Hirdetés

Zsebpénzkérdés: mennyit és hogyan adjuk a gyereknek?

2018. április 11., 16:34

Ma minden harmadik magyar családban divat zsebpénzt osztani, amelynek összege életkoronként változik. Az egész kicsiknek nyilván kevés pénz dukál, míg a nagyobbak nem csak az iskolai büfére, de házimunkáért és ajándékba is kaphatnak pénzt. De jó ötlet-e ez, és hogyan taníthatjuk meg a gyereket a pénz kezelésére? A K&H válaszol.

A Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői gyűjtötték össze a zsebpénz körül felmerülő leggyakoribb kérdéseket. A pénzkérdés ugyanis megkerülhetetlen a családok életében, a mai gyerekek különösen hamar kapcsolatba kerülnek a vásárlással – az iskolai büfében, vagy az online játékok mikrotranzakcióiban, tudta meg a Privátbankár.hu. Így a szülőknek résen kell lenniük, hogy ne jussanak olyan sorsra, mint annak a kisgyereknek az apukája, aki az Amazon Alexa segítségével több ezer dollár értékben vásárolt magának babaházat.

Horváth Magyari Nóra, a vetélkedő állandó zsűritagja szerint a zsebpénz egy jó eszköz arra, hogy fejlesszük a gyerek pénzügyi tudatosságát, mivel megtanulja, hogyan ossza be, hogyan takarítson meg, adott esetben hogyan gyarapítsa és megbecsülje az értékét. A zsebpénz ugyanis rendszeres bevétel – akárcsak a mi fizetésünk – így folyton lehet vele számolni. Ha viszont nem adunk zsebpénzt, viszont a gyerek bármikor kap, amikor kér, akkor úgy kezeli majd a szülőt, mint egy kiapadhatatlan forrást.

Hirdetés

Mennyit kapnak a magyar gyerekek?

Jelenleg minden harmadik családban divat a zsebpénz, a 6 éven aluliak havonta 500 forintnál kevesebből, a 7-14 évesek 500 és 1000 forint közötti összegből, míg a 15 éven felüliek 2 és 5000 forint közötti zsebpénzből gazdálkodnak havonta. 11 éves kor felett a döntő többségnek már van saját pénze, legyen az zsebpénz, ajándék vagy épp házimunkával szerzett jövedelem. A rendszeresen kapott zsebpénzt kiegészítheti a gyerkőc, például azzal, ha házimunkát vállal, vagy jutalmazhatjuk a jó tanulmányi eredményeket is. A K&H kutatása kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik házimunkával kerestek pénzt, később sokkal ügyesebben takarékoskodnak felnőttként is, mivel tudják, milyen megdolgozni a pénzért.

Egyetemre megy a gyerek? Mutatjuk, mire költi az apanázst >>>

A pénzügyi tudatosság persze nem csak a gyereknek, de a felnőttnek is szól, mivel meg kell tanulnia a szülőnek, hogy a zsebpénz a gyereké. Így abban az esetben is, ha számunkra értelmetlen dologra költi, akkor is tehesse meg, hogy olyat vesz, amiről tudjuk, hogy két nap múlva már rá sem néz, vagy vacak a minősége. „A pénzzel való gyakorlás legjobb terepe a családi védett környezet – később nagyobb összegek forognak kockán, ha akkor jut először saját pénzhez a gyerek, amikor először végez nyári munkát vagy ösztöndíjat kap” – figyelmeztet Horváth Magyary Nóra. Ennek dacára érdemes tudni a gyerek pénzügyeiről – kérdezzünk rá néha, hogy vannak-e tervei, gyűjt-e valamire.

Na, jó, de mennyit és mikortól?

A zsebpénz egyik fő kritériuma, hogy a gyerek tudjon alapszinten számolni: ismerje a négy alapműveletet és valamilyen szinten fejben is tudjon összeadni. Ez gyerekenként változó, van, aki már óvodában is kis matekzseni, másoknak az iskolában is vannak ezzel problémáik. Az is fontos, hogy értse a pénz értékét, vagyis azt, hogy például 5 darab 20 forintos nem több, mint egy 100-as, és hogy egy darab pénzért nem egy darab terméket kap. Ez az elvonatkoztatási képesség nagyon fontos ahhoz, hogy lássuk, érdemes-e már pénzt adni, vagy még nem áll a gyerek azon a fejlettségi fokon.

Van, aki süteményárusításból szedi össze a fagyira valót.
Van, aki süteményárusításból szedi össze a fagyira valót.

Ha már elég felkészült a csemeténk, már csak az a kérdés, hogy mennyit bízunk rá. A K&H felmérése szerint a magyar gyerekek átlagosan havi 4 ezer forintból gazdálkodhatnak, az Egmont Epha kiadó felmérése szerint a német gyerekek ennek kétszeresét, az angolok háromszorosát kapják meg zsebpénzként havonta. Értelemszerűen mindenkinek a saját kasszája és belátása határozza meg, hogy végül mennyit ad a gyereknek.

Ne hagyjuk magára a számolásban

Szülőként fontos szem előtt tartanunk, hogy a pénz kezelése mellett az ehhez kötődő járulékos tudást is megszerezze a gyerek. Az iskolai büfében rengeteg pénzt lehet elverni (tapasztalat...) szendvicsre és üdítőre. Egy gyors számolással, valamint a közös bevásárlás elintézésével együtt kiszámolhatjuk a gyerekkel, hogy egy otthoni bevásárlásból hány szendvics jön ki, míg ugyanebből az összegből hányat vehet a büfében. Néha jó az iskolában vásárolni, de ez jobb, ha nem mindennapos.

Egy másik fontos tényező, hogy ne fizessünk ész nélkül, ha a gyerek házimunkát vállal, figyeljünk arra is, hogy milyen minőségben végzi azt. Ha például kap 200 forintot azért, hogy összehajtogassa és eltegye a tiszta ruhát, a holmik hevenyészett behányása a szekrénybe ugyan teljesíti a feladatot, de nyilván valóan nem a megfelelő módon. Ha a trehány munkáért kevesebb pénzt kap, úgy a munkamorál is fejleszthető.

https://privatbankar.hu/ongondoskodas/zsebpenz-a-gyerekeknek-mennyit-es-hogyan-260456

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Hol érdemes kis összegű kölcsönt igényelni?

Hol érdemes kis összegű kölcsönt igényelni?

A fejekben az él a kis összegű kölcsönökről, hogy azokat a bankoknál csak körülményes módon lehet megszerezni, ellenben a pénzügyi szolgáltató cégek gyorsan és gond nélkül megítélik és folyósítják. De valóban így van ez?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?