Hirdetés
Hirdetés

Egyre félelmetesebb a szakadék a fizetésekben

2018. december 02., 13:02
Cimkék
fizetés
, nők
, fizetések

Az egyenlő fizetések napján minden évben elhangzik, hogy az amerikai nők 80 centet keresnek ugyanannyi munkával, mint amennyivel a férfiak egy dollárt. Csakhogy az IWPR kutatása szerint ez a szakadék a valóságban még nagyobb, ugyanis a gyermekvállalás miatt is a nők esnek ki a munkából, azaz addig sem tudnak teljes munkaidejű fizetést megkeresni.

A női jogokra szakosodott IWPR ezért nem csak egy adott évben vizsgálta a fizetéskülönbségeket, hanem egy 15 éves periódusban, és így egészen félelmetes számra bukkantak: átlagosan a nők 49 centet kerestek addig, míg a férfiak 1 dollárt.

Javult a helyzet, de nem eleget

Természetesen mikor kiestek a munkából, a férfiak is vesztettek a fizetésükből, csakhogy a nőknél mindez sokkal gyakrabban fordult elő. A kutatás készítői azért, hogy a munkából ideiglenesen, a gyermekvállalás és családi okok miatt kieső nőket is megjelentessék, 15 éves periódusokat vizsgáltak: 1968-1982, 1983-1997 és 2001-2015 között.

Ezekből az derült ki, hogy 1968 és 1982 között a nők 19 százalékát keresték meg a férfiak bérének, míg 1983 és 1997 közt ez már 38 százalék volt, 2015-ig pedig 49 százalék. A kutatók szerint a szakadék részben azért ilyen óriási, mert a nőknek sokkal gyakrabban kell ideiglenesen abbahagyni a munkát: 2001 és 2015 közt 43 százalékuk esett ki a férfiak 23 százalékával szemben.

Hirdetés

Az is feltűnő, hogy a fizetéscsökkenés a két nemnél akkor is megjelenik, hogyha ugyanannyi időre esnek a munkából, azok a férfiak és nők, akik négy vagy több évig nem dolgoztak főállásban 57 és 65 százalékkal kevesebbet kerestek, mint azok a társaik, akik foglalkoztatása folyamatos volt.

Ha betegek a rokonok

Van, ahol látszik a fejlődés, ugyanis míg a Pew 2013-as kutatása azt mutatta, hogy a nők 27 százaléka hagyta abba a munkát azért, hogy gondoskodjon egy beteg rokonról, addig a férfiaknál ez csak 10 százalék volt, míg 2016-ban a megkérdezett férfiak és nők szinte egyenlő százaléka hozta fel ezt indokként.

A kutatás azt látszik igazolni, hogy a nemek közti óriási szakadék elsősorban annak köszönhető, hogy elsősorban a nőkre hullik a gyermekfelügyelet és a betegekről gondoskodás, és ez látszik a társadalmi elvárásnak is. A Pew 2016-os kutatása szerint a nők 59 százaléka úgy gondolta, hogy velük szemben elvárás az, hogy gondoskodjanak a családtagokról és a gyerekekről (érdekes, hogy ezzel csak a férfiak 29 százaléka értett egyet).

Mivel lehetne megoldani a problémát?

A jelentés készítői szerint a bérszakadék csökkentésének elengedhetetlen lenne egy olyan támogatási rendszer kialakítása, amelynek keretében a férfiak és nők is kivehetnek gyermeknevelési és betegápolási szabadságot. Emellett nyilvánvalóan a fizetések emelése is több motivációt adna ahhoz, hogy a kiesők gyorsabban visszatérjenek a munkaerőpiacra.

(Vox.com)

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Cofidis Fapados kölcsöne 59 518 forintos törlesztőrészlettel és 7,32 százalékos THM-mel vehető fel, de hasonlóan jó ajánlat a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsöne 60 535 forintos havi törlesztőrészlettel és 7,90 százalékos THM-mel lehet a tiéd. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank új ügyfeleknek szóló ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagyvárosi szmogot szabadítunk a lakásra, amikor főzünk

Nagyvárosi szmogot szabadítunk a lakásra, amikor főzünk

Egy friss amerikai vizsgálat szerint a nyílt lángon való főzés okozta beltéri légszennyezés a kültéri határértékek szerint is nagyon veszélyes lehet az egészségre.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?