Hirdetés
Hirdetés

Megelégelték a trükközést - komoly sarcot kell fizetniük a digitális óriásoknak

2018. március 17., 14:39

Már több mint száz ország írta alá a kezdeményezést, hogy megadóztassák a legnagyobb globális cégeket.

Már több mint 110 ország írta alá azt a kezdeményezést, hogy 2020-ra konszenzus szülessen a globális tevékenységet folytató digitális vállalatóriások megadóztatására – közölte a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. Az elmúlt években már komoly ellenérzést váltott ki az OECD tagországai között, hogy a Google, az Apple és az Amazon jogi kiskapukon keresztül képesek kijátszani, hogy a helyi törvények alapján adózzanak tevékenységük után, ezzel komoly pénzeket spórolva a vállalatuk számára – írja a Reuters.

Nincs több trükközés az adókkal: kiakadtak az európai fejesek

Hirdetés

Az uniós pénzügyminiszterek közös levélben kérik a jelenlegi alacsony adóztatás szigorítását. Részletek >>>

A G20-ak által közzétett jelentés szerint a tagországok újratárgyalnák azokat a több évtizede lefektetett jogszabályokat, amelyek a nemzetközi adózást szabályozzák, mivel a digitalizáció hatására ezek mára elavultak. A jelentésben elismerték, hogy számos változtatást az adott országon belül kellene végrehajtani, egyes országok szerint azonban egyáltalán nem szükséges az adózási szabályok módosítása.

Komoly közterhek jöhetnek

A legfőbb kérdés annak a megállapítása, hogy mi minősül az adóztatáshoz elégséges jelenlétnek egy adott országban. A szigorítást korábban már a francia, a német, az olasz és a spanyol pénzügyminiszterek közös levélben indítványozták. A közlemény szerint az Amazon és a Google-hoz hasonló, Európában működő multiknak nem profitjuk, hanem az adott országban elért bevételük alapján kellene adózniuk. Az ehhez hasonló vállalatoknak általában alacsony adózású országokban van székhelyük, annak ellenére, hogy bevételük jelentős része más EU-s országokból származik.

Nemzetközi megegyezés híján azonban például Indiának, Ausztráliának, valamint néhány EU-s országnak saját szabályozást kellene alkotniuk a megfelelő közterhek bevezetése miatt. Az Európai Bizottság javaslata szerint a jelentős bevételt generáló, digitális tevékenységet folytató vállalatoknak akár bevételük 3 százalékát is le kell majd adózniuk.

Méghogy adózni fog a Facebook: Magyarország megint hoppon marad?

"Helyi értékesítési modellre" áll át a Facebook 2018-tól - közölte a társaság pénzügyi vezetője, Dave Wehner kedden egy blogposztban. A hazai tudósítások szerint így már Magyarországon is fog adót fizetni a társaság, mi ebben nem vagyunk olyan biztosak - pedig jól jönne a pénz, a digitális multikat már így is a legnagyobb adótartozók között tarja nyilván a NAV. Tovább >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

A zöld lámpa a német nagypolitikától csak most jött, holott a párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelent. Noha a berlini kormányzat jó ideje azon dolgozik, hogy egy külső behatásoktól mentes, toleránsabb iszlámot alakítson ki az országban, Kölnben az európai iszlám konferencia résztvevői ezt elvetették.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40865.78-0.07%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?