Hirdetés
Hirdetés

Összeomlott a forint, mi lehet a háttérben?

Fellegi Tamás, 2018. június 15., 10:49

Tegnap hirtelen összecsuklott az eddig is gyenge forint árfolyam, ma sem javul. A kötvényhozamok is emelkednek, de gyanítjuk, hogy már trendvégi pánikról van szó. Erre utal az is, hogy az eurózóna kötvényhozamai esnek, köztük az olasz is. A tegnap megugró BUX ma újra lefelé tart, 10 ezer forint alatt az OTP.

Miután már a korábbi napokban 320 környékén gyengélkedett a forint az euróhoz képest, tegnap az Európai Központi Bank döntése után hirtelen zuhanás következett, egy euróért közel 324-et kellett adni. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a több hónapos gyengeség láttán sokan kezdték spekulatívan, tőkeáttétellel venni a forintot, és miután csak nem akart nyereségessé válni pozíciójuk, hirtelen zárni kezdték, ami ilyenkor rendszerint láncreakciót indít el: aktiválódnak a veszteséglimitáló megbízások.

Euró/forint
Euró/forint

A 10 éves állampapír hozama is tovább emelkedett 3,60 környékére, nem kizárt, hogy ennél az instrumentumnál is hasonló folyamatok zajlanak: akik lelkesen vásárolták 2 százalék körüli hozam mellett pár hónapja, azok rettentő bukóba kerültek, és most kétségbeesetten zárnak.

Hirdetés

A hazai börzén több napos esés után tegnap ugyancsak az EKB nyilatkozata után hatalmas rali indult, ennek egy részét ma visszaadja a piac. Az OTP 2,4 százalékkal esik 9950 forintig, a Mol 0,8 százalékkal 2682 forintig, a Richter 1,4 százalékkal 5405 forintig.

Érdekes módon, míg a mi 10 éves kötvényhozamunk elszállt, az eurózónás országok hozamai ismét esnek, az olasz, a spanyol, az francia, az osztrák és a belga egyaránt. Úgy tűnik, az EKB megzavarta a befektetők lelkivilágát, talán leginkább azzal, hogy még sokáig nem akar kamatot emelni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Esküvő kis költségvetéssel? Igen, lehetséges!

Esküvő kis költségvetéssel? Igen, lehetséges!

Bár az idei esküvői szezonnak már a vége felé járunk, a 2019-re tervezett lagzik szervezése már javában zajlik. Érdemes időben lefoglalni a legjobb helyeket, ugyanis egyre több pár áll mostanában az oltár elé. A növekvő tendenciát a KSH adatai is megerősítik: az első félévben közel négyszázzal több pár mondta ki a boldogító igent, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?