Hirdetés
Hirdetés

Négyből három házépítő csúnyán elszámolja magát

2017. szeptember 13., 06:06

A legtöbb családiház-építés sokkal tovább tart és sokkal többe kerül, mint azt az emberek többsége gondolná, méghozzá még a precíz németeknél is. Nem árt ráhagyni egy kicsit, hogy ne kerüljünk bajba. Az alacsony kamatok viszont nagyon sok embert motiválnak az építkezésre.

A legtöbb embernél egész életében a legnagyobb beruházás a házépítés, mégis nagyon gyakran elszaladnak a költségek egy német felmérés szerint. Az Almondia építőipari tanácsadó cég több mint ezer házépítőt kérdezett meg, az eredmény kijózanító. Az otthonok háromnegyede többe került, mint ahogy tervezték - írta a Handelsblatt.

Minden harmadik ház legalább tíz százalékkal többe került a tervezettnél, minden ötödik legalább húsz százalékkal lépte át a költségeket. Minden tizedik építő legalább 30 százalékkal többől tudta csak kihozni az eredetinél.

Hirdetés

Sok a késés is

Ráadásul minden második ház késéssel készült el, és minden negyediknél a késés meghaladta a három hónapot. Bár a hazai építőipari eredmények fényében ez még nem is tűnik olyan rossznak, a precizitásukról híres németeket láthatóan jobban zavarja.

Az építkezéseknek sokszor szűk határidőket szabnak, aztán ha az egymásra épülő munkák közül valamelyik késedelmet szenved, az dominókeffektus-szerűen terjed tovább. Ha a késések belelógnak a rossz időbe, akkor az is újabb késedelmet okozhat.

Amíg a takaród biztosan elér

A stressz, a költségtúllépések sokszor családi problémákat is képesek okozni, erről a megkérdezettek harmada számolt be. Sőt 12 százalékuknál munkahelyi problémák is jelentkeztek emiatt.

A tanácsadók azt javasolják, hogy a tervezésnél legyünk reálisak, tervezzük inkább felül a költségeket, hogy nem várt kiadások esetén is beleférjünk a keretbe. Nem árt, ha inkább valamivel kisebb házat tervezünk, így az építési költségek és a fenntartási kiadások is jelentősen csökkenthetők.

A német házépítőknek egyébként a 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az építkezésben döntő motivációt jelentett az alacsony eurókamat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Félsz lakáshitelt felvenni? Itt van, hogyan csökkentsd a hiteltartozást

Félsz lakáshitelt felvenni? Itt van, hogyan csökkentsd a hiteltartozást

A lakáspiacot az újlakás építésre vonatkozó kedvezményes áfa, és az alacsony hitelkamat környezet is fűti. A kedvező kamatok révén a vevők 25 százaléka, az új építésű projekteknél pedig közel 40 százalék vásárol hitelből lakást. Ugyanakkor egy esetleges globális kamatemelés a hazai kamatkörnyezetre is hatással lenne.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?