Hirdetés

Szijjártó Péter testvérének munkaadója írja a nyíregyházi Hungaroring százmilliós beszálló dokumentumát

Tiszai Balázs, 2019. november 09., 15:41

A majdani motorsport-pálya megvalósíthatósági tanulmányának egyik szerzője az a hazai kamionversenyes cég lesz, ahol Szijjártó Sarolta operatív igazgatóként keresi a kenyerét.

illusztráció
(illusztráció)

Tetemes csúszás után végre kihirdették, ki állíthatja össze a nyíregyházi multifunkcionális autó-motorsport aréna megvalósítására vonatkozó részletes megvalósíthatósági tanulmányt. Az uniós közbeszerzési értesítőben a minap megjelent hirdetmény szerint a nyertes a  Truck Race Promotion Rendezvényszervező Kft. és a Katona Mérnöki Szolgáltató Kft. kettőse, akik vetélytárs nélkül pályáztak a feladatra.

Munkájukért nettó 215 millió forintot fizet majd a megrendelő Nemzeti Sportközpontok.

Erre a forrás egy korábbi kormányhatározatnak köszönhetően már régóta megvan.

Az erről szóló szerződést október 14-én írták alá a felek. A tanulmányt az eredeti szándék szerint már réges rég meg kellett volna írni, mert egy tavaly szeptemberi kormányhatározat 2018. december 31-et jelölte meg a beruházás előkészítési fázisainak befejezésére. Az emberi erőforrások miniszterének, Kásler Miklósnak pedig idén január 30-ig kellett volna referálnia a munka haladásáról. Ezt módosították később úgy, hogy a megvalósíthatósági tanulmány határidejét 2019. december 31-ig tolták ki, Káslernek pedig 2020. február 29-ig kell összeállítanai a beszámolót a munka haladásáról.

A kormány nyomja a gázt

Mint a G7 korábbi cikke nyomán is ismert, a Truck Race Promotions rendezi idehaza a kamion eb versenyeket, és 2017-től fogva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter testvére, Szijjártó Sarolta az operatív igazgatója. A TRP alapvetően a kamionos eb szervezésére jött létre, erre kapja a pénzt a Hungaroring Sport Zrt.-től - a utóbbi cégnek pedig a kormány utal évi 13 milliárd forintnyi közpénzt, hogy abból támogassák a hazai motorsport-versenyeket. A TRP a kezdeti jelentősebb veszteségeket leküzdve tavaly már a teljes bevételhez viszonyítva 20 százalékos adózott profitot ért el. A Hungaroringen túl egyenesebb úton is érkezik állami pénz a céghez: Szijjártó Péter minisztériuma és háttérszervei idén 72 millió forintot fizettek ki nekik - ennek részleteiről a G7-en lehet bővebben olvasni.

A tanulmány másik szerzője, a Katona Mérnöki Szolgáltató Kft. egy szolnoki cég, elsődlegesen mérnöki munkákkal, műszaki tanácsadással foglalkozik. Egyedüli tulajdonosa Katona Emil. Tavaly 114,4 millió forint volt az értékesítés nettó árbevétele, az üzemi tevékenység eredménye 18,5 millió lett, és 19,6 millió forintos adózott eredményt ért el.

 

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bekövetkezett: tényleg eljött a lakáspiaci fordulat

Bekövetkezett: tényleg eljött a lakáspiaci fordulat

A múlt év közepétől jelentősen csökkent a lakásvásárlások száma: az adásvételek száma Budapesten több mint 80 százalékkal csökkent, a megyeszékhelyeken és nagyobb vidéki városokban 52, illetve 50 százalékos csökkenés ment végbe. Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint eközben januárban jelentősen nőtt a magánszemélyek kínálata.

Hirdetés
Hirdetés