Hirdetés
Hirdetés

Összeomlott a Waberer’s, ma is erőtől duzzad a forint

Fellegi Tamás, 2019. február 13., 10:56

Míg sok értéktelen cég papírja száguld, a Waberer’s szomorú történet lett a pesti tőzsdén: újabb mélypontra került, bevezetési árának 63 százalékát vesztette el. Esik az OTP és a Richter, emelkedik viszont a Telekom. A forint ma is lendületet vett, bízunk az erősödés folytatásában.

Miközben egymás után szálltak az égbe fundamentálisan értéktelen (Est Media) vagy közkézhányaddal alig rendelkező, így bármeddig felhajtható papírok (Kartonpack, Plotinus) árai, addig a nem is olyan rég nagy reményekkel a tőzsdére vezetett komolyabb cég, a Waberer’s papírjai zuhannak. Akik jegyeztek belőle a tőzsdére vezetéskor és megtartották, pénzük közel kétharmadát bukták el eddig, miután az árfolyam most 1900 forint (a bevezetés 5100 forinton történt).

Waberer's a bevezetés óta
Waberer's a bevezetés óta

Az említett Plotinus esetében megtörtént hivatalosan a névváltás: a cég immár AKKO Invest névre hallgat, kérdés, a tőzsdén mikor jelenik meg az új néven a papír, ára ma egyébként 4 százalékkal emelkedik 33 ezer forintig. Az Est Media 4 százalékkal esik 94 forintig, Andy Vajna, mint tulajdonostárs nélkül immár fogyatkozik a részvényesek reménye. Vajon ki fog egy teljesen üres cégbe drágán beszállni? Még Mészáros Lőrinc is csak olyan cégeket vett, melyekben azért volt pár jól működő elem.

Hirdetés

Az AutoWallis ára lassan megtalálja helyét: a múlt héten túl sokat emelkedő papír ma 9 százalékkal esik 180 forintig. A nagyok közül az OTP 1,1 százalékkal csökken 11 460 forintig, a Telekom 1,2 százalékkal emelkedik 468,5 forintig, a Richter 0,8 százalékkal esik 5605 forintig.

Az ázsiai és európai tőzsdéken erősödés mutatkozik miután Amerika is szépen zárt tegnap, meglehet a hatása annak, hogy a Fed a monetáris szigorítás beszüntetésére utalt, így nem fog fogyni a piacon rendelkezésre álló pénz menyisége.

Euró/forint, mai nap
Euró/forint, mai nap

A forint a tegnapi szép erősödő nap után ma is lendületet vett, míg nyitáskor 318,20-at kellett adni belőle egy euróért, most már csak 317,50-et. A januárban indult erősödő trend tartós mivoltához az kellene, hogy ismét megcélozza az árfolyam a 315-ös szintet, majd át is lépjen rajta, és így visszakerüljön a korábban 3 évig fennálló 303-315 közti sávba.

Euró/forint, 3 év
Euró/forint, 3 évÉrtékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?