Hirdetés
Hirdetés

Ontja az OTP a személyi kölcsönöket

Fellegi Tamás, 2018. május 11., 10:29

Közzétette első negyedéves eredményét az OTP-csoport, nagy lett a nyereség, jóllehet még magas az egyedi tételek aránya. Mindenesetre megtépték a papírt, miközben a Mol és a Richter is emelkedik. A világban Amerika emelkedett nagyot, csúcson az Apple, Ázsia is jól ment, Kínát kivéve. Gyógyul a forint.

Egyszeri tételek

Szép eredményt tett közzé az OTP Bank: 79,3 milliárd forint lett a korrigált adózott eredmény, ami 19 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A képet árnyalja, hogy a növekedés csak részben alapszik fenntartható folyamatokon, sok benne az átmeneti tétel.

Ezek közül legfontosabb a csoportszintű kockázati költségcsökkentés, amit a jó gazdasági környezet tesz lehetővé, így a cég visszaírja a céltartalékokat: ezek összege 12,5 milliárdról 1,3 milliárdra csökkent a tavalyi első negyedévhez képest. Egy másik egyszeri tényező a tavaly megvett szerb és egy horvát bankok eredményének bekerülése az OTP csoport eredményébe.

Hirdetés

Kamatkörnyezet

A két új bank hozzáadása nélkül 10 százalékkal nőtt a külföldi bankok eredménye, különösen az orosz, az ukrán és a horvát bankok esetében, ugyanakkor ezek része ugyancsak a kockázati tartalékok felszabadításából adódik, különösen Ukrajnában. A magyar és a bolgár bank eredménye csökkent a kamatmarzs csökkenése miatt.

A nettó kamatmarzs itthon 0,3 százalékkal csökkent, így a magyar tevékenység alacsony marzsúnak minősül. Kétségkívül, ahol eleve igen alacsony a kamatkörnyezet, mint az eurózónában, itthon vagy Bulgáriában, a marzsok is alacsonyak, ellenben az orosz és ukrán piacon jóval könnyebb a helyzet a magas kamatkörnyezetben.

Növekvő hitelezés, nagy piaci részesedés

A hitelezés igen erős, a hazai piacon a jelzáloghiteleknél 32 százalék a növekedés, a személyi kölcsönöknél: pedig egészen brutális: 73 százalék. Ezzel az OTP piaci részesedése a folyósított személyi kölcsönök piacán 42 százalékra nőtt, ráadásul a lakossági betétállomány is növekedett 4 százalékkal, így az OTP teljes részesedése 31,4 százalék, folyamatosan növekvő (2011-ben 27 százalék volt).

Összességében az eredmény jó, de sok benne az egyedi tétel, tehát stabil magas növekedést nem lehet látni. A következő negyedévekben azonban már megszűnhetnek az egyedi tételek, így látszani fog, ezek nélkül milyenek a növekedési lehetőségek.

Árfolyamok

A piac egyelőre elégedett az eredménnyel: a részvény ára 2,2 százalékkal emelkedik 10 800 forintig, a kérdés az, hogy vissza tud-e kapaszkodni a döntő 11 ezer forintos szint fölé. Az OTP mellett még a Mol emelkedik 0,8 százalékkal 2750 forintig, a Richter 0,4 százalékot erősödik 5400 forintig.

Amerikában tegnap nagy rali volt: az S&P 500 index közel egy százalékot nőtt 2723 pontig, új csúcsra emelkedett az Apple 189 dolláros árral. Ázsiában az indexek 1-2 százalékkal emelkedtek, csak Kína csökkent kissé. Európában már kifulladt a lendület, nincs érdemi irány.

A forint kissé magához tért a tegnapi mélységek után: 314,60 az euróval szemben.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében. Valljuk be, ennek itt volt az ideje.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?