Hirdetés
Hirdetés

Rég nem látott magasságban az olajár

Fellegi Tamás, 2018. január 03., 18:51

Újabb 2 és fél éves csúcson az olaj, miközben az amerikai részvénypiacokon klasszikus január- effektus zajlik: mindenki bevásárol az év első napjaiban. Ma már Európában is ugyanezt tették, a hazai tőzsdén viszont csak mérsékelten emelkedtek az árak. Remek formában a lengyel zloty, a forint ismét erősödik.

61 dollár fölé emelkedett a WTI olaj ára, a Brent pedig 67,50-ig. Ennél magasabb csak 2015 tavaszán volt az ár, akkor is csak kevéssel. Most az iráni tüntetések befolyásolhatják az árat, de önmagában az a tény, hogy a trend jó fél éve emelkedő, megadja az év eleji irányt. A CNBC adatai szerint a shortosok folyamatosan zárnak: feladják az áresésre vonatkozó spekulációt, ugyanakkor egyre több spekulatív vételi pozíciót nyitnak.

Brent olaj
Brent olaj

Ha ez a folyamat lezárul, könnyen megfordulhat a piac, pláne, hogy az amerikai kitermelés meredeken emelkedik, és közelíti a valaha látott legnagyobb értéket napi 10 millió hordó felett.

Hirdetés

Az amerikai tőzsdék is év eleji ralival indítottak, ami gyakran történik, neve január-effektus, a lényege, hogy sok alap bevásárol az év első napjaiban, különösen, ha az előző év is jó volt. Az első másfél nap mindenesetre meredek emelkedést hozott, így új örökös csúcsokra juttatva az indexeket. Az S&P 500 közel fél százalékkal van feljebb 2706 ponton, a Nasdaq 7050 pontot ért el.

Ma Európát is utolérte a jó hangulat a tegnapi bizonytalankodás után: a német DAX és  francia CAC-40 egyaránt 0,8 százalékkal emelkedtek. A BUX szerényebb teljesítményt nyújtott: 0,4 százalékkal került feljebb, 39 600 ponton zárt.

A Mol 0,6 százalékkal erősödött 3046 forintig, a tegnap gyengélkedő Richter fél százalékkal került feljebb 6705 forintig, az OTP és a Telekom 0,4 százalékot emelkedtek 10 840 illetve 460 forintig. Két százalékkal esett az Opus, 680 forintig, ugyanennyit emelkedett a Waberer’s, 4900 forintig.

Jó napja volt a lengyel devizának: már csak 4,15 zlotyt kell adni egy euróért, és ezzel két és fél éves csúcsot ért el. A forint távol van mindenféle csúcstól, de legalább újra erősödni kezdett a tegnapi erős napot követő ma reggeli gyengülés után: 308,50 az eurónkénti árfolyam.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?