Hirdetés
Hirdetés

Szétkapkodják a feldarabolt részvényt, emelkedik az olajár

Fellegi Tamás, 2019. február 04., 11:31

Ma a hazai tőzsde kis-, és közepes részvényeinek piaca élénk, miután az eddigi Alterát feldarabolták és AutoWallis lett belőle, és most mindenki ezt akarja venni. Az Alteo is szárnyal, viszont az Est Media, Plotinus és Kartonpack ma esnek. A nagyok nem mozdulnak, csak az OTP csökken mérsékelten.

Az Altera régi részvényesei mától kezdve 8 újat kaptak, és ilyenkor az ár rendszerint a részvényfelosztás arányában változik, azaz a nyolcadára csökken. A részvényfelosztást, avagy feldarabolást rendszerint akkor alkalmazzák, ha egy részvény már nagyon megdrágult (Amerikában ez rendszerint 100 dollár fölötti árat jelent).

Régebben nálunk is csak ilyen esetben kerül erre sor: a nagyoknál, mint az OTP, a Mol és a Richter egyaránt bőven 5 számjegyű árnál, lényegében a 100 dollárt elérő vagy azt meghaladó szinten. Kétségtelenül előfordul, hogy a felaprózott részvény ára valamivel kevesebbet esik, mint az indokolt lenne, leginkább azért, mert a nominálisan olcsóbb részvényt a befektetők egy része vonzóbbnak találja akkor is, ha semmi más nem változott, másrészt a befektetők megszoktak egy adott árlépésközt a régi papírnál, sokszor az újban is abban gondolkoznak, márpedig ez százalékosan sokkal nagyobb elmozdulást jelent.

Hirdetés

Ezt a lehetőséget egyre több cég is meglovagolja, és a részvényfelosztás mellett döntenek akkor is, ha ezt az árfolyam egyáltalán nem indokolja. Így volt ez az Alteránál is: az ezer forint (4 dollár, 3 euró) körüli ár igazán nem volt sok, de miután a BÉT-en jó ideje szinte bármire szárnyalnak a kispapírok, remek lehetőségnek tarthatták az egyúttal nevet váltó társaságnál is ezt a megoldást, és be is jött. A papír 20 százalékos limittel emelkedik 195 forintig, és ott még rengetegen vennének, csak hát az a fránya limit nem engedi.

Az Alteo is emelkedik 12 százalékot 760 forintig, nem lennénk meglepve, ha egyszerűen az Altera-Alteo névhasonlóság hajtaná, lehet, hogy volt, aki nem tudott a felaprózásról és összetéveszti őket.

A többi, mostanában népszerű spekulatív papír ma gyengélkedik: az Est Media 8 százalékkal 113 forintig, a Kartonpack 4 százalékkal 18 600 forintig, a Plotinus 7 százalékkal 27 600 forintig. Ami a blue chipeket illeti, csak az OTP mozdul, de az sem sokat: fél százalékkal esik 11 440 forintig. A nemzetközi tőzsdéken is meglepő eseménytelenség van.

Brent olaj, egy hónapos csúcs
Brent olaj, egy hónapos csúcs

Az olaj emelkedik: a WTI 55,60 dollárig, a Brent 63,40-ig. A forint 317,70 eurónként, a legerősebb, 315-ös értékhez képest visszaesett, a tavalyi második félévhez képest viszont megtartotta erejét.

Euró/forint
Euró/forint

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ismét több száz diák kapott hasznos útravalót a pénzügyek világába

Ismét több száz diák kapott hasznos útravalót a pénzügyek világába

Újabb négy helyszínen folytatódott a Privátbankár.hu Pénzügyi Tudatosság Diákfórum sorozata a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány támogatásával, ahol a résztvevők több fontos témával is megismerkedhettek. Családi költségvetés, befektetések, a jövő fizetési módszerei - ma már nem kérdés, hogy ezekkel a diákoknak is érdemes foglalkoznia.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?