Hirdetés
Hirdetés

Hol a legbiztonságosabb ülni a repülőn?

2018. június 08., 20:31

Elöl, vagy hátul? Folyosó vagy ablak? Aki szeretné magát nagyobb biztonságban érezni az egyébként biztonságosnak tartott gépmadarakon, az feltehet ilyen kérdéseket. A válaszok azt mutatják, hogy hátul-középhátul, vészkijárat közelében érdemes ülni. De ez még nem minden.

Dukai Regina a repülőgépen használatos mentőmellényeket mutatja be egy 2011-es sajtóeseményen. MTI Fotó: Manek Attila
Dukai Regina a repülőgépen használatos mentőmellényeket mutatja be egy 2011-es sajtóeseményen. MTI Fotó: Manek Attila

Még ha sokan nem is így érzik, vagy félnek tőle, a repülés nagyon, nagyon biztonságos – derül ki a Planecrashinfo nevű oldal adataiból. Eszerint egy a 4,7 millióhoz annak a valószínűsége, hogy valakinek egy adott járaton halállal végződjön az utazása. (Az 1993-2002 közötti időszakban legalábbis.)

A repülés minden más közlekedési formánál biztonságosabb, veszélyesebb a reptérre vezető út – állítják a repülési szakemberek.

Hirdetés

Az is biztató, hogy az oldal ábrája szerint a halálos repülőgép balesetek száma, a legalább 19 főt szállító gépeknél, évtizedek óta folyamatosan csökken. A hetvenes években még jellemzően 30-35 volt évente, 2012-2014 között már csak 5-10.

Melyik cégnél halnak kevesen?

A halottak száma is nagyjából harmadára csökkent ez idő alatt. A legtöbb balesetet egyébként a több évtizedes idősorok szerint stabilan a pilótahiba (58 százalék) és műszaki hiba (17 százalék) okozza.

Az oldalon van olyan lista is, amely az utóbbi tíz, húsz évben bekövetkezett halálos balesetek számát légitársaságonként összesíti. Sok cégnél nem volt ilyen.

A brit Telegraph egy másik listát közöl, amelyen 42 olyan társaság szerepel, amelyeknél soha senki nem halt meg. A nálunk ismertebbek közül rajta van a Ryanair, az Easyjet, az Air Berlin, a Swiss, az Air Europa.

Hátul jobb

Bármilyen kicsi is a baleset valószínűsége, sokan felteszik a kérdést, vannak-e a többinél biztonságosabb ülőhelyek? A német Der Spiegel szerint erről kevés a fellelhető információ, de azért akad. Az Airbus és a Boeing repülőgép-gyártók azt állítják, hogy náluk mindegyik hely egyformán biztonságos.

A Popular Mechanics tudományos lap 2007-ben és a Time Magazin 2015-ben baleseti adatok kielemzése révén választ kerestek a kérdésre. Ennek alapján az első lap arra jutott, hogy a gép hátuljában ülők túlélési valószínűsége 69 százalék, határozottan több, mint a középen ülőké (56 százalék) és az elöl levőké (49 százalék).

90 másodperced van

A Time felmérése más adatok alapján hasonló eredményre jutott, ott a halálozási arány hátul csak 32, középen 39, elöl 38 százalék volt. Hátul tehát biztonságosabb. (Talán az átbukás jelensége miatt, amikor a gép orral lefelé zuhan, és ebből már nehéz visszahozni – a szerk.)

A Greenwichi Egyetem egyik kutatása szerint nagyobb azok túlélési esélye, akik a vészkijáratokhoz közel ülnek. Ha ugyanis a repülőt el kell hagyni, átlagosan mintegy 90 másodperc van rá. Ennyi idő alatt elterjedhet például egy tűz.

Becsatolni, feltenni

Egy repülésbiztonsági szakember is a vészkijáratok közelében ajánlja az ülést. Illetve inkább a folyosó, mint az ablak mellett, mert onnét is valamivel könnyebb menekülni. Javasolja, hogy lehetőleg az egész út alatt maradjunk becsatolva, és alaposan figyeljük meg az oxigénmaszkok helyes felhelyezését (a szájat és orrot egyaránt fednie kell).

500 000 Ft gyorskölcsön, ha hirtelen jött a baj

Villámgyors pénzügyi segítség kell? Ha hitelhez kell nyúlnod, keresd a legolcsóbbat, a megújult személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével találd meg a legkedvezőbb ajánlatot. Nézzünk egy konkrét példát 500 000 forintos hitelösszeghez 36 hónapos futamidővel, a törlesztőrészlet rangsora alapján a legkedvezőbb ajánlat ebben az esetben a Cofidis Fapados kölcsöne 16 747 forintos havi törlesztőrészlettel (THM: 13,34%), de szorosan követi a Cetelem Saját Ritmus ajánlata is 16 823 forintos törlesztőrészlettel (THM: 14,49%), és a K&H személyi kölcsöne 16 845 forintos havi törlesztőrészlettel (THM: 15,99%), de szintén a kedvezőbb konstrukciók közé tartozik az Erste Bank kölcsöne 17 330 forintos törlesztőrészlettel (THM: 17,83%). További  ajánlatok érdekelnek? Használd gyorskölcsön kalkulátorunkat!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Tavaly nagyon rossz éve volt a tőkepiacoknak, túladottnak számítanak, de a Hold Alapkezelő pesszimista. Lehet, hogy most egy-két hónapig lesz egy medvepiaci felpattanás, de a következő évtizedben alacsony maradhat a részvénypiacokon elérhető hozam. A magyar eszközök árazása kivételesen a nyugat-európaival egyezik meg, ezért fokozatosan csökkentették azok arányát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?