Hirdetés
Hirdetés

Mészáros Lőrinc saját cégeit is a tőzsdei óriás veszi át

Fellegi Tamás, 2018. február 15., 16:15

A szétszórtan, különböző cégekben lévő Mészáros-érdekeltségek is bekerülnek a nagy tőzsdei holding, az Opus szárnyai alá, ami logikus is az eddigiek alapján. Az Opus saját tőkéje 75 milliárd fölé nőhet, a tőzsdei kapitalizáció azonban már eddig is jóval magasabb volt. A részvény árazását a jelenlegi lépések visszaigazolják.

Reggel felfüggesztették az Opus kereskedését, mondván, lényeges bejelentés fog jönni. Ez meg is érkezett a kora délutáni órákban, lényege, hogy 6 különböző társaság üzletrészei kerülnek az Opus birtokába. A közlemény szerin az Opus a várhatóan június végéig lezáruló folyamat eredményeként üzletrészek apportjával közvetlen és közvetett módon tulajdont szerez Mészáros Lőrinc, valamint a Status Energy Magántőkealap érdekeltségében lévő vállalatokban. A tranzakciók eredményeként az Opus saját tőkéje 75 milliárd forint fölé is nőhet.

A tranzakciók

A hat tranzakcióra eltérő időben kerül sor, viszont június 30-ig a tervek szerint lezárulnak az ügyletek. Az igazgatóság határozata szerint a Mészáros-csoport nem tőzsdei termelő- és ipari vállalatai kerülnek piaci feltételekkel az Opus Global Nyrt. érdekeltségébe. Az új vagyonelemekkel bővülő Opus olyan ipari holdingvállalattá alakul, amelynek a profilja jól tükrözi a magyar gazdaság húzóágazatait. Az Opus az egyes üzletrészek ellenértékét azonos feltételekkel, új részvények zártkörű forgalomba hozatalával egyenlíti majd ki. Az ilyen módon végrehajtott alaptőke emelések árfolyama 611 forint.

Hirdetés

A 6 társaság: Mészáros és Mészáros Ipari és Kereskedelmi Kft. 51 százalékos üzletrésze, R-Kord Építőipari Kft. 51 százalékos üzletrésze, Visonta Projekt Kft. 51 százalékos üzletrésze, Kall Ingredients Kft. további 24 százalékos üzletrésze, Mátrai Erőmű Zrt. 20 százalékos üzletrésze; Geosol Kft. 51 százalékos üzletrésze.

Mire a cél?

Mi lehet a jelentősége ennek az ügyletsorozatnak? A válasz talán leginkább a közleménynek abban a sorában lelhető, amely úgy hangzik, hogy az Opus olyan ipari holdingvállalattá alakul, amelynek a profilja jól tükrözi a magyar gazdaság húzóágazatait. Ez lehet a lényeg: a többi hasonló tőzsdei céggel (Konzum, Appeninn) együtt az Opus is valamiféle kvázi nemzeti tulajdont testesít meg. Nem Mészáros Lőrincé, nem is más magánszemélyeké vagy egyetlen cégé, hanem bonyolult tulajdonosi struktúra és a tőzsdei jelenlét révén olyan konglomerátum, amely így viszonylag stabil: nem vásárolhatja fel senki. Olyasmi, mint a Mol, a Richter vagy akár az OTP, legalábbis ebben a tekintetben.

Helyükre kerülnek

Kérdés ezek után, hogy mennyit érnek ezek a tőzsdei társaságok? Úgy tűnik, hogy kiépülésük lezajlik, lassan beléjük kerül minden olyan tulajdonrész, amit oda is szántak. Természetesen ettől még lehetnek akvizíciók, bővülések, de vélhetően már nem olyan tempóban, mint eddig. Így maguk a cégek is egyre jobban értékelhetővé válnak, ugyanúgy, ahogy más tőzsdei társaságok, a szokásos fundamentális mutatók, mint árbevétel, nyereség, saját tőke, cash-flow stb. alapján. E tekintetben a cégek jelenlegi ára már nagyjából tükrözheti ezt az értéket, így egyrészt nincs szó lufiról, ahogy ezt sokan korábban gondolták, másrészt nincs már olyan parabolikus árfolyamnövekedés lehetőség sem, mint amit tavaly láthattunk.

A cégek lassan kiépülnek, helyükre kerülnek, valószínűleg a tőzsde stabil elemei lesznek. A mai árfolyamreakció (óriási forgalom, de 15 százalék, azaz alatti emelkedés) is azt mutatja, hogy a mostani ügyletsorozat már nem egy érték többszörözés, hanem az eddigi, az árfolyamba is beépült tervek megvalósítása. Az Opus korábbi, a tőzsde adatai szerint még 7-8 milliárdos saját tőkéje most 75 milliárd fölé nő, viszont a mostani tőzsdei kapitalizációja a jelenlegi 325 millió részvénnyel és közel 700 forintos árfolyammal számolva 200 milliárd fölötti, vagyis az új saját tőke nagyjából háromszorosa.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvan a magyarok kedvence – te szoktál náluk vásárolni?

Megvan a magyarok kedvence – te szoktál náluk vásárolni?

A GKI Digital 2015 óta készít nyilvános rangsort a magyar piac legnagyobb online kiskereskedőiről. A végleges sorrend alapját a GKI Digital forgalmi modellezése adta. A becsléseket ez alkalommal is pontosította a kutatócég a lakossági vásárlási szokásokat vizsgáló felmérések eredményeivel, valamint kereskedői riportok tényadataival.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?