Hirdetés
Hirdetés

Tényleg zuhan az alma ára - mennyibe kerül a családi bevásárlás?

Gáspár András, Valkai Nikoletta, 2018. szeptember 10., 17:01

Közel másfél éve nem volt ilyen alacsony az áremelkedés tempója a hipermarketekben. Az Auchanban, az Intersparban és a Tescóban is megnéztük, mennyibe kerül az alma, a 2018-as évjáratú bor és a legolcsóbb vadhús, ha már egyszer el akarják terjeszteni a közétkeztetésben. (A vadhúst, nem a bort.) Szeptemberi tanulság: ezúttal gyakorlatilag tényleg mindegy volt, hol vásárolunk be.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

Ahogy bő 11 éve minden hónapban, ezúttal is végigjártuk három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára. A jó hír, hogy amióta tavaly nyáron beindult az áremelkedés a hazai boltokban, azóta nem mértünk ilyen kis átlagos éves drágulást.

A három felkeresett hipermarket közül ez most elsősorban az Intersparnak köszönhető: ennél a láncnál az előző hónaphoz és tavaly szeptemberhez képest is több mint 5 százalékot engedtek az árakból - ezzel egyébként az első helyre is ugrottak a megmérettetésben. Az Auchan ugyan 2,1 százalékkal olcsóbb volt, mint az előző hónapban, a Tesco pedig 1,7 százalékkal drágább, de még így is megmaradt a brit lánc minimális előnye - a mezőny viszont nagyon összerázódott, a legolcsóbb és legdrágább hely között mindössze 231 forint a különbség - ilyen alacsony eltérést nem igazán mértünk az elmúlt években, most gyakorlatilag tényleg mindegy volt, hol intézzük el a nagybevásárlást.

Hirdetés

Az előző hónaphoz képest az átlagár közel 2 százalékot csökkent, 381 forinttal alacsonyabb lett az átlagos kosár-érték. Éves szinten is mindössze 0,7 százalékkal emelkedtek az árak a három áruház átlagára alapján, ami 2017 májusa óta a legalacsonyabb áremelkedés:

Az átlagár 19 496 forint volt, így ismét 20 ezer forint alatt alakult a kosár ellenértéke. Megúszhatnánk 18 ezer forintból is, de ahhoz mindent ott kellene venni, ahol a legolcsóbban adják - ez pedig tripla utazgatással vagy tripla bevásárlócsapattal és szervezéssel járna, ami azért ettől elveszi az ember kedvét.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Az előző hónaphoz képest jelentősen csökkent az alma (-37%) és az UHT-tej ára (-25%). Közel 30 százalékkal drágult viszont a liszt, 20 százalék körüli mértékben a banán és a száraztészta, de egyes üdítőkért is több mint 10 százalékkal többet kellett fizetnünk, mint augusztusban.

Egy év alatt is nagyot csökkent az alma ára (-26% - erre alább részletesebben is kitérünk), de 30 százalék körüli árcsökkenést mértünk a kávénál, au UHT-tejnél, a cukornál is. A párizsi 23 százalékkal volt most olcsóbb, mint egy évvel ezelőtt. Tavaly szeptemberhez képest viszont 74 százalékot drágult a krumpli és 43-at a banán, nagyjából 30 százalékkal többet kértek a száraztésztáért és a májasért, de 20 százalék fölött emelkedett a csirkemell ára is. Több mint 10 százalékkal drágább idén a pezsgő, a gyümölcsjoghurt, a tea és a kenyér is.

Havi legolcsóbbak - alma, bor, vadhús

Alma

Idén nyáron a szabolcsi almatermelők félpályás útlezárásokba és demonstrációkba kezdtek, miután a felvásárlók kilogrammonként 13 forintra hirdették meg az ipari alma átvételi árát. Ezt az árat a demonstrációkkal 20 forintra sikerült feltornászni kilogrammonként. Az ipari alma, léalma persze más minőség, mint a boltok zöldség-gyümölcs-részlegén árult, közvetlen fogyasztásra szánt almák, de azért megvizsgáltuk, hogyan alakul a hipermarketekben az ár a szüret idején.

MTI Fotó: Balázs Attila
MTI Fotó: Balázs Attila

Ahogy fentebb írtuk, az étkezési almánál is látszik egy komolyabb árcsökkenés: egy hónap alatt 37, egy év alatt 26 százalékkal olcsóbb lett a gyümölcs, aminek a termelők biztosan nem örülnek annyira, mint a vásárlók. Az Auchanban 219 forint a gála kilója, ugyanez a típus az Intersparban 249 forint volt, míg a Tesco legolcsóbb almája a 269 forintos golden volt ottjártunkkor.

Fehérbor

Idén rendkívüli menetrendet diktált az időjárás - augusztus elsején már teljesen érett fürtöket szüreteltek a borászok, augusztus végén pedig a boltok polcaira került a palackozott újbor, ami a szakértők szerint példátlan. Mi egyelőre csak a Tescóban találtunk 2018-as évjáratú bort: a Varga pincészet Csabagyöngyéjét 599 forintért kínálták. Ezzel egyébként ez volt a legolcsóbb üveges fehérbor a tescós kínálatban, holtversenyben a Lovassy és a BB-pincészet egy-egy termékével. A legolcsóbb üveges fehérbort az Auchanban találtuk (igaz, nem 2018-ast), a sajátmárkás Tuti Tipp Bohém félédes üvegenként 279 forintba került. Az Intersparban 299 forint volt egy üveg Borbár félédes.

Vadhús

Az Agrárminisztérium szeretné, ha a közétkeztetésben is nagyobb szerepet kapna a vadhús - igyekeznek is növelni a népszerűségét. Ehhez a hipermarketek részben tudnak csak hozzájárulni: a Tescóban egyetlen féle vadhús, fagyasztott vaddisznó-gulyáshús volt kapható, kilónként 2532 forintért. Sokkal jobb a helyzet az Auchanban, itt a legolcsóbb a 2990 forintos gímszarvas pörkölthús volrt. Az összes áruház körül a legkevesebbet az Interspar kérte a vadért, az egyébként szép választékból a szarvas- és a vaddisznó-gulyáshús is 1990 forint volt kilónként.

Te mibe pakolod, amit vásároltál? Mi lesz, ha betiltják a nejlonzacskókat?

Sorra tiltják be az egyszer használatos műanyag bevásárlószatyrok forgalmazását az egyes országok. Bár az ingyenes nejlonszatyrokat évekkel ezelőtt beszüntették a hazai boltok, úgy tűnik, messze vagyunk még attól, hogy Magyarországon is kemény tiltás jöjjön. Ahhoz képest, hogy az áruházláncoknak a legnagyobb a felelőssége, nem sok konkrétumot árulták el a terveikről. Ki lehet-e iktatni a vásárlási szokásainkból a műanyag zacskókat? Ha igen, hogyan? Összeállításunk a témában >>

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne 16 823 forint a havi törlesztőrészlettel vehető fel, a THM 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék, míg a Raiffeisen Banknál 18 064 forint a törlesztőrészlet, a THM pedig 20,85 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A Pew Research Center közzétette felmérését arról, hogyan vélekednek egyes országok állampolgárai a mindennapjaikról. Ennek egyik legfontosabb eleme a nemi egyenlőtlenség kérdése, amelyből kiderült, hogy a férfiak sokkal inkább úgy vélik, hogy javult ebben a kérdésben a helyzet, mint a nők. Például a német férfiak 78 százaléka szerint jobb a helyzet most, mint a 90-es évek végén, míg csupán a nők 62 százaléka vélekedik a hasonlóan. De mi a helyzet Magyarországon?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?