Hirdetés
Hirdetés

Zuhan az angol font, elhagyta magát a forint is

Fellegi Tamás, 2019. március 21., 19:15

Kaotikus a brit EU-kilépési helyzet egy héttel a határidő előtt, így esésbe váltott a font. A forint hirtelen nagy zuhanás után elérte a fontos szintet, remélhetőleg nem gyengül tovább. Emelkednek az amerikai tőzsdék, van is nekik miért. Újabb csúcson az OTP, esett a Richter, kipukkadt a 4iG lufi, de fújnak helyette sok másikat.

Mindenki mindennel fenyegetőzik a hivatalos brit uniós kilépés előtt 8 nappal, így aztán felütötte fejét a rettegés: nőtt az esélye annak, hogy megegyezés nélküli kiesés lesz.

Persze vélelmezhető, hogy ezt még 29-én este 11-kor is megpróbálja elkerülni a két fél, de az indulatok magasra csaptak, elég, ha a 27-országból egynek lesz tele a hócipője az egésszel, vagy ha a brit kormányfő megy tudatosan a falnak: nincs, aki hatalmát felülírja. Így aztán a font tegnap és ma lecsúszott 1,17-ről 1,15 euróra, ha véletlenül kizuhannak, akár a paritás alá is kerülhet a brit fizetőeszköz.

Hirdetés
Angol font/euró
Angol font/euró

A forint is nagyot zuhant, bár erre nehezebb magyarázatot találni. Kétségtelen, hogy a nagy erősödés után már időszerű volt benne egy kiadós korrekció, és az is, hogy egy nagy szint áttörése után az árfolyam gyakran visszateszteli az adott szintet. Ez történt most a forinttal is: az eurónkénti 315 volt a nagy szint, amin sikerült erős irányba átjutni, és most visszanézett oda, legalábbis 314,85-ig.

Az amerikai tőzsdéket elárasztották a vevők, de mi mást is tennének, amikor hirtelen vége lett a kamatemeléseknek, abbahagyják gyorsan az eszközvásárlási programok során piacra bocsátott pénz visszavonását is, az amerikai jegybank kapitulált. Marad a monetáris lazaság, ez azért megmozgatja a részvénybefektetők fantáziáját.

Az S&P 500 egy százalékot emelkedik 2850 pontig, most már az sem lenne túl meglepő, ha elérné a tavaly novemberi csúcsot 2950 ponton. A Nasdaq Compsite 1,2 százalékkal van feljebb 7820 ponton, a tető itt 8100 pont volt, a decemberi zuhanás mélypontja pedig karácsonykor 6200 pont, így a veszteség 85 százalékát ledolgozta.

Nasdaq Composite
Nasdaq Composite

A BUX alig mozdult, az OTP azonban 1,1 százalékkal 12 980 forintig emelkedett, ami újabb csúcs a papír történetében. A Richter viszont 1,6 százalékkal esett 5125 forintig, a Telekom csak kismértékben, fél százalékkal gyengült 470 forintig.

Nagyot, 15 százalékot zuhant a fél év alatt 25-szörösére emelkedő 4iG, 3620 forint lett a záróár. Szárnyalt azonban a Futuraqua: limittel, 20 százalékkal 55,6 forintig, a Nordtelekom 11 százalékkal 42,3 forintig, a SET pedig 4 százalékkal 700 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Túlzás nélkül lerohanták a nyaralók kínálati piacát a leendő vásárlók - ismertette legfrissebb elemzését az ingatlan.com, amely a Balaton és a Velencei-tó melletti települések és az érintett megyékben eladásra kínált lakóingatlanok - lakások, házak és nyaralók - kínálatát és árát vizsgálta több ezer hirdetés adatai alapján.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?