Hirdetés
Hirdetés

Vigyázz, tele van hamis kínai ezüsttel az internet

2018. január 05., 15:42

“Coin”, angolul érme. Ám most nem a bitcoinnal foglalkozunk, a hagyományos ezüst és arany érméken is jó sokat lehet veszíteni. A piacot elárasztják a vélhetően főleg kínai hamisítványok. Hamisítvány és hamisítvány között is nagy a különbség, némelyik a szakembereket is megtéveszti, mit szóljon akkor az átlagember?

A régi római pénzek története az állami pénzhígítások, hamisítások története is. A pénzhamisítás vélhetően pontosan annyi idős, mint maga a pénz. Ezt a saját bőrén is tapasztalhatja, aki internetes használtcikk-vásárlásra adja a fejét. A képeinken látható érme például az avatatlan szem számára pont olyan, mint egy kopott nagy finomságú ezüst, valójában azonban már a legegyszerűbb teszt, a mágnes kiszúrja. Vonzza ugyanis az érmét, ami annak a jele, hogy jelentős mennyiségű vas vagy acél van benne.

A súlya sem 31 gramm, mint egy troy unciáé kell legyen, hanem csak mintegy 20 gramm, gyártói még a sűrűség imitálásával sem foglalkoztak. Egy internetes aukciós oldalon hozzá lehetett jutni már néhány száz forintért, itthon. Egy uncia színezüst árutőzsdei ára egyébként jelenleg 17,2 dollár, mintegy 4400 forint.

Hirdetés

Ez azonban csak a nyers, tört fém értéke, a gyártás, a numizmatikai (művészeti, gyűjtői, történelmi) érték, a kereskedők haszna az eredeti, jó állapotú amerikai ezüstérmék árát ennek kétszeresére is simán felviszi. Így inkább jellemzően 30-40 dollár egy új, egy unciás ezüstérme ára, vagyis 7500-10 000 forint között van.

Egész gyárak termelik

Nem véletlen tehát, hogy hamisítják. Érmékkel foglalkozó külföldi oldalak szerint egész gyárak álltak erre rá Kínában, és havonta több ezer érmét is értékesíthetnek, főleg internetes áruházakban, aukciós házakban. Van olyan is, amelynek az anyaga nemesfém, és jó minőségű veret, így alig különböztethető meg az eredetitől. De olyan is, amelynek csak a sűrűségét próbálják az ezüsthöz közelíteni, egyébként más fémek ötvözete, kidolgozása pedig elnagyolt.

Ezüstérme-sáskajárás

A Silverdoctors.com oldal tavalyi képriportja szerint nemcsak amerikai érméket, hanem ezüstrudakat, más országok befektetési érméit, régi kínai pénzérméket, sőt papírpénzeket és műtárgyakat, például kínai szobrokat is nagyüzemi méretekben hamisítanak. A Coinworld.com már 2016 februárjában felhívta a figyelmet a standard, amerikai gyártású ezüstrudak tömeges hamisítására.

A Coinupdate.com szaklap több részes cikksorozatának második részében azt írja, “sáskajárásként özönlötték el” a klasszikus amerikai ezüstérmék hamis változatai a piacot. Némelyik annyira durva hamisítvány, hogy egy kezdő is felismeri, mások az avatott szemnek is problémát okoznak, sok szakértőt is megtévesztenek.

Levélhez csatolt “aranyérme”

A lap részletesen értékeli a hamisítványok minőségét a gyártási eljárások alapján, még kategóriákba is sorolja azokat (D1-től D4-ig.) Ennek alapján úgy tűnik, hogy ha már a szakemberek is megtéveszthetők sok esetben, az átlagembernek nem sok esélye van megvédeni magát a profi hamisítóktól.

A Coinupdate október végi híre szerint két amerikai kongresszusi képviselő, Alex Mooney és Frank Lucas fordult a hatóságokhoz, hatékony fellépést sürgetve a mindent elöntő hamisítvány-áradat miatt. Leveleikhez mindjárt csatoltak is egy egy unciás, 1995-ös arany American eagle-nek (“amerikai sas”) kinéző érmét, azzal, hogy nyugodtan tartsák meg a címzettek, mert úgyis értéktelen wolfram-ötvözetből készült.

Wehrmacht vagy Wermahkt?

Egy uncia arany különben most 1320 dollár, ami 338 ezer forint, ezt az érmét azonban inkább 1400 dollár körül kínálják. A wolfram egyébként az egyik legsúlyosabb, pontosabban legsűrűbb fém, de viszonylag olcsó, ezért jól használható hamisításokhoz.

Persze nemcsak a nemesfémekkel kell vigyázni, sok mást is hamisítanak. A Harmadik Birodalom nyilvánvalóan hamis bélyegzőjével ellátott bankjegyeket árultak decemberben tömegesen az egyik internetes aukciós oldalon. A lóláb itt különösen kilóg, a magyar pengőkön levő, katonainak látszó pecséten három német szóból ugyanis kettő is durván hibás volt. (Helyesen: Bataillon, Wehrmacht.)

Hamis, és egy vagyon

Az eladó úgy védte magát, hogy hangsúlyozta: nem tudja, honnét származnak, és nem tudja, eredetiek-e. De volt, aki így is vásárolta. A gyűjtők néha az érdekesebb hamisítványokat is keresik, némelyiket nagyon is. Van olyan aukció, ahol jelenleg egy hamis “Mária-aranyforintot” 180 ezer forintra értékelnek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Veszélyes játszmába kezdtek – a lengyelek elárulják Berlint, Brüsszelt és Teheránt

Elképesztő szintű az iráni politikai felháborodás Varsó azon lépése kapcsán, hogy helyszínt ad egy Irán-ellenes globális konferenciának. A lengyelek döntése óriási pofont jelent Berlin, Párizs és az EU számára. Varsó Amerika kiemelt partneri pozíciójára törekszik, kihasználva, hogy Washington és Berlin között egyre feszültebb a diplomáciai viszony. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?