Hirdetés
Hirdetés

Minipánik a tőzsdéken – Trump bevitt egy gyomrost

Eidenpenz József, 2019. augusztus 02., 11:45

A Fed kamatdöntése utáni elkedvetlenedés éppen elmúlni látszott, amikor Donald Trump elnök alaposan megfenyegette Kínát újabb vámokkal. Ezzel esést okozott a tegnapi amerikai zárásban, majd valóságos zuhanást ma Európában. Öt fontos eseményt is látunk a mai tőzsdenapon, amikről feltétlen tudni érdemes.

A BÉT születésnapi rendezvénye, 2012. június 21.
A BÉT születésnapi rendezvénye, 2012. június 21.

Tegnap este sokáig úgy látszott, hogy a Fed, pontosabban inkább Jerome Powell Fed-elnök szerdai kommunikációját, a kamatcsökkentési várakozások mérséklődését viszonylag hamar kiheverik a tőzsdék. Késő este azonban megszólalt Trump elnök, és romba döntött mindent.

A legfontosabb amerikai indexek így egy százalék körüli mínuszban végeztek. A határidős verzióik ma további esést vetítenek előre. Ma pedig Európában durva szakadás alakult ki, a német DAX index két és fél százalékkal zuhan. Az arany száguld, az olaj nagy zuhanásból kecmereg ki. A BUX tartja magát, hála a Molnak.

Hirdetés

1. Trump megint elbaltázta

Legalábbis a tőzsdei hangulatot mindenképpen. Bejelentette ugyanis, hogy szeptember 1-től tíz százalékos vámmal szándékozik büntetni további 300 milliárd dollár értékű kínai árut, ha nem születik megegyezés országa és Kína között.

A bejelentés arra enged következtetni, hogy a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások zsákutcába jutottak. Kína ma délelőtt már megtorlással fenyegetőzik. Nagyot nőtt az esélye egy elhúzódó, durva kereskedelmi háborúnak.

Ennek hatására tegnap csúnya, egy százalék körüli mínuszban végeztek az amerikai tőzsdeindexek, ma pedig még jobban az európai társaik. Ma sem maradunk izgalmak nélkül, este Trump várhatóan bejelentést tesz majd az Európával folytatott kereskedelmi tárgyalásokról is.

2. A Mol remekelt

A Mol 1,4 százalékos pluszban van a reggel közzétett gyorsjelentése után, 3046 forinton. A jelentés kifejezetten kedvezőnek látszik.

A KBC Equitas szerint “a magyar olajtársaság nagy meglepetést okozott, a finomítói üzletág jelentősen jobban teljesített a vártnál, így a főbb sorokon felülmúlta a vállalat a várakozásokat. Az éves célok teljesítése terén is jól halad a cég… pozitív lehet majd a jelentés fogadtatása.”

Az Erste Befektetési pedig azt írta, hogy “a Mol 182,4 milliárd forint tisztított CCS-alapú EBITDA-t ért el a második negyedévben, ami felette van a piac által várt 172,6 milliárdnak.” A brókercég véleménye, hogy a Mol eredménye “nem akkora meglepetés, ha az OMV vagy a PKN számait nézzük”. A kilátások azonban kedvezőek a második félévre nézve. Az Erste javaslata továbbra is vétel a Mol-részvényekre, 3720 forintos célárral. Ez 22 százalékkal van a mai tőzsdei ár felett.

3. Tovább gyengül a forint

Az Equilor reggeli hírlevele szerint “csak rövidebb korrekcióra futotta a forint erejéből, ezt követően ismét a 327,50-es szint fölé került az árfolyam. Amennyiben a mozgás szignifikáns lesz, tehát felette zárunk, a jövő héten a 330-as szint felé indulhat a jegyzés”. Az árfolyam ma már volt 327,95 is.

Az Erste Befektetési reggeli kommentárja szerint pedig “felpattant tegnap a 20 napos mozgóátlagról az EUR/HUF kurzus és egészen 327 forint fölé gyengült a forint az euróval szemben. Úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig a korrekció az elmúlt hetek forintgyengülését követően, így ha elesne a 328-as technikai szint, a 330 kerülhetne célkeresztbe”.

4. Száguld az arany

Az arany határidős ára már 1450 dollár, egy százalékkal ment fel, ezzel újabb éves, egyben több mint hat éves csúcson van. Az ezüst csak kisebb mértékben követte. Az aranybányákra szóló GDX ETF tőzsdén jegyzett alap árfolyama viszont tegnap öt százalékkal ugrott meg.

Az arany mai árában azonban szerepe van egy technikai tényezőnek is. A közeli, leglikvidebb, inkább használt határidős aranykontraktus szerepét sok rendszerben tegnap a decemberi vette át (roll over), ami látszólag tovább emelhette a dollárárat. A szeptemberi határidő csak 1440 dollár, igaz, az is 1,1 százalékkal emelkedett csütörtök óta a Barchart.com szerint.

5. Beomlott az olaj

Nagyot esett tegnap az olaj, hat-hét százalékot, ami még ennek az erősen volatilis, ingadozó árú terméknek a piacán is durvának számít. A WTI mélyen 55 dollár alá süllyedt. A zuhanást Trump újabb vámfenyegetése váltotta ki, ami az egész világgazdaságot visszaeséssel fenyegeti.

Ma ismét másfél-két százalékkal emelkedik az olaj, de ezzel még csak egy részét dolgozta le a tegnapi zuhanásnak. A WTI 54,80, a Brent 61,70 dollár.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Putyin mosolyog: Macron felforgatja a NATO-t

Putyin mosolyog: Macron felforgatja a NATO-t

Macron elnök már szeptemberben kifejtette, hogy az európai kontinens biztonságát újra kell definiálni, mégpedig Moszkva részvételével. Macron meggyőződése, hogy az USA a jövőben már érdemben nem fog hozzájárulni Európa biztonságához, a németek pedig nem hajlandók kitölteni a keletkezett űrt. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?