Hirdetés
Hirdetés

Saját pártja is Trump ellen, zuhannak a Mészáros-papírok

Eidenpenz József, 2018. március 06., 18:55

A kereskedelmi háborúval kapcsolatos félelmek enyhültek, miután a fél világ mellett Donald Trump saját pártja is eléggé ellenzi az új vámokat. A hangulat azonban nem túl jó, az európai indexek minimális pluszban vagy nullában végeztek, az USA-ban is vegyes a kép. Itthon nagyot ugrott a Richter és a forint.

Nem eszik olyan forrón a kását, megpróbálják lebeszélni Trumpot, kulcsfontosságú republikánusok is ellenzik a vámokat – ehhez hasonló hírekkel volt tele a sajtó ma. A Donald Trump által bejelentett acél– és alumíniumvámok ügye, amikre az EU már konkrét válaszlépéseket helyezett kilátásba, korántsem tűnik lefutottnak.

Ez némileg megnyugtatta ma a befektetőket, a kereskedés az európai tőzsdéken a nap nagy részében jelentős pluszban folyt. Az amerikai piacok azonban elég bizonytalankodva nyitottak, és az európai hangulat is elromlott a végére. Az EuroStoxx 50 index nullában zárt, a német DAX 0,2 százalékos, a francia CAC nulla emelkedést tudott felmutatni. Az olasz tőzsde a tegnapi választási esés után viszont megnyugodott, és 1,6 százalékkal emelkedett ma a MIB index.

Hirdetés

Az USA főbb indexei a kezdeti kis emelkedés után lejjebb mentek, este hat után az S&P 500 index nullán áll, a Nasdaq indexe 0,3 százalékos pluszban, a Dow Jones 0,5 százalékos mínuszban.

Robbant a Richter, a Mol

A hazai BUX index 2,4 százalékkal száguldott, ezzel alighanem a legjobb volt Európában, kissé meghaladta a 38 ezer pontot is. A lengyel, cseh, román mutató csak fél százalék körüli emelkedést mutatott. Persze volt mit behozni a korábbi napokból, például a Richternek, amely most 4,8 százalékkal robbant, 5875 forintra ért. Pedig új bejelentés nem érkezett.

Az OTP 1,4 százalékkal 11 220-ra, a Mol 3,8 százalékkal 2876-ra emelkedett, a telekom három forinttal ment feljebb. A Mészáros-papírok, a Konzum, Appeninn, Opus 7-8 százalékkal zuhantak ma is.

Duplaalj a gyógyszercégnél

A forint viszont nagyot erősödött, 1,2 forinttal lejjebb, 313,0 forintra esett az euró bankközi ára. Kisebb mértékben a lengyel zloty és a cseh korona is erősödött. A dollár fél százalékkal gyengült ma.

Az Erste befektetési hétfő délutáni írása szerint a Richternél egy duplaalj-formáció alakult ki, ami egy markánsabb emelkedést vetíthet előre. Az 5500 forintos szint támaszt nyújthat az emelkedésnek. A brókercég a második eladói hullámot nagyrészt indokolatlannak tartja, “hiszen a vállalat cash flow áramlását nem érinti, ráadásul a piaci szereplők már korábban kiárazták az Esmya értékét meglátásunk szerint” – írják.

Magas osztalék a Nyomdánál

Rekordévről számolt be az Állami Nyomda a KBC Equitas szerint, az egész évet tekintve 5 százalékkal emelkedett  az árbevétel, jórészt az export miatt. A tárgyévi eredmény 5 százalékot erősödött az évben és 1,132 milliárd forint lett, az egy részvényre jutó eredmény 79 forint. A társaság ismét kifizeti az egészet részvényeseinek, ami a tegnapi árfolyamon 5,6 százalékos osztalékhozamot jelentene.

Rosszkedvűek a németek

Nagyot ugrott ma az arany árfolyama, 1,3 százalékkal 1337 dollárra, az ezüst 2,5 százalékkal ment fel. A dollár gyengülése és a kötvényhozamok csökkenése egyaránt szerepet játszhatott ebben. Az olaj inkább stagnált, a heti készletadatokra várnak.

A német Handelsblatt 3000 befektető közreműködésével készült, rendszeres körkérdéséből azt a következtetést vonja le, hogy két nagyobb kiárusítási hullám után a DAX-befektetők hangulata a padlón van. A “szentiment” olyan mélységbe érkezett, amely után rendszerint trendforduló szokott következni, tehát inkább emelkedés várható.

Ripple-pletyka és cáfolat

A főbb kriptodevizák gyengélkednek, a bitcoin hat százalékos mínuszban 10 800 körül, az ether négy százalékot esett, 820 dollár. A ripple-piacon megint felröppent a pletyka, hogy a Coinbase és a GDAX felveszi a kínálatába, ezért először 16 százalékot ugrott, mintegy 1,05 dollárig. Majd a cég kiadott egy nyilatkozatot, hogy jelenleg nem vesz fel semmi újat, erre visszazuhant, most 13 százalékos mínuszban van, 91 centen.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Világbotrány a Boeingnél: milyen repülők jutottak még erre a sorsra?

Az, hogy gyanúsan hasonló körülmények közt lezuhant két, szinte vadonatúj repülő, az egész világot sokkolta, és a Boeing 737 MAX gépeiben mindenki kételkedni kezdett. A világ légügyi hatóságai megvonták a típus engedélyeit, így ezek a modellek most csak a hangárokban állnak. A történelem során fordult már elő hasonló, igaz, nem sokszor – megnéztük a korábban a szégyenpadra került repülőket.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    2019. március 14., 17:00
    A részvények, vagy a kötvények teljesítettek jobban a Lehman-válság óta?

    A tíz évvel ezelőtti pénzügyi és tőkepiaci válság óta a magyar hosszú kötvényalapok túlteljesítették az inflációt és az RMAX rövid futamidejű állampapír-indexet is, bár a MAX indexet legtöbbjük már nem érte utol. Többségük 6-9 százalék közötti éves hozammal örvendeztette meg befektetőit, ami így is több mint fele a jóval kockázatosabb részvényalapok teljesítményének.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?