Hirdetés
Hirdetés

Nem akárhonnan kapott mentőövet a Vajna-cég

Fellegi Tamás, 2019. február 20., 11:00
Cimkék
OTP
, Mol
, DAX
, Est Media
, Andy Vajna
, Konzum

Íme, Andy Vajna posztumusz nagy dobása, melyet nem is sejthetett: nemzetközi indexbe vették fel az Est Media részvényeit, miután elég likvid lett a papír, így az árfolyam tegnap elszállt, ma is emelkedik. A hasonló okból tegnap emelkedő Konzum ma már csökken. Kitartóan erősödik az arany.

Szinte hihetetlen, ami az Est Media részvényével történik: a tevékenységet nem végző, üres cég részvényét felvették a FTSE Global Equity Index Series – Emerging Europe indexbe. A cég közleménye szerint a felvételre a likviditásra, a piaci kapitalizációra és a közkézhányadra vonatkozó kritériumok teljesítését követően került be.

A felülvizsgálatkor ezt a három kritériumot nézik egy papírnál: azt figyelmen kívül hagyják, hogy a részvény szereplése valós teljesítményen alapul, vagy egy üres cég papírjaival zsonglőrködnek a befektetők. Erre valószínűleg nem is gondoltak, amikor az indexbe kerülés szabályait megalkották: senkinek nem jutott eszébe, hogy egy üres cég tartósan nagy forgalommal és nagy tőzsdei kapitalizációval lehet jelen a parketten.

Hirdetés

Az Est Media esetében pedig ez történik: amióta divat lett a kis tőzsdei cégeknél várni a messiást, pontosabban olyan befektetőt, aki a drágán megvett részvényekért hatalmas vagyont hoz a cégbe, ezt a papírt is felkapták. Tavaly meg is jött a messiás Andy Vajna személyében, aki 5 százalékos tulajdonrészt szerzett a társaságban, befektetésre azonban nem került sor, az üzletember halála pedig eloszlatta a reményt, tegnap a kereskedés elejére 78 forintig esett a korábban a dupláján is járó árfolyam.

Est Media, nagy ugrás
Est Media, nagy ugrás

A FTSE Russel döntése azonban a legjobbkor jött: az indexkövető alapok automatikusan megveszik a részvényt indexbeli súlyának arányában, és persze ettől a többi befektető kedve is megjön. Az ár tegnap limittel emelkedett, ma is 9 százalékkal van feljebb 109,5 forinton. Mindazonáltal, ha nem jön igazi befektető, és nem hoz üzletet a cégbe, az árfolyam emelkedése megint vélhetően megint csak átmeneti lesz.

A Konzum is a nemzetközi indextagságnak köszönhetően szárnyalt tegnap, ma már azonban 4 százalékkal esik a papír 227,5 forintig. A Konzumnál valószínűleg számítottak erre az eseményre és előre vettek a papírból, az Est Media esetében azonban valószínűleg nem sokan vártak ilyen fordulatot, az meglepetésként ért mindenkit.

A nagyok alig mozdulnak: a Mol 0,4 százalékkal van feljebb 3314 forinton, az OTP ugyanennyit csökken 11 640 forintig. Az európai tőzsdék többségén alig van mozgás, a DAX azonban 0,7 százalékkal erősödik 11 390 pontig.

Arany, 3 hónap
Arany, 3 hónap

Remek formában az arany: 1350 dollárig szaladt fel az ár, majd kissé korrigált 1345-ig. Novemberben még 1200 dollár volt az ár, így a nemesfém igen szép három hónapos időszakot tudhat maga mögött.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump Amerika érdekei ellen döntött – az erősebb kutya jogán?

Trump Amerika érdekei ellen döntött – az erősebb kutya jogán?

Trump lépése a megszállt Ciszjordániáról számos ponton megy szembe Amerika diplomáciai és nemzetbiztonsági érdekeivel. A Fehér Ház döntése tovább gyengíti a nemzetközi jogon alapuló második világháború utáni békerendet és ad utat az őserdő törvényeinek. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Apu, tulajdonképpen mi az az állampapír?

    2019. november 19., 06:04
    Apu, tulajdonképpen mi az az állampapír?

    A “szuperállampapírnak” is nevezett Magyar Állampapír Plusz kapcsán mintegy fél éve rengeteg szó esik nálunk az állampapírokról.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?