10 éve amerikai államkötvény hozama

Az európai hozamok is emelkedtek, az olasz 10 éves a két százalékot közelíti, ugyanezt teszi a cseh, de a korábban 0 körüliek, mint az osztrák, a holland vagy a francia is közelítenek az egy százalékhoz. Ez arra utal, hogy bármennyire szeretné, az EKB sem tarthatja örökké 0 körül a kamatokat, a piac ki fogja kényszeríteni a kamatszint normalizálását, amit egyébként a dübörgő gazdaság már rég indokolt volna.

Hirdetés

A legérdekesebb azonban a magyar 10 éves hozam mozgása: most ismét 3 százalék fölé került, és ezzel utolérte az amerikai szintet. Ha itt marad, a grafikon alapján úgy tűnik, hogy a 2 százalékra való leszaladás már csak a piac túllövése volt, és akármilyen távon nem tartható fenn a rendkívül alacsony jegybanki alapkamat.

10 éves magyar államkötvény hozama
10 éves magyar államkötvény hozama

A tegnap összeomló OTP ma még kapott egy pofont a nyitásban, akkor a BUX is egy százalék mínuszba került, de aztán gyorsan magához tért, és most ismét 11 ezer forint fölött jár, 2,5 százalékos emelkedéssel. Ilyen mozgékonyságot talán még nem is láttunk az OTP részvényében, mint az elmúlt napokban, pedig bő két évtized alatt sok mindent produkált a papír.

A Mol esik, másfél százalékkal 2800 forintig, ami említésre méltó még, az Opus 2 százalékos emelkedése 729 forintig. Az európai tőzsdék eseménytelenek, immár sokadik napja.

A forint ma is igen gyenge, 316,70 az euróhoz képest, a török líra ma is örökös mélyponton, 5,28-on az euróval szemben. Hiába kétszámjegyű a kamat, ez sem állítja meg a líra esését.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

A zöld lámpa a német nagypolitikától csak most jött, holott a párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelent. Noha a berlini kormányzat jó ideje azon dolgozik, hogy egy külső behatásoktól mentes, toleránsabb iszlámot alakítson ki az országban, Kölnben az európai iszlám konferencia résztvevői ezt elvetették.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?