Hirdetés
Hirdetés

Óriásit zuhant a bitcoin, nem tudni, hol a vége

Eidenpenz József, 2018. június 11., 14:35

Rég nem látott, ezer dolláros árzuhanást produkált a bitcoin kevesebb mint 24 órán belül. Rövid távon senki sem mer kizárni semmit, sokak szerint irány a februári 6000 dolláros mélypont alá. A kriptodevizák és a blokklánc világát azonban egy ilyen esés nem rendíti meg, százszámra készülnek a különböző projektek, gyakorlati, üzleti alkalmazások a háttérben.

Kávéház Bécsben.
Esőre áll. Kávéház Bécsben, 2018. május.

A vezető kriptodeviza, a bitcoin árfolyama szombat estétől vasárnap estig, kevesebb, mint 24 óra alatt két nagyobb részletben mintegy 1000 dollárt esett, 13 százalékot. (Mintegy 7640 dollárról 6652-ig a Coindesk átlagár-indexe szerint.) Ez állítólag január óta a legnagyobb egy napos esés, bár a február 4-i és a május 6-i héten is hasonló turbulenciák voltak.

Az idei mélypont február elején napon belül 6000 dollár volt, de egyes tőzsdéken ez alá is lement az árfolyam. Most sok technikai elemző azt írja, hogy visszatért a medve a bitcoin – mostanában inkább stagnáló – árfolyamában, és 6000 alatti árakat láthatunk majd. (Az ár egy hónapok óta épülő szűkülő háromszögből lefelé tört ki.)

Hirdetés

Az optimisták szerint azonban 6000-7000 dollár körül erős ellenállások vannak, így nagyobb esés már nem valószínű. A bitcoin a februári 6000 után márciusban 6400, március vége felé 7000 dollárnál ért el helyi mélypontot. (Ez az emelkedő sorozat azonban most megtört.)

Hekkerek műve?

Az áresést egyébként több portál egy kisebb koreai kriptodeviza-kereskedési platform (tőzsde), a Coinrail meghekkelésével hozta összefüggésbe, de ez nem látszik komoly oknak. A múltban már számos hasonló eset történt, sokkal nagyobbak is, amelyeket a bitcoin-rendszer túlélt.

Másrészt ez hír vasárnap jött ki, de az esés szombat este kezdődött. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy már két hete szokatlanul csendes volt a piac, kicsik az ármozgások, várható volt, hogy valamelyik irányba elmozdul. A hitelen mozgás pedig gyakori, megszokottnak tekinthető.

Manipuláció?

Valószínű, hogy a hatóságok vizsgálatai, vegzálásai is sokak kedvét elveszik. A Bitstamp, a Kraken, az ItBit és a Coinbase kriptodeviza-tőzsdék ellen a friss hír szerint éppen nagyon vizsgálódik az amerikai CFTC-felügyelet, árfolyam-manipuláció gyanújával.

Tavaly június 12-én 2683 dollár volt az ár, a jelenleginek 40 százaléka, tehát még így is 2,5-szeres az emelkedés. A tavaly decemberi, 19 400 dollár körüli csúcsnak viszont a harmadánál jár. Így kinek félig teli, kinek félig üres a pohár.

Remegő kezűek

Van, aki most megint igazolva látja véleményét, hogy a bitcoin értéktelen (nullát ér, lufi, a pilótajáték kipukkadt). Hívei szerint viszont a rövid távú áringadozásnak nincs jelentősége. (“To the moon” – a holdba tart az árfolyam hosszú távon.)

Egy másik érdekes vélemény szerint addig nem lehet számítani újbóli árfolyamcsúcsokra, amíg a december-januárban bevásárolt laikus, remegő kezű kisbefektetőket ki nem söpri a piacról az áresés. Akik akkoriban vásároltak, sokszor hitelből vagy hitelkártyával, rosszul viselik az áreséseket, és időnként pánikba esve eladnak. Ha emelkedik egy kicsit az árfolyam, akkor is gyorsan kihasználják a lehetőséget, hogy mérsékeljék a veszteségeiket, és értékesítenek.

A páciens él

Az árfolyam az EKG-hez hasonlít: nagy ugrások fel és le. De nem lapos vonal, a páciens még nem halt meg – írja a Techcrunch.com.

Miközben a “mainstream”, hagyományos sajtó szinte csak akkor kapja fel a kriptodevizákat, amikor valami nagy esés nagy-nagy emelkedés van a bitcoin árfolyamában, a háttérben óriási pénzek mozognak és hatalmas erők dolgoznak egy szép új kriptovilágon.

Több száz projekt indul

A Cryptoslate.com adatbázisa szerint jelenleg is 175 aktív ICO, azaz elsődleges érme-kibocsátás van folyamatban, amelyekkel különböző blokklánc-vállalkozásokhoz gyűjtenek tőkét. (Nemsokára jön további 259, nemrég zárult 656.)

Annak ellenére is, hogy mostanában az USA és más országok hatóságai nagyon rászálltak az ICO-kra, amelyeket a részvénykibocsátásokhoz hasonló szigorú szabályozás alá szeretnének szorítani. Könnyen és gyorsan tőkét bevonni persze sokan szeretnek, de ezek egy részéből később működő vállalkozások lesznek, amelyek egy része kriptodevizát fog használni.

Olcsó és gyors világ jön?

Az új vállalkozások átalakítanák a közigazgatási nyilvántartásokat, az egészségügyet, a közösségi médiát és a szórakoztatást, az élelmiszer-biztonságot, a műtárgypiacot. Szinte mindent, ahol megbízható, olcsó, gyors nyilvántartásokra van szükség. (Ehhez azonban kriptodevizára, nyilvános blokkláncra nem feltétlenül van mindig szükség, sokszor elég egy zárt blokklánc is.)

Kiütnék a reklámcégeket, a könyvkiadókat, az online szerencsejátékokat, a bankokat, a Youtube-ot és a Facebook-ot, az eBay, az Amazon babérjaira törnek.

Kiiktatni a közvetítőket

A blokklánccal szerintük minden olcsóbb lesz, mert nem lesz szükség annyi közvetítőre, ügynökökre. Az egyes ágazatokban fizetett 10-40 százalékos közvetítői díjak, jutalékok tizedére, pár százalékra csökkenthetők. A régi cégek, ágazatok, ha nem alkalmazkodnak, megszűnhetnek majd. (A blokklánc sok iparágban diszruptív technológia lesz – állítják.)

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Később mehetnének nyugdíjba az osztrákok. És mi?

Később mehetnének nyugdíjba az osztrákok. És mi?

Az OECD jelentése azt javasolja Ausztriának, hogy tolják ki a nyugdíjkorhatárt. A dolgozók teljes munkaidőben dolgozzanak, és növeljék a képzésre fordított pénzügyi erőforrásokat is. Magyarországgal kapcsolatban is van egy érdekes megjegyzésük.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?