Hirdetés
Hirdetés

Ontja az OTP a személyi kölcsönöket

Fellegi Tamás, 2018. május 11., 10:29

Közzétette első negyedéves eredményét az OTP-csoport, nagy lett a nyereség, jóllehet még magas az egyedi tételek aránya. Mindenesetre megtépték a papírt, miközben a Mol és a Richter is emelkedik. A világban Amerika emelkedett nagyot, csúcson az Apple, Ázsia is jól ment, Kínát kivéve. Gyógyul a forint.

Egyszeri tételek

Szép eredményt tett közzé az OTP Bank: 79,3 milliárd forint lett a korrigált adózott eredmény, ami 19 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A képet árnyalja, hogy a növekedés csak részben alapszik fenntartható folyamatokon, sok benne az átmeneti tétel.

Ezek közül legfontosabb a csoportszintű kockázati költségcsökkentés, amit a jó gazdasági környezet tesz lehetővé, így a cég visszaírja a céltartalékokat: ezek összege 12,5 milliárdról 1,3 milliárdra csökkent a tavalyi első negyedévhez képest. Egy másik egyszeri tényező a tavaly megvett szerb és egy horvát bankok eredményének bekerülése az OTP csoport eredményébe.

Hirdetés

Kamatkörnyezet

A két új bank hozzáadása nélkül 10 százalékkal nőtt a külföldi bankok eredménye, különösen az orosz, az ukrán és a horvát bankok esetében, ugyanakkor ezek része ugyancsak a kockázati tartalékok felszabadításából adódik, különösen Ukrajnában. A magyar és a bolgár bank eredménye csökkent a kamatmarzs csökkenése miatt.

A nettó kamatmarzs itthon 0,3 százalékkal csökkent, így a magyar tevékenység alacsony marzsúnak minősül. Kétségkívül, ahol eleve igen alacsony a kamatkörnyezet, mint az eurózónában, itthon vagy Bulgáriában, a marzsok is alacsonyak, ellenben az orosz és ukrán piacon jóval könnyebb a helyzet a magas kamatkörnyezetben.

Növekvő hitelezés, nagy piaci részesedés

A hitelezés igen erős, a hazai piacon a jelzáloghiteleknél 32 százalék a növekedés, a személyi kölcsönöknél: pedig egészen brutális: 73 százalék. Ezzel az OTP piaci részesedése a folyósított személyi kölcsönök piacán 42 százalékra nőtt, ráadásul a lakossági betétállomány is növekedett 4 százalékkal, így az OTP teljes részesedése 31,4 százalék, folyamatosan növekvő (2011-ben 27 százalék volt).

Összességében az eredmény jó, de sok benne az egyedi tétel, tehát stabil magas növekedést nem lehet látni. A következő negyedévekben azonban már megszűnhetnek az egyedi tételek, így látszani fog, ezek nélkül milyenek a növekedési lehetőségek.

Árfolyamok

A piac egyelőre elégedett az eredménnyel: a részvény ára 2,2 százalékkal emelkedik 10 800 forintig, a kérdés az, hogy vissza tud-e kapaszkodni a döntő 11 ezer forintos szint fölé. Az OTP mellett még a Mol emelkedik 0,8 százalékkal 2750 forintig, a Richter 0,4 százalékot erősödik 5400 forintig.

Amerikában tegnap nagy rali volt: az S&P 500 index közel egy százalékot nőtt 2723 pontig, új csúcsra emelkedett az Apple 189 dolláros árral. Ázsiában az indexek 1-2 százalékkal emelkedtek, csak Kína csökkent kissé. Európában már kifulladt a lendület, nincs érdemi irány.

A forint kissé magához tért a tegnapi mélységek után: 314,60 az euróval szemben.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

Megkongatták a vészharangokat Londonban - csúszhat a Brexit

A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában. A felhívás példátlanul nyílt szembefordulás a kormányon belül Theresa May Brexit-stratégiájával. A brit miniszterelnök ugyanis eddig elvetette a kilépés elhalasztásának gondolatát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?