Hirdetés

Egyre több idős dolgozik – nyugdíjkiegészítés rászorultsági alapon?

2019. november 07., 06:06

Megint elhalasztották a döntést az alapnyugdíj bevezetéséről Németországban, pedig a kormánykoalíció idejének fele már letelt. Az eddigi javaslatok vagy azért igazságtalanok, mert a rá nem szorulóknak is adnának magasabb juttatást. Vagy azért, mert az igazán rászorulóknak nem jutna belőle.

Faszobrász (fotó: Pixabay)
Faszobrász (fotó: Pixabay)

Félidejéhez érkezett a német kormánykoalíció pályafutása, és a német lapok most mérleget vonnak. Általában nem túl kedvezőt, a kitűzött feladatok jelentős részét ugyanis két év után sem végezték el. Az egyik ilyen az alapnyugdíj, a “Grundrente”, amelyről sehogy sem sikerül megegyezni.

Utoljára e hét hétfőre tűzték ki a határidőt a tárgyalásra és a döntésre, ám megint, már sokadszor elhalasztották, mert “még túl sok a nyitott kérdés”. Az alapnyugdíj funkciója az lenne, hogy egyfajta létminimumot biztosítson azoknak, akik sok évig dolgoztak, de a korábbi alacsony jövedelmük miatt túl kevés nyugdíjat kapnak.

Hirdetés

A koalíciós szerződésben az állt, hogy ezt rászorultsági vizsgálathoz kötik majd. Most azonban az SPD (a szocialista koalíciós partner) erről hallani sem akar.

Veszélyben a koalíció

Ha nem lesz rászorultsági vizsgálat, akkor viszont azok is kapnának alapnyugdíjat, akik egyébként jó körülmények között élnek – céloz rá a Frankfurter Allgemeine Zeitung is. Például ingatlanjaik kiadásából vagy részvényeik osztalékából. Túl nagyra nőne a nyugdíjra jogosultak köre és elszállnának az alapnyugdíj költségei.

A nyugdíjasok kérdése várhatóan a CDU november 22-23-ai pártgyűlésén is fontos téma lesz. A kereszténydemokraták egyik prominense, Friedrich Merz állítólag nagy beszédre készül, és ezt a kérdést is kritikával illetheti. Az alapnyugdíj a Frankfurter Allgemeine cikkéből ítélve a CDU-politikusok érdekellentéteinek áldozatává is válhat. Akár a koalíció felbomlását is okozhatja.

Nem járna mindenkinek

Az alapnyugdíjtól tehát az időskori szegénység veszélyének csökkenését várják. A legnépszerűbb, bulvárjellegű német lap, a Bild Zeitung azonban durván igazságtalannak nevezi a nagykoalíció legutóbbi alapnyugdíj-javaslatát.

Az időskori szegénység által leginkább veszélyeztetetteknek ugyanis éppen nem fog járni. Nekik ugyanis nem lesz meg a 35 éves szolgálati idejük. (Például nők, akik gyerekeket neveltek vagy a háztartásban dolgoztak. Vagy a tartósan munkanélküliek.)

Több mint 11 százalék már dolgozik

Az egyik nyugdíjakkal foglalkozó honlap arról ír, hogy sok nyugdíjas már most is dolgozni kényszerül Németországban. A 2016-os adatok szerint a 65 és 74 év közötti korosztályban 11,4 százaléknak volt pénzkereső foglalatossága. A szám évről évre nő, tíz évvel korábban csak 5,1 százalékot tett ki.

Korábbi cikkeink a témában:

Óriási összegek mennek nyugdíjra, mégis kísért az időskori szegénység réme

Új nyugdíjszabályok, választási cukorkák – még nagyobb lesz az osztrák munkaerőhiány?


Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért

Hozták magukat a szocdemek, nagyot mentek a Zöldek, tovább süllyednek a kereszténydemokraták – így összegezhető a hétvégi hamburgi választás eredménye. A törvényhozásba becsusszant a radikális bal- és jobboldal, valamint a liberális párt is. A CDU másfél évtized alatt elvesztette helyi szavazóinak háromnegyedét, Angela Merkel fokozatos háttérbe vonulása óta pedig nincs valódi vezére. A párt ma előrehozta a tisztújítást.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?