Hirdetés
Hirdetés

Örülhetnek az autósok: ebből mindjárt nagy árzuhanás lesz

Gáspár András, 2018. december 26., 08:36

Az Európában irányadó kőolajfajta, a Brent ára rövid időre hordónként 50 dollár alatti szinten is járt kedden - ez pedig 2017 júliusa óta nem fordult elő. A tőkepiacokon látott karácsonyi pánik és az amerikai palaolaj-kitermelés által biztosított korlátlan kínálat végre talán ráveszi az OPEC olajkartellt, hogy az árak megtámasztása érdekében érdemben fogják vissza a kitermelést.

A Brent olajfajta árának változása az elmúlt 10 napban.
A Brent olajfajta árának változása az elmúlt 10 napban.

Öntik a piacra az olajat amerikaiak - vevő meg nincs

A hétfői 6-7 százalékos zuhanás után további 1 százalékot meghaladó csökkenést láthattunk az árfolyamokban - szerda reggel a Brent jegyzése 50, a WTI 42,6 dolláron állt. Az olajár ezzel az októberi (négyéves csúcsot jelentő) szinteknél 40 százalékkal van lejjebb. Az OPEC és szövetségesei (első sorban Oroszország) a hónap elején már megállapodtak a kibocsátás csökkentésében, de a befektetők szerint ez korántsem lesz elég a piacon lévő túlkínálat érdemi visszafogására - elsősorban a megállapodásra fittyet hányó amerikai kitermelők miatt, akik zabolátlanul öntik az olajat a piacra, ezzel egyébként a világ legnagyobb olajtermelő országává téve az USA-t.

A túl bőséges kínálat mellett ráadásul a keresleti oldalon is vannak bajok: Trump elnök Kínával szemben indított kereskedelmi háborúja valamint a Fed kamatpolitikája a globális gazdasági növekedés kilátásaira vet árnyékot - írja összefoglalójában a Bloomberg.

Hirdetés

Áprilisig biztos nem ülnek tétlenül

Összességében a szakértők addig nem várnak irányváltást az árakban, amíg az OPEC nem jelent be újabb intézkedéseket  - köztük további kitermelés-csökkentést. A "rendes" menetrend szerint csak áprilisban lenne legközelebb olyan csúcstalálkozó, amelyen az OPEC és a partnerországok is részt vesznek, de természetesen bármikor tárgyalóasztalhoz ülhetnek, ha a helyzet úgy kivánja. Ezt az orosz és a szaúdi energiaügyi miniszter is jelezte a napokban.

Örülhetnek az autósok - ebből év végi ajándék lesz

A piaci folyamatok eredményeként akár 6-8 forinttal is csökkenhet literenként az üzemanyagár a holtankoljak.hu előrejelzése szerint, már csak az a kérdés, hogy mikor - nem először fordulna elő, hogy az ünnepek alatt változnak az üzemanyagárak. Az ünnepekre való tekintettel várhatóan a hétvége felé (péntek-szombaton) jöhet az árcsökkentés - írja a portál.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Heti befektetői fókusz: kereskedelmi háború, MNB-kamatdöntés, olasz válság

Heti befektetői fókusz: kereskedelmi háború, MNB-kamatdöntés, olasz válság

Újabb adok-kapokra került sor az Egyesült Államok és Kína között a rétestésztaszerűen nyúló kereskedelmi háború ügyében, ami jócskán lehúzta a főbb tőzsdeindexeket. Ezek utóhatása mellett augusztus utolsó hetében még két téma határozhatja meg a befektetői hangulatot. Globális szinten az, merre mozdul tovább az olasz kormányválság. Idehaza pedig a Monetáris Tanács keddi kamatdöntő ülése tűnik a legérdekesebbnek, amelyen ugyan nem várható az irányadó ráta megváltoztatása, de fontos, lesz-e az euróval szemben immár a 330-as szintnél toporgó forintot is érintő üzenet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?