Hirdetés
Hirdetés

Új vizekre evez a Google - forradalmasítják a reklámipart?

2018. február 17., 17:01

A hagyományos reklámok után ma már a okostelefonokra eljuttatott hirdetésekben van a legnagyobb lehetőség, a versenyhelyzet megtartása miatt azonban sok dologról kell lemondania az Alphabet-nek.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások. Regisztráljon most! >>

A technológiai átállással új növekedési motorja van a Google-nek: a hagyományos reklámok helyett ugyanis egyre nagyobb bevételt generál a mobilkészülékekre eljuttatott hirdetésekkel, ez pedig látványosan átalakítja a bevételek forrását az Alphabet-nél – írja a Reuters.

A Google mobil-hirdetésekkel foglalkozó hálózata már harmadik negyedéve produkál kétszámjegyű növekedést éves alapon, az éves szinten már-már 20 milliárd dollárt generáló üzletág így mára hangsúlyosabbá vált, mint a cég hardware, felhő és online áruház szolgáltatása együttvéve.

Hirdetés

Az elmúlt években a reklámokat szolgáltató Google AdSense volt a cég éllovasa, az okostelefonok forradalmával azonban egyre nagyobb teret kap az AdMob, amely harmadik félnek szolgáltat információkat a minél pontosabb hirdetésekhez. A rendszert működtető szoftver egyszerűsítése és a jutalékhányad csökkentése egyre több fejlesztőt vonz a platformra, a vállalat ráadásul egyre jobban előtérbe helyezi a videók megjelenését, ami igencsak csábító a hirdetni vágyóknak.

A fejlesztőknek is megéri

Az átállásnak azonban ára van, a jutalékok lefelezésével jelentős bevételektől esik el a vállalat rövidtávon.  2017 utolsó negyedévében 33 millió dollárral estek a bevételek éves szinten, a várakozásoktól elmaradt bevételek hatására pedig 5 százalékkal estek vissza a tőzsdén.

Különös javaslat: megsarcolnák a Facebookot és a Google-t - Tovább >>>

A Google azonban így is elnyeri a fejlesztők tetszését, a cég most nagyjából 70 százalékát adja oda a hirdetésekből származó bevételeknek, míg a konkurencia csak 50-60 százalékot biztosít a fejlesztőknek. A magas kifizetéseknek köszönhetően a Google számos telefonos alkalmazás számára első számú bevételi forrássá vált. Az alkalmazáson belüli hirdetések megtriplázódtak az elmúlt év során, a megjelenést biztosító szoftver pedig immár több mint 1 millió készüléken van jelen – ez duplája az egy évvel ezelőttinek.

Szakértők szerint a jövőben is stabil növekedés várható ebben az ágazatban, ehhez ugyanakkor a Google-nek tovább kell csökkenteni a jutalékok hányadát. Bár a cég szerint erre nem lesz szükség, elemzők szerint pár év múlva már a bevételek nyolcvan százaléka is a fejlesztők zsebében landolhat.  A versenyhelyzet megőrzéséhez mindenesetre még rengeteg fejlesztésre van szükség, hogy a partnerek nyomon követhessék, hol landolnak a reklámok.

Nagy dobásra készül a Google

Nagyszabású infrastruktúrafejlesztésbe kezdett a Google, a hírek szerint a keresőmotort működtető Alphabet három új tengeralatti kábellel és öt régióval bővítené felhőszolgáltatását. A cég mintegy 30 milliárd dollárt költött ilyen jellegű fejlesztésekre az elmúlt három évben, a holland és montreal-i régiók 2018-ban válnak elérhetővé, a tervek szerint pedig ezt Los Angeles, Finnország és Hong Kong is követi hamarosan. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX0.000%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?