Hirdetés
Hirdetés

Húsvéti szállodakörkép: már alig lehet szállást foglalni

2015. március 29., 13:11

Nem panaszkodhatnak a hazai vendéglátósok: a belföldi szállodák többsége most is megtelik a közelgő húsvéti ünnepekre. Hol, mivel várják a vendégeket? Mit kínálnak a szállodák? Hol vannak még szabad szobák? Zalától Békés megyéig.

Az MTI tudósítói által készített körképéből kiderült, a legnagyobb zalai fürdőhelyek szállodái többségükben magyar vendégekkel telnek meg a húsvéti hétvégén a hévízi és zalakarosi hotelek foglaltsági adatai szerint. Alig egy héttel az ünnep előtt a hévízi Hotel Europa Fitben például csupán néhány üres szoba maradt, a 234 szobás hotel ágyait több mint 50 százalékban magyarok kötötték le, de nagyobb számban lesznek szlovák, német, osztrák és orosz vendégek is.

Húsvéti kisokos

Hirdetés

- Újra vásárnap a vasárnap - ezek a boltok tartanak ma nyitva >>>

- Most vasárnap kinyitnak a boltok - és a buszok is megállnak >>>

- Nem minden sonka sonka - húsvéti sonkahatározó >>>

- Hogyan vegyünk sonkát, tojást? Erről itt olvashat >>>

- Ajándékot venne a gyereknek, de zárva a bolt? A nyúl is az internetre költözött >>>

És egy jó hír, ha havi bérlettel utazik >>>

Már csak egy-két szabad szoba van húsvétra a zalakarosi Hotel Karos Spában, a 320 szobás, négycsillagos hotelben húsvétkor is a magyar vendégek teszik ki a többséget, a foglaltságban mintegy 80 százalék a belföldi turisták aránya.

Esztergom, Komárom és Tata szállodáiban sincs szabad hely a húsvéti ünnepekre. A következő hétvégére minden hely elkelt a 80 ágyas esztergomi Bellevue és a 26 szobával rendelkező komáromi Thermál Hotelben.

Tatán a Hotel Kiss 43 szobájának mindegyikét lefoglalták már, a Hotel Kristályban még vannak szabad helyek, de szerdától élénkült a foglalások üteme.

Telt házra számítanak a wellness részleggel rendelkező Békés megyei szállodák tulajdonosai is. Bő egy héttel a húsvéti hosszú hétvége előtt a gyulai, orosházi-gyopárosfürdői és szarvasi hotelekben jellemzően már csak néhány szabad szoba van az ünnepnapokra. Húsvétra jellemzően magyar vendégek érkeznek Békés megyébe, egyre növekvő számú román turistáról csak az egyik gyulai szállodában számoltak be az MTI-nek.

Milyen volt a tavalyi húsvét a szállodásoknak? Részletek itt >>>

A Vas megyei wellness szolgáltatásokat is kínáló szállodákban szintén alig van már szabad szoba a húsvéti ünnepekre. A sárvári Park Inn szállodában már pénteken száz százalékos volt a foglaltság; a 223 szobával rendelkező négycsillagos szálloda vendégkörét mint általában, most is cseh, osztrák és magyar vendégek alkotják, belföldről sokan családostul érkeznek. A 200 szobás bükfürdői Danubius Resort Spa szállodai foglaltsága is meghaladta a 95 százalékot pénteken, itt a vendégek kétharmada osztrák és német, 20 százalékot képviselnek a magyarok. A szállodai szobát foglalók zöme nagypénteken érkezik, és húsvét hétfőn utazik haza.

Húsvétkor a Balatonra

A balatoni szállodák egy része csaknem megtelt már az első hosszú hétvégére az ünnepi felárak ellenére, és a többi is jó telítettségre számít - közölték a szállodavezetők az MTI érdeklődésére. A balatonfüredi Anna Grand Hotel értékesítési igazgatója elmondta, hogy a szállodában előfoglalási kedvezménnyel lehetett szobát foglalni február közepéig, részben ennek is köszönhetően március első feléig teljesen megtelt a hotel az ünnepnapokra.

A siófoki Hotel Residence-ben jól indult az év, az első hónapok mintegy 10 százalékos forgalom- és bevétel növekedést hoztak a tavalyi adatokhoz képest, 51-60 százalékos kapacitáskihasználtság mellett. Idén a húsvéti férőhelyek is előbb elkeltek, mint a korábbi évben, már nincs üres szoba.

Veszprém megyében teltházra számítanak a népszerű gyermekprogramokat kínáló szálláshelyek, a legtöbb helyen húsvéti programokkal, animációkkal igyekeznek színesíteni a programkínálatot.

A balatonfüredi Flamingo Wellness és Konferencia Hotel 181 szobájából már csak néhány szabad a húsvéti hétvégére. A wellness részlegnek köszönhetően a hotel a balatoni holtszezonban is igen jó telítettséggel üzemel hétvégeken.

A badacsonyi Hotel Bonvino 80 százalékos telítettségre számít húsvétkor az előfoglalások alapján, ami kedvező időjárás esetén jobban is alakulhat. Az 50 szobás borhotelben - a többi szállodához hasonlóan - 30-40 százalékkal magasabbak ilyenkor az árak.

A Zirc közelében fekvő Hotel Szépalmában a húsvétra érkező vendégek jellemzően négyfős családdal érkeznek, és 2-3 éjszakát töltenek el a szállodában. A veszprémi Gizella Hotel 10 százalékos forgalomnövekedést tapasztalt a húsvéti egyéni foglalásoknál.

A wellness programok mellett a szállodák kézműves foglalkozásokat, tojásfestést, tojásgravírozást, borkóstolást és városnézést, illetve különböző túraútvonalakat kínálnak a családoknak.

Tolna megye jelentősebb szállodáiban alig van szabad hely a húsvéti ünnepekre. A 94 szobás dombóvári Gunaras Resort Spa Hotelben teljes a foglaltság, 90 százalékban magyarországi vendégeket várnak - közölte Kormos László, a Gunaras Zrt. munkatársa. A bikácsi Zichy Parkhotelben Balogh Renáta szállodavezető-helyettes tájékoztatása szerint egy hónapja elkelt az összes szoba, a hotelt nagyrészt fővárosi családok keresik fel. A szekszárdi Merops Hotelben jelenleg 70 százalék feletti a foglaltság, 90 százalékban itt is belföldi vendégek töltik az ünnepeket - mondta Csillag Sándor igazgató.

Baranyában 50-80 százalékos foglaltsággal számol húsvétra a megkérdezett népszerűbb turisztikai szálláshelyek többsége, de vannak olyanok, amelyek teltházzal üzemelnek majd.

A bikali Puchner Kastélyszálló szobáit már február végén lefoglalták az ünnepnapokra, és hetek óta biztos, hogy a harkányi Dráva Hotel Thermal Resort és a villányi Hotel Crocus, a siklósi Hotel Castello is megtelik erre az időszakra.

A pécsi hotelek forgalma is fellendül húsvétra: a Corso Hotel kihasználtsága a március végi adatok alapján 50, a Hotel Makáré 70, a Hotel Palatinusé 80 százalékos lesz, de folyamatos az érdeklődés, a következő napokban várhatóan sokan kérnek még ajánlatokat.

Jellemző, hogy a szolgáltatásokat 90 százalékban belföldről, elsősorban családok veszik igénybe, előfordulnak azonban csoportok is. A teltházas foglaltsághoz hozzájárulnak az akciók, a várhatóan kedvező időjárás és a szállodák által kínált családi programok is.

A cikk az alábbi oldalakon folytatódik
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A politikusaink csak fogják a fejüket, mekkora agyelszívás folyik

A politikusaink csak fogják a fejüket, mekkora agyelszívás folyik

Sokan tapasztalják a volt szocialista országokban, hogy a fiatal, jól képzett munkaerő vándorol elsősorban Nyugatra, és emiatt már megbízásokat kell visszautasítaniuk a cégeknek. Ugyanakkor Romániába, Bulgáriába még keletebbről érkeznek dolgozók. Hogyan lettek Németországban a jugoszláv takarítónők, munkások és betegápolók leszármazottaiból értelmiségiek?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Utánajártunk

Hirdetés
Hirdetés

 • BUX41254.43-0.2%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?