7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Forradalmi újítások helyett a gyorsnál is gyorsabb telefont csinált az Apple a nagysikerű X-ből, és kiadott egy akkora verziót, amekkorát még sosem gyártottak előtte. A spórolósabb iPhone-rajongók is kaptak egy kissé lebutított verziót, de azt sem lehet 300 ezer forint alatt megszerezni. Van viszont két SIM-kártyás megoldás, és a vizet-port-karcolást is jobban bírják a telefonok.

Az egyszerű, hétköznapi (tehát a műszaki-technikai finomságok iránt kevésbé rajongó) felhasználók számára évek óta úgy tűnhet, megállt a mobilok fejlődése - az évente bejelentett újabb és újabb modellek valódi új funkciókat már csak elvétve tartalmaznak. Ehelyett az eddig is elképesztően gyors processzorok helyett még gyorsabbak kerülnek az eszközökbe, ugyanez igaz a grafikus processzorokra is. A 4G valamint a felhőalapú tárolás és az SD-kártyák idejében egyre kisebb a jelentősége, de a belső tárhelyekhez tudnak még hozzácsapni néhány tucat vagy pár száz gigabájtot az eddig is meglehetősen bőséges kapacitások mellé. Jobb híján esetleg kamerából tesznek 3-4 darabot az eszközre, így a telefonhoz képest egészen kiváló fényképek helyett egy fokkal még kiválóbbat készíthetünk, amelyek minősége mégis elmarad a hasonló árkategóriájú fényképezőgépek képeitől. Természetesen a "motorháztetők alatt" vannak új technológiai vívmányok, de egy átlagos felhasználónak már az évekkel ezelőtti csúcskategóriás telefonok is végtelenül gyorsak és mindenre tökéletesen használhatóak voltak, ellenben nem kerültek annyi pénzbe, mint a legújabb versenyzők.

Az Apple legutóbbi készülék-bemutatója sem változtatott sokat ezen a helyzeten - hogy nagy újdonságok nem lesznek, azt az Apple azzal is előre jelezte, hogy az "új" készülékek nem kaptak új elnevezést, hanem a legutóbbi modell, az iPhone X neve után biggyesztettek egy "S" betűt, ami mindig valamiféle upgrade-re utal a cégnél. (Ez egyébként tovább ingerlni az embert arra, hogy "iksz"-nek ejtse a telefon nevét, illetve most már "ikszesnek", de az X itt még mindig a római 10-est jelöli, így aki a hivatalos utat akarja követni, "ten esz"-nek hívja a telefonokat.)

iPhone XS - ráncfelvarrott X

A kijelző mérete maradt 5,8 hüvelyk. Az egy éve bemutatott X-ben még "csak" A11 bionkus chip volt, az iPhone XS-t A12 bionikus chip hajtja. Ez az első, 7 nanométeres gyártási technológiával készült mobilprocesszor, azt mondják, 5 ezer milliárd műveletet hajt végre másodpercenként - bármit is jelentsenek ezek az információk egy okostelefon-használó számára.

A kamerák felbontása maradt 12 megapixel, az évekkel ezelőtti értelmetlen megapixel-versenynek mostanra hivatalosan is vége, a gyártók már nem a parasztvakításban hisznek - az Apple is inkább a képfeldolgozáson fejlesztett, hogy még jobb minőségű fotók készülhessenek.

Aminek viszont biztosan lehet örülni: a XS már tud két SIM-kártyát kezelni (egész pontosan egy kártyának az adatait a mobilboltban rá lehet vinni a telefonra, egy SIM-slotot pedig szokásos SIM-kártyával lehet használni.) A másik jó hír, hogy a XS jobban bírja a vizet (2 méter mélységben 30 percig), port és ütést, mint a X, valamint a kijelző is jobban ellenáll a karcolásnak. Emellett fejlesztettek a sztereó hangzáson is, de mivel egy telefonról beszélünk, ez legfeljebb a villamosok közönségét zenével szórakoztató fiatalokat dobhatja fel. Lazán ide kapcsolódik, hogy az akku állítólag 1-1,5 órával tovább bírja, mint a X esetében.

Ezüst, "Space Gray" és arany színben lesz kapható. A legkisebb, 64 gigás tárhellyel rendelkező modell 999 dollár, az 512 gigás modell 1349 dollárba kerül az amerikaiaknak - a mi 27 százalékos áfánkkal ez jóval több, 10 forint híján 400 ezer forint lesz.

Az iPhone XS fejlettebben kezeli a kiterjesztett valóságot (augmented reality - AR)

iPhone XS Max, a Note 9 versenytársa - ekkorát még nem láttál, ennyit még nem fizettél

Az Apple természetesen a kínaiakra is gondolt, így bemutatott egy bődületesen nagy verziót is: akkorát, amekkorát még sosem gyártott (vagyis igen, csak iPad mini néven...). 6,5 hüvelykes - azaz majdnem kétszer akkora, mint a Steve Jobs által 2007-ben bemutatott első, 3,5-ös iPhone. És azt sem lehet kihagyni, hogy a kijelző 0,1 hüvelykkel nagyobb, mint az egy hónapja bemutatott Samsung Galaxy Note 9. Érdekesség, hogy a nagyobb kijelzőhöz nem kellett nagyobb telefont gyártani, mint korábban: a 8-as iPhone tepsi-változata, az iPhone 8 Plus ugyanekkora készülék volt, most viszont már a telefon teljes előlapját beborítja a képernyő - eltekintve az előlapi kamerát és az érzékelőket tartalmazó "notch"-tól, amely fent-középen "belelóg" a képbe.

A Note 9-hez képest ez az egyik lényeges különbség, a másik pedig az, hogy az iPhone-hoz nincs olyan multifunkciós érintőceruza (avagy S Pen, avagy stylus), ami a Samsunghoz jár. A Samsung viszont vastagabb, mivel a készülékbe lehet csúsztatni a plusz eszközt. Ezen kívül az iPhone-okon nincs ujjlenyomat-olvasó hardver, az Apple a biometrikus azonosítást az arcfelismerő rendszerrel, a FaceID-val oldja meg, ezen is feljesztettek valamit, így még gyorsabban ismeri fel a gazdáját a telefon (nyilván századmásodpercekről beszélünk az eddigi századmásodpercekhez képest).

Az Apple készüléke emellett drágább: a 64 gigás változat 1099 dollár, míg a Note 9 legkisebb változata, a 128 gigás 1000 dollárba kerül. A XS Max 512 gigás változata 1449 dollárba kerül - a magyar vásátlók 578 ezer forintért juthatnak hozzá (!), ami már simán egy Zsiguli ára.

XR - régi és új technika vegyesen, potom 300-ért

Aki új iPhone-t akar, de kevesebbet akar rá költeni, annak a most bemutatott XR lehet a megoldás, ezt nagyjából 300 ezer forintért is meg lehet szerezni (nagyjából 100 ezer forinttal olcsóbb, 749 dollár az amerikaiaknak). Bár a XS-nél nagyobb, 6,1 hüvelykes a kijelzője, de csak LCD (szemben a XS modellek OLED technológiájával), a felbontása is gyengébb, valamint nincs a hátán dupla kamera. Van viszont arcfelismerés, teljes előlapot betakaró kijelző.

Az Apple bemutatófilmje a modellekről:

A X-t is sokan temették, aztán milyen sikeres lett - ez is bejöhet

Összességében tehát kisebb technológiai újításokkal sikerült alaposan feltornásznia az árakat az Apple-nek. Akár igazuk is lehet: a 999 dolláros X bemutatásakor sokan azt mondták, hogy nem sokan fognak ennyit fizetni egy telefonért - végül mégis ez lett a cég legtöbbet eladott készüléke. Az Apple most arra épít, hogy konjunktúra van: nőnek a jövedelmek, alacsony a munkanélküliség (vagy inkább munkaerőhiány van), bővül a lakossági fogyasztás.

Tim Cook az XS és XR modellek bemutatóján

A Bloomberg szerint azzal, hogy legfontosabb szolgáltatásait széles termékkörön teszi elérhetővé az Apple, viszont emeli az árakat, stratégiát váltott: nem az a cél, hogy milliónyi új Apple-felhasználót sikerüljön bevonzani, hanem az, hogy folyamatosan emelkedjen az aktív készülékek száma, amelyekhez kiegészítőket és szolgáltatásokat tud eladni - így például az iCloud tárhelyet, zenét és videót.

A befektetők egyelőre óvatosan fogadták a bejelentést, tőzsdezárásra jó 1 százalékot veszített az árából az Apple részvény, a tőzsdei kereskedésen kívül ennek nagy részét sikerült ledolgoznia a papírnak. A csütörtöki nyitásra már biztosan átolvassák az első értékeléseket a tőzsdézők, érdemes lesz a nyitásban figyelni az árfolyamot.

Mikor lehet megvenni?

Az érdeklődők az iPhone Xs és Xs Max modelleket már szeptember 21-én előrendelhetik a Vodafone honlapján, az iPhone Xr előrendelése pedig várhatóan október 19-én kezdődik. Az iPhone Xs és Xs Max modellek értékesítése a Vodafone Magyarországnál szeptember 28-án éjfélkor, az iPhone Xr értékesítése pedig október 26-án reggel 8 órakor kezdődik meg - közölte a Privátbankár.hu szerkesztőségével az elsőként ébredő Vodafone.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG