4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kiderült, hogy a német nyugdíjasok mintegy ötöde fizet személyi jövedelemadót, némelyik sokat, némelyik keveset. Emiatt a sajtó egy része felháborodott. Ám nagy részük nem azért fizet, mert nyugdíjas, hanem azért, mert jelentős tőkejövedelmei vannak vagy ingatlanokat ad bérbe, esetleg kiugró a nyugdíja.
(Fotó: Pixabay)

A múlt héten vita alakult ki Németországban a nyugdíjak adóztatásával kapcsolatban, miután közzétették, hogy az ország 4,4 millió nyugdíjasa – a nyugdíjasoknak csak egy része – 33 milliárd eurónyi jövedelemadót fizet ki évente. A Die Welt szerint a személyi jövedelemadó bevételeinek majdnem tizede a nyugdíjasoktól érkezett, ugyanakkor a teljes szövetségi költségvetés 27,5 százaléka ment a nyugdíjkasszába. Konkrétan 356 milliárd euróból 97 milliárd euró folyik ebbe az alapba.

Ez derült ki egy képviselői kérdésre a Szövetségi Pénzügyminisztérium által adott válaszból. A lap szerint 2005 óta fokozatosan egyre több nyugdíjas esik az adóköteles kategóriába. Igaz, ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottak egyre több, nyugdíj-előtakarékosságra fordított összeget írhattak le az adójukból kedvezmények formájában.

Ugyanakkor az említett 4,4 millió, adózásra kötelezett nyugdíjas közül csak 600 ezer olyan volt, akinek kizárólag nyugdíjakból származott a jövedelme. A többieknek más bevételei is voltak, például ingatlan bérbeadásából. A nyugdíjasok teljes létszáma az országban egyébként közel 21 millió fő, nagy részük tehát nem adózik.

Gazdagodnak vagy kivéreztetik őket?

A német sajtó egy része erre reagálva alaposan felháborodott, hogy a nyugdíjasokat mennyire megadóztatják. A vérmesebbek egyenesen a nyugdíjasok megkopasztásáról, kivéreztetéséről beszéltek. A baloldalinak számító Der Spiegel viszont másként közelítette meg a kérdést, és ugyanezt a hírt először “Németország nyugdíjasai egyre gazdagabbak lesznek” címmel jelentette meg. (Később ezt egy semlegesebb verzióra cserélték.)

Az állami, a lakossági kötelező televíziós díjakból finanszírozott Tagesschau.de rámutatott, hogy a felháborodást keltett adatok valójában 2014-esek, a statisztika valamiért ennyire lassan követi az eseményeket. Abban az évben még csak 260 milliárd euró folyt be személyi jövedelemadóból, ez azóta emelkedett. A nyugdíjasoktól származó adóbevétel mindenesetre szerintük is évről évre nagyobb volt.

Negyedmillió forintig adómentes

Azok a nyugdíjasok, akiknek más jövedelmük is volt 2014-ben a nyugdíjon felül, 5430 euró (mintegy 1,75 millió forint) adót fizettek meg átlagosan éves szinten. Akik viszont csak a nyugdíjból éltek, és mégis adót fizettek, átlagosan mindössze 136 eurót (44 ezert forintot) kellett kiperkálniuk. “Valójában azok a nyugdíjasok, akik az adózás alá esnek, tőkejövedelmek, ingatlan-bérleti díjak vagy üzemi nyugdíjak (Betriebsrente) után kell azt fizessék” – írja a Tagesschau.

Az adómentes sáv teteje a németeknél egyébként 2018-ban 9000, 2019-ben 9168 euró (2,95 millió forint) évente. (Mintegy 246 ezer forint havonta.) Ez házaspároknál pontosan a duplája, 18 336 euró. Ami azért fontos, mert sok nő jóval kevesebb nyugdíjat kap, mint a férfiak, főleg Nyugat-Németországban. Ott ugyanis a korábbi évtizedekben szokás volt, hogy számos nő nem vagy keveset dolgozott, inkább gyereket nevelt.

Nyugdíjemelés miatt többen adóznak

Már eldőlt, hogy július 1-től Nyugat-Németországban 3,18, keleten 3,91 százalékkal emelkedik majd a nyugdíjak összege. Emiatt a Szövetségi Pénzügyminisztérium szerint 48 ezer újabb nyugdíjas – vagy inkább egyéb jövedelmei mellett nyugdíjat is kapó polgár – esik majd az adóköteles sávba. De, amint hozzáteszik, korábban a mostani nyugdíj alapját képező nyugdíjjárulékok, nyugdíjcélú megtakarítások nem adóztak. “Egyszer meg kell fizetni minden jövedelemre az adót” – idéztek egy társadalombiztosítási szakértőt.

A nyugdíjkérdés persze nagyon fontos a német politikusok számára is. Ma minden harmadik választópolgár 60 év feletti az országban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG