Hirdetés
Hirdetés

A mánia határtalan? A kriptopénz után jő a kriptomacska, és virtuálisan szaporodik

Eidenpenz József, 2017. december 07., 16:45

Egy másfél hete indult macskás játék máris annyira népszerű lett, hogy lelassította az Ethereum nevű blokkláncot, a virtuális állatkák ára pedig az egekben van. A kártyaszerű cukiságok átlagosan 108 dollárért keltek el, “használtan” is legalább nyolc dollárt kérnek értük. Lehet, hogy a játékok miatt fogják az átlagemberek is megismerni a blokkláncot és a kriptodevizákat?

A virtuális fizetőeszközök mániájának közepette igen sok furcsaságra vevők az emberek, az egyik legújabb a “kriptomacskák” (Cryptokitties), amelyeket a BBC cikke virtuális Pokémon-kártyákhoz hasonlít. Ezeket azonban nemcsak egyszerűen gyűjteni, csereberélni lehet, mint egyes hagyományos kártyákat, hanem szaporítani is.

Miután saját “génjük” van, mintegy négymilliárd variációval, az állatok keresztezésével különleges példányok hozhatók létre. Szép pénzért adják őket a felhasználók, a szervező cég “piacterén” jelenleg a legolcsóbbakat nyolc dollár, a legdrágábbakat több tízezer dollár értékű etherért kínálják.

Hirdetés

Cicák éterért

Az egész ugyanis főleg úgy került a gazdasági sajtóba, hogy az új macskamánia az Ethereum nevű, blokkláncon alapuló üzleti, tranzakciós rendszert, és annak fizetőeszközért, az ethert (éter) használja. Mivel nagyon népszerűvé vált, ezért az Ethereum legnagyobb vállalkozásává nőtte ki magát, olyannyira, hogy most az egész Ethereum-rendszert lelassította.

Okos szerződések

Az ethereum – az új és új rekordokat döntögető, exponenciálisan dráguló bitcointól eltérően – ugyanis nem egyszerűen fizetőeszköz, hanem egy egész üzleti rendszer, úgynevezett okos szerződésekkel. Ez garantálja, hogy csak a szerződés teljesítésekor történjen meg az ellenérték átadása, védi az eladókat és a vevőket is. (Másrészt valamilyen központi nyilvántartás helyett  decentralizált blokklánc rögzíti a tranzakciókat, rengeteg helyen nyilvántartva, így a manipulálásuk, törlésük lehetetlen.)

A 31 millió forintos macska

A digitális fizetőeszközök apostolai az Ethereum 2015-ös létrehozása óta azt prédikálják, hogy az a részvénytranzakciók, áruszállítások nyilvántartására tökéletes rendszer lesz. Erre mire használják most? Cicavásárlásra – jegyzi meg epésen a Bloomberg.

A napokban az ethereum-tranzakciók 11 százalékáért már a CyberKitties macskái voltak felelősek. Pedig a játék csak november 28-án indult. Az első egy hétben a szervező cég szerint 22 ezer virtuális állatkát adtak el hárommillió dollárért. Az átlagár 109 dollár körüli, de egy cica majdnem 118 ezer dolláron (31 millió forintért) cserélt gazdát. Csak számítógépes jelekként létező, virtuális valamiként ez érdekes teljesítmény.

Blokkláncot mindenkinek

Minden macskának saját “identitása” van, amelyet rögzítenek a blokkláncban, a rendszer felülírhatatlan digitális nyilvántartásában. A szervező cég képviselője szerint ez a játék hozzájárulhat ahhoz, hogy a blokkláncot a hétköznapi emberekkel is megismertessék.

A Bloomberg úgy fogalmaz, hogy a CryptoKitties az első igazán sikeres ethereum-alkalmazások egyike, és az első olyan, ami nem a kriptopénzek világához kapcsolódik. Az Ethereum-rendszert eddig főleg ICO-ok (Initial Coin Offering, kriptopénz-vállalkozások részesedéseinek) bonyolítására használták.

A második legnagyobb

Lehet, hogy az Ethereum a játékosok rendszere lesz? A Bloomberg szerint a kriptopénzek vevőinek nagy része azok közül kerül ki, akik már eleve játszanak a számítógépükön vagy a konzoljukon. A világ játékpiaca 110 milliárd dollár.

A Coinmarketcap.com oldal szerint a forgalomban levő összes bitcoin értéke már 270 milliárd dollár (új rekord mellett, 16 ezer dolláros darabonkénti árfolyamon), a második az ether, csaknem 42 milliárd dollárral.

(A Bitcoinról, az Ethereumról és az okos szerződésekről az Alapblog írt nemrég egy jól érthető magyarázatot.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Átütő siker: egyre kevesebb magyar hal meg ebben a betegségben

Az elmúlt hat évben drasztikusan csökkent a szívritmuszavarral küzdők halálozási rátája.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?