Hirdetés
Hirdetés

Összeomlott a török líra, zuhan a Mol, az égben az olajár

Fellegi Tamás, 2018. május 22., 18:20

Az eddig folyamatosan gyengülő török líra zuhanása most begyorsult, a folyamat összeomlásszerű lett. A forint is gyenge, az olajár az égben, az európai tőzsdék emelkedtek, Amerika alig mozdul, nálunk a Mol esett egy nagyot és a Richter egy kisebbet, az OTP és a Telekom viszont feljebb zártak.

A devizapiacok mozgalmasak mostanában, és ez ma sem volt másképp. A török líra zuhanása begyorsult: két hét alatt 10 százalékot esett, abból csak tegnap és ma 5-öt, az euróval szemben 5,50-ig. Ezúttal a líra/euró grafikont mutatjuk, amely szemléletesebb az esés szempontjából.

Török líra/euró
Török líra/euró

A forint végül gyenge maradt 318-on az euróhoz képest, noha délelőtt húztak rajta egyet, azonban nem tartott ki a lendület. Ugyancsak gyenge maradt a cseh korona, 25,70 az euróhoz képest.

Hirdetés

Megtette hatását az Iránhoz intézett amerikai külügyminiszteri dörgedelem: 80 dollár fölé szaladt a Brent típusú olaj, miközben a WTI is új több éves csúcsra ért 73 dolláron.

Az európai tőzsdéken kisebb emelkedés mutatkozott, Amerika alig mozdul, a BUX viszont esett egy százalékot, 36 400 pontig. Ez jórészt a Molnak köszönhető, amely 3,26 százalékkal 2614 forintig esett. Ez százalékosan elég nagy mérték, és a részvény nyolcadolása óta új mélypont, viszont ha a régi, felaprózás előtti árat nézzük, ez közel 21 ezer forintnak felel meg, amely viszont még egyáltalán nem alacsony, így azt mondanánk, hogy eddig volt kissé magasan a papír.

A Molon kívül a Richter esett még, 1,35 százalékkal 5520 forintig, ugyanakkor az OTP fél százalékkal emelkedett, 10 510 forintig. A Telekom is kicsit feljebb került, 421 forint lett a záróár.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Tavaly nagyon rossz éve volt a tőkepiacoknak, túladottnak számítanak, de a Hold Alapkezelő pesszimista. Lehet, hogy most egy-két hónapig lesz egy medvepiaci felpattanás, de a következő évtizedben alacsony maradhat a részvénypiacokon elérhető hozam. A magyar eszközök árazása kivételesen a nyugat-európaival egyezik meg, ezért fokozatosan csökkentették azok arányát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?