Hirdetés
Hirdetés

Musk okos húzása? A Tesla 2,3 milliárd dollárt akar bevonni

Eidenpenz József, 2019. május 02., 19:12

Három-négy százalékos pluszban mozog ma a Tesla árfolyama arra a hírre, hogy a társaság 2-3 milliárd dolláros forrásbevonást tervez, részvények és hitelek formájában. Pedig az nem szokott jó hír lenni, ha egy cég pénzzavarban van, de erről még messze nincs szó. Viszont a későbbi terjeszkedéshez kellenek majd a források, és ezzel a részvényesek sok aggodalma elcsitul majd.

Elon Musk
(Elon Musk)

Ma általánosan rossz a részvénypiaci hangulat, a főbb amerikai indexek 0,6-0,8 százalékos mínuszban vannak, a német DAX stagnált, a francia és brit mutató fél-egy százalékkal esett. A hazai BUX index 0,4 százalékkal süllyedt, az OTP és a Mol együtt húzták le. A forint reggel gyengült, majd visszaerősödött, 324,30 az euró.

A rossz hangulat ellenére 3-4 százalékos pluszban van a Tesla részvénye, miután kiderült: a társaság legalább kétmilliárd dollárnyi tőkét szeretne bevonni. Ehhez ma benyújtották a megfelelő kérelmeket a szabályozó hatósághoz. Elon Musk vezérigazgató saját vagyonából tízmillió dollárt készül részvényvásárlásra fordítani.

Hirdetés

Musk a múlt héten egyébként már tett erre némi utalást, amikor kiderült, hogy az elektromos autók vezető gyártója 700 millió dolláros veszteséget ért el az első negyedévben, jóval nagyobbat, mint amire az elemzők átlagosan számítottak. (Erről itt írtunk.) A Reuters szerint sok elemző már hónapok óta jósolja, hogy a cégnek tőkepótlásra lesz szüksége. Főleg, ha ambiciózus terjeszkedési terveit is meg akarja valósítani, mint a Sanghajban tervezett gyárat vagy a Model Y SUV gyártását.

Lehet még pár százmillióval több?

A forrásbevonáson belül 650 millió dollár lenne az új részvények kibocsátásából és 1,35 milliárd dollár hitelfelvételből. Az utóbbit azonban kétmilliárdig lehet növelni, ha a hitelezők túljegyzik. Ezen kívül az eredeti kétmilliárd lejegyzőinek is adnak további 15 százalékos mennyiségre opciót, így valójában 2,30-2,95 milliárd között lehet majd a végeredmény.

(Forrás: Stockcharts.com)
(Forrás: Stockcharts.com)

A Tesla az első negyedévet egyébként 2,2 milliárd dollárnyi készpénz-készlettel zárta. A tőkeemelés fő célja így inkább az, hogy eloszlassa a cég likviditásával kapcsolatos hosszabb távú kételyeket. Hiszen majd csak novemberben kell jelentős adósságtörlesztést végrehajtania. Alighanem ennek köszönhető a tőzsde pozitív reakciója is, hiszen a részvénykibocsátásoknak a korábbi részvényesek nem mindig szoktak örülni.

Megkönnyebbültek a részvényesek

Azok ugyanis inkább a tőzsdei árnál valamivel alacsonyabban szoktak megvalósulni, a kínálat lefelé nyomja a részvények árát. Másrészt a részvénytőke hígul. A SeekingAlpha által idézett elemző mégis egyenesen Musk “okos húzásának” nevezte a lépést, amely eloszlatja a cég feje felett lebegni látszó sötét felhőket. A tőzsdei árból ítélve a részvényesek is láthatóan megkönnyebbültek. (A részvény az utóbbi napokban, a gyorsjelentés után nagyot zuhant, 260 dollár környékéről 231-ig, most 242,50.)

A Tesla már többször hajtott végre részvénykibocsátást, voltak átváltoztatható kötvényei, különböző eszközökkel fedezett kötvényei, bóvlikötvényei, bankhitelei egyaránt. A mostani tőkebevonást olyan nagyágyúk szervezik, mint a Goldman Sachs és a Citigroup, de részt vesznek benne a BofA Merrill Lynch, a Deutsche Bank Securities, a Morgan Stanley és a Credit Suisse is.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?