Hirdetés
Hirdetés

Újabb front a háborúban: Sárospatak is vitában áll az E-Starral

2012. június 26., 15:50

A sárospataki önkormányzat is vitatja az E-Star Alternatív Nyrt.-vel szembeni tartozásának mértékét - közölte a zempléni város polgármestere. Egy 500 milliós beruházásnak kellett volna megtakarítást hoznia, a város szerint azonban csak még drágábbak lettek a szolgáltatások.

Balul elsült fejlesztés?

A cég a héten nyilatkozott arról, hogy több önkormányzattal is vitája van, mert nem teljesítik a megállapodásokat, Hódmezővásárhellyel pedig fel is mondta a hőszolgáltatási szerződését.

Hirdetés

Aros János polgármester elmondta: az önkormányzat 2007-ben kötött szerződést a cég jogelődjével, az RFV Nyrt.-vel a közétkeztetés, az intézményi hőszolgáltatás, a távhőszolgáltatás és a közvilágítás működtetésére.

A társaság azzal kecsegtette a várost, hogy az általa végrehajtandó 500 millió forintos, energiahatékonyságot eredményező beruházás eredményeként a munkálatok költsége rövid időn belül megtérül, és a működtetés az önkormányzatnak is megtakarítást hoz. A szolgáltatások azonban jóval drágábbak lettek, mint azelőtt - fogalmazott a polgármester.

Mit is szolgáltatnak?

Aros János elmondta: az elmúlt öt év alatt például csak szolgáltatási díjra egymilliárd forintot fizetett ki az önkormányzat a cégnek, ám hogy mit is takar a szolgáltatási díj, arra máig nem kaptak kielégítő választ. A vitatott tartozás jelentős részét is ez teszi ki, a hődíjat, vagyis az elfogyasztott gáz ellenértékét ugyanis rendszeresen fizeti az önkormányzat.

A polgármester megjegyezte: látva azt, hogy a költségek jelentősen megnövekedtek az új rendszerben, a sárospataki önkormányzat először a közétkeztetést vásárolta ki a közös cégből még 2009-ben, a közvilágítási szerződést pedig az idén bontották fel. A hő- és távhőszolgáltatás területén a szerződések "átstrukturálása" tart. Ezt a szolgáltatást egy közösen létrehozott társaság, a Patakhő Kft. végzi, amelynek előző évi mérlegét a sárospataki képviselő-testület nem fogadta el, mivel a 2011-re tervezett fejlesztési beruházások elmaradását nem tudták megindokolni.

A társaság ráadásul hónapok óta olyan intézmény után is az önkormányzat nevére állít ki számlát, amelynek időközben változott a fenntartója.

Aros János szerint a szerződés hosszú távú fenntartása a jelenlegi feltételekkel az önkormányzat érdekeivel ellentétes. A beruházási érték és a szerződésben szereplő visszavásárlási érték különbözete miatti feltűnő értékaránytalanság okán a képviselő-testület már korábban bírósághoz fordult.

Az ügy előzményei

Az E-Star hétfőn közölte: felmondta a hódmezővásárhelyi önkormányzattal kötött hőszolgáltatási szerződését, és több más önkormányzattal is így jár el. Azóta a város és a társaság már megvádolta egymást bűncselekménnyel, zsarolással, hazugsággal és szerződésszegéssel is.

Az ügy kipattanása óta hétfőn több mint 8 százalékot veszített értékéből a tőzsdén az E-Star, kedden délután újabb 3,4 százalékos mínusznál járt a papír árfolyama. Friss részvényárfolyamok >>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ebben tényleg nagyon mások a mai fiatalok

Ebben tényleg nagyon mások a mai fiatalok

Felmérések szerint az utazás minden eddiginél fontosabb szempont a fiatal felnőtteknek: a magyar fiatalok megtakarítási céljai között a harmadik helyen szerepel az utazás. Az egyre növekvő kalandvágy ugyanakkor szerencsére nem jár vakmerőséggel - a számok azt mutatják, hogy a fiatal utazók egyre tudatosabbak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?