Hirdetés

Durvul a bérharc: újabb magyarországi multit fenyeget sztrájk

2019. február 23., 18:00

A bértárgyalások megakadása miatt sztrájkbizottság alakult a dunaújvárosi Hankooknál - közölte a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ).

A Hankook rácalmási gyáregysége.(MTI Fotó: Bodnár Boglárka)
A Hankook rácalmási gyáregysége.(MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

A közlemény szerint "pattanásig feszült" a helyzet a gumigyárban, ahol a cégvezetés egyoldalúan felfüggesztette a szakszervezettel folytatott bértárgyalásokat és befagyasztotta a konzultációt.

Megakadt az egyeztetés

A szakszervezet szerint a cégvezetés arról értesítette a dolgozókat, hogy az üzemi tanács javaslatait fogják majd figyelembe venni a béremeléskor, holott bérmegállapodásra csak a VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete jogosult.

Hirdetés

A cégvezetés február 20-ra ígérte az újabb konzultációt, amelyen a képviselője nem jelent meg, érdemi javaslatot nem küldött, és azt állította, hogy nem volt módja a távol-keleti tulajdonossal egyeztetni - idézi a közleményt az MTI.

Suzuki: 18 százalék plusz

A közelmúltban több nagy magyarországi cég jelentette be, hogy jelentősen növeli a munkavállalók juttatásait. Az esztergomi Suzuki például 18 százalékkal emeli a termelésben dolgozók alapbérét a vállalat és az üzemi tanács megállapodása szerint - közölt a járműgyártó pénteken este.

A cég további juttatásokat biztosít dolgozói számára, mint a jelenléti pótlék, a fix műszakpótlék, az üzemi meleg étkezés, az ingyenes buszjárat, a temetési és házasságkötési támogatás, a gyermekszületési támogatás és a törzsgárda jutalom.

A múlt évben a termelésben dolgozók átlagos alapbéremelése 12,5 százalék volt. A vállalat 2018-ban és 2019-ben együttesen 30,5 százalékos bérfejlesztést hajtott végre a fizikai dolgozók körében. A 2017-es pénzügyi évben a Magyar Suzuki Zrt. teljes nettó árbevétele elérte a 2101,8 millió eurót, a bevétel 91,7 százaléka exportból származott. A cég mintegy 3 ezer dolgozót foglalkoztatott.

Tíz százalék feletti emelések

A Budapest Airport átlagosan 12,8 százalékkal emeli a béreket márciustól, a Lidl 15 százalékos bérfejlesztést hajt végre, a Dunaferr pedig 13 százalékkal növeli a fizetéseket.

A Tesco Global Áruházak Zrt. idén két lépésben emeli dolgozói alapbérét, a legalacsonyabb keresetűek fizetése így januárban bruttó 197 ezer forintról 207 ezer forintra, szeptemberben pedig bruttó 215 ezer forintra nő.

A győri Audinál mintegy egy hetes sztrájk után született megállapodás: ott a dolgozók jövedelme 18 százalékkal lesz nagyobb a tavalyinál.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon

Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon

Csökkentik a felesleges bürokráciát, támogatják a bankok technológiai fejlődését és erősítik a pénzügyi szektor stabilitását is a bankok szavatoló tőke számítására vonatkozó, az eddigi prudenciális keretrendszert (CRD, CRR) módosító új változásai. A Magyar Nemzeti Bank szakértőjének szakcikkét közöljük.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX45338.26+0.96%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél