Hirdetés
Hirdetés

Összeomlottak a kötvényhozamok, gyengül a forint

Fellegi Tamás, 2019. március 21., 12:01

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tegnap váratlanul lazára váltotta monetáris politikáját, így az amerikai kötvényhozamok meredek zuhanásba kezdtek, ma az európaiak is szakadnak.

Tegnap sor került a Fed kamatdöntő ülésére, ahol a döntéshozók minden korábbi várakozáshoz képest sokkal jobban megijedtek az esetleges gazdasági lassulástól. Így egyrészt az idei évre töröltek minden további kamatemelést, másrészt, és ez még döntőbb, már idén abbahagyják az eszközvásárlási program során a jegybankhoz került rengeteg államkötvény és jelzálogpapír visszabocsátását a piacra.

A papírok visszabocsátását, vagyis a korábban a piacra pumpált pénz fokozatos visszavételét 2017 őszén kezdték meg, jelenleg havi 50 milliárd dolláros ütemben folyik. Korábban az volt a terv, hogy a piacra került több mint 4000 milliárd dollárból (ami egyben a jegybanki mérleg), nagyjából a felét visszaveszik, eddig azonban csak 500 milliárdig jutottak. Májusban 30 milliárdra csökkentik a havi ütemet, szeptemberben pedig be is szüntetik a programot.

Hirdetés

A piacon így beláthatatlan ideig marad a rengeteg plusz likviditás, a pénz továbbra is keresni fogja a helyét, vadászni fognak a befektetők a hozamra, és ez a kötvénypiacon máris érezhető: a 10 éves amerikai államkötvény hozama éves mélypontra, 2,52 százalékra süllyedt.

10 éve amerikai államkötvény hozama
10 éves amerikai államkötvény hozama

Ez a szint azonban még mindig vonzó ahhoz képest, amit a kockázatmentességben Amerikával összemérhető európai országok kötvényei produkálnak. Az eleve hihetetlen mélységben lévő hozamok máris tovább estek: a német 10 éves államkötvény mindössze 0,05 százalékos, azaz öt tízezrelékes hozammal forog, lássuk be, ez már lényegében maga a nulla. Mintegy 0,36 százalékra csökkent az osztrák, 0,42-re a francia, 0,25-re a holland hozam, ezek sem valami vonzó befektetések 10 éves távra.

A részvénypiacok nem reagáltak érdemben a fejleményekre: miután több jegybanki pénz nem érkezik, a felfelé vezető út limitált, miután azonban a pénz kivonása is abbamarad, a komolyabb esés valószínűsége is csökken, legalábbis a monetáris politika oldaláról, így a befektetők még találgatják, mi lehet az irány.

A hazai börzén mérsékelt esés mutatkozik, a BUX 0,3 százalékot csökken, leginkább a Richternek köszönhetően, amely egy százalékot esik 5160 forintig. A Mol fél százalékkal csökken 3350 forintig, a Telekom 0,7 százalékkal 469 forintig, az OTP azonban tartja magát a magasban, 12 830 forinton.

A tegnapi nagy zuhanás után ma is 13 százalékkal esik 3700 forintig a 4iG, a legújabb Mészáros-részvény, amely elképesztő emelkedést produkált az elmúlt hónapokban, a csúcson viszont a cég jókora adag saját részvényt adott el.

Gyengül a forint: a tegnapi 312,60-as legjobb érték után most 314,50 az eurónkénti érték, nem kizárt, hogy sor kerül a 315-ös szint visszatesztelésére is. A hazai valuta gyengülése tegnap akkor indult, amikor kiéleződött a Fidesz és az Európai Néppárt vitája, este azonban úgy tűnt, megnyugodott a piac, amikor végülis mindenkinek elfogadható megoldás született.

A mai gyengülés összefügghet még ezzel is, közvetve a Fed döntésével is, de elképzelhető, hogy egyszerűen csak a már időszerűvé vált korrekció zajlik.

Euró/forint
Euró/forint

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Európai maffiaállam – Putyin embere magához ragadta a hatalmat

Európai maffiaállam – Putyin embere magához ragadta a hatalmat

Még a fél évet sem élte meg Moldova első reform-párti kormánya. A szálakat Igor Dodon elnök mozgatja, akinek volt pártját havi 1 millió dollárral támogatja titokban a Kreml. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?