Hirdetés
Hirdetés

Mi lesz a munkaerőhiánnyal? Jön a karácsonyi őrültek háza a boltokban

2017. november 23., 07:58
Cimkék
CBA
, Tesco
, bevásárlás

Javában folyik a készülődés az áruházláncokban a vásárlók karácsonyi rohamára.

Speciális bevásárlókocsi az Auchan budaörsi áruházában (Kép forrása: MTI Fotó: Soós Lajos)
(Kép forrása: MTI Fotó: Soós Lajos)

Öt-tíz százalékos bevételnövekedést várnak az áruházláncok az év végi vásárlási láztól, a szárnyasok és az édesvízi halak kereslete 15, illetve 20 százalékkal is megélénkülhet – írja a Világgazdaság.

Az év végi vásárlói roham közeledtével nem számítanak munkaerőhiány miatti fennakadásokra a hazai áruházláncok – derült ki a Tesco, a CBA, a Spar és az Aldi a lap megkeresésére adott válaszaiból. A múlt héten indult el a karácsonyi toborzási kampány a Tescónál, a hipermarket a szakszervezetekkel kötött megállapodás szerint jár el, az előirányzott megemelt létszámú dolgozó 70 százaléka már munkába állt, vagy beléptetés alatt van. A munkavállalók ráadásul 30 ezer forintos toborzási bónuszt kapnak, ha az új kolléga, akit ajánlottak, legalább három hónapig alkalmazásban áll, a karácsonyi időszakban ez az összeg 40 ezer forintra nő.

Mit keresnek a vásárlók?

Ötmillió darab szaloncukor, hárommillió figurás édesség, 250 ezer Mikulás-csomag és 45 ezer saját márkás adventi kalendárium eladására számít a Tesco. A szárnyasok és az édesvízi halak értékesítésében 15, illetve 20 százalékos növekedést vár az áruházlánc, különleges halfajtaként idén a sárga tonhalsteak és lazacok jelennek meg. Az ünnepek alatt 80 százalékkal fogy több hal, mint az év más időszakában – hangsúlyozta a társaság.

Hirdetés

A Spar szerint fokozott érdeklődés várható a pulyka és az alkohol iránt is, valamint a sütést érintő kategóriák (liszt, cukor, margarin) körében. Szezonédességből 1,5 milliárd darabos készlettel rendelkezik a lánc, és saját húsüzeme kapacitására építve szilveszterkor 600-700 tonna virsli eladását tervezi.

Így alakulnak a nyitva tartások

Az ünnepek alatt sehol sem működnek hosszabbított nyitva tartással a Tesco áruházak, december 25-én, 26-án és január 1-jén pedig zárva tartanak – emelte ki a vállalat. A hipermarketek szenteste napján 14, szilveszterkor 18 órakor zárnak, a 94 kényelmi formátumú áruház közül tíz zárva tart ezeken a napokon, akárcsak az adventi vasárnapokon, a Spar viszont ezeken a vasárnapokon hosszabbított nyitvatartással várja a vásárlókat.

December 24-én a 33 Interspar áruház egységesen délután kettőkor zár be, a 344 Spar és City Spar szupermarket közül 335 viszont már délben. Az év utolsó napján az este tízig nyitva tartó repülőtéri üzlet kivételével minden egység legkésőbb délután négykor bezár. A Lidl idén az adventi vasárnapokon nem hosszabbít: az áruházak 17 óráig lesznek nyitva. A Penny Market pedig nem nyitja ki a boltjait december 24-én, előtte három napig viszont hosszabbított nyitva tartás lesz.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új német-orosz barátság kezdődik

Új német-orosz barátság kezdődik

Múlt héten találkozott a német kancellár és az orosz elnök, az időzítés nem véletlen. Úgy tűnik, több tényező van, ami miatt a barátság felé kellene hajlania a két országnak, szemben az utóbbi évek időnként feszült viszonyával. Gazdaság, politika, történelem: mind ebbe az irányba mutatnak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?