Hirdetés
Hirdetés

Ételt rendelnél? Tippek, hogy ne váljon rémálommá a vacsorád

2017. november 10., 20:20

Egyre népszerűbbé válik az ételrendelés Magyarországon, és a választási lehetőségek száma is egyre nő. Nem mindegy azonban, hogy honnan, és mit rendelünk. Az étteremben lehetőségünk van felmérni, milyen körülmények között készült a tálalt étel és közvetlenül jelezhetjük, ha valamivel gondunk van, de házhozszállításnál erre nincs lehetőség. Itt van, hogy mire kell odafigyelni!

A pizza, bolognai spagetti, csirkemájjal töltött sertésborda, vagy más ínycsiklandó étel rendelésekor érdemes figyelni az apró, árulkodó jelekre – írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Mielőtt rendelsz…

Hirdetés

Rendelés előtt mindig győződj meg arról, hogy az ételt elkészítő vállalkozás neve, elérhetősége (címe, telefonszáma, telephelye) fel van-e tüntetve a honlapon, szórólapon. Ez főként akkor szükséges, ha először rendelsz valahonnan, és nem ismered az éttermet ahonnan a kiszállítás történik. Előfordul ugyanis, hogy olyan cégek hirdetik szolgáltatásaikat, melyeknek nincs működési engedélye, nincsenek ellenőrizve, szakmai ismeretekkel sem rendelkező személyzetet alkalmaznak, megfelelő konyhával sem rendelkeznek és az étel magánlakásban készül.

Ne csak aszerint válassz, hogy éppen mit kívánsz meg! Gondolkozz élelmiszer-biztonsági szempontból is, különösen kockázatos, vagy gyorsan romló ételt, pl. madártejet, nyers tojást tartalmazó (pl:tatár bifsztek, tiramisu), vagy csak félig átsütött ételt (pl. steak), majonézes salátát, tojásos galuskát saját érdekedben ne rendelj, még ha szerepel is a kínálat között.

Szállítási feltételek

A kiszállító feladata és felelőssége, hogy az elkészült ételt jól zárható, egyszer használatos dobozba csomagolja és lezárja, oly módon, hogy az szállításkor ne nyílhasson ki, utólagosan ne szennyeződhessen. A lezárt dobozt jelöléssel kell ellátnia.

Az étel kiszállítása kizárólag engedélyezett gépjárművel, pl. motorkerékpárral, személygépkocsival történhet, működő melegen tartó és/vagy hűtőtáskában, -ládában. Műanyag rekeszben, kosárban, szobahőmérsékleten melegen tartást vagy hűtést igénylő étel nem szállítható.

A szállítást végző egészségi állapota, ruházata, magatartása is árulkodó lehet. Élelmiszer-szállítással kizárólag egészséges (ún. egészségügyi kiskönyvvel rendelkező) személy foglalkozhat. Ruházatának láthatóan tisztának kell lennie. Szállítás közben – tekintettel arra, hogy kézmosási lehetősége szállítás közben többnyire nincsen – nem dohányozhat.

Nagyon gyakori hiba, hogy együtt szállítanak “hideget és meleget” anélkül, hogy azokat jól elkülönítenék, szigetelnék. Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy az egyik étel ne melegedjen fel, a másik pedig ne hűljön le. A hideg ételeket és a meleg ételeket tehát külön-külön táskában kell szállítani. A meleg ételeknek átvételkor még forrónak kell lenni, el kell érnie a 63°C-ot.

Tálalás előtt és után

A házhoz érkezett meleg ételt fogyasztás előtt javasolt felforrósítani, különösen akkor, ha nem elég forrón érkezett.

Amennyiben a megrendelt ételt nem azonnal eszed, azt csak hűtőben szabad tárolni, semmiképpen sem szobahőmérsékleten! Fogyasztás előtt a meleg ételt át kell forrósítani.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hány évig kell gürizni egy átlagos lakásért?

Hány évig kell gürizni egy átlagos lakásért?

Egy friss elemzés arra kereste a választ, hogy az egyes megyékre jellemző nettó átlagfizetések alapján hány havi keresetre van szükség egy átlagos 100 négyzetméteres családi ház vagy egy 50 négyzetméteres lakás megvásárlásához. Hiába a fővárosban a legmagasabb a nettó fizetés, mégis itt kell a legtöbbet dolgozni egy 50 négyzetméteres lakásért: 113 havi, azaz közel 10 évi fizetés kell hozzá.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?