Hirdetés
Hirdetés

Új világ jön jövőre – többé nem vernek át a gyógyszerekkel?

2018. április 25., 09:58

Biztonsági elemekkel látják el a gyógyszereket, 290 nap múlva élesedik az új rendszer.

Magyarországon egyébként is hagyománya van a hamisított termékek vásárlásának, ugyanakkor ezek a készítmények óriási kockázatot hordoznak magukban. Ez különösen igaz a gyógyszerekre, ezek esetében ugyanis fennáll annak a lehetősége, hogy összetevőik nem kielégítő minőségűek vagy adagolásuk nem megfelelő, ami komoly veszélyt jelent az betegek számára. Éppen ezért az Európai Bizottság valamennyi tagállam számára kötelező rendeletet tett közzé, mely a gyógyszerek eredetiségvizsgálata érdekében két biztonsági elemet vezet be, ezt közölte az OGYÉI a Privátbankár.hu-val. Az új rendszer mintegy 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszert követ majd.

Ennek megfelelően 290 nap múlva megváltozik a gyógyszerek forgalmazásának módja, egyebek mellett egy kétdimenziós vonalkódot helyeznek el a gyógyszeres dobozokon, továbbá egy dézsmabiztos manipulálás elleni eszközt is. A gyógyszereket végponttól-végpontig ellenőrzik majd, a gyógyszerészek egy kiadott kód alapján minden egyes vásárlásnál ellenőrzik, hogy az adott készítmény megfelel-e az adattárban lévő adatoknak. A gyógyszerészek az értékesítést követően deaktiválják a kódot, így biztos, hogy hamis termék nem kerülhet a beteghez.

Hirdetés

Mi is látni fogjuk

Forradalom előtt a gyógyszerpiac - miért nem lépnek a nagy cégek?

Ugyan a rendelet csak 2019. február 9-től él majd, az átállás fokozatosan kezdődik, így egy darabig elképzelhető, hogy ugyanabból a készítményből kétféle lesz forgalomban, egy kódolt és egy kódolatlan. A biztonsági elem elhelyezése miatt a gyógyszeres dobozok mérete változhat, megnövekedhet, ám a dobozban lévő gyógyszer közvetlen csomagolásának (bliszter, tartály, stb.) mérete nem változik, így előfordulhat, hogy a nagyobb dobozban csúszkál majd a készítmény.

Mivel a betegek egy része bizalmatlan, illetve ragaszkodik megszokott gyógyszeréhez és bármiféle változást nehezen fogad el, bizalmatlanná válik, így a gyógyszerészek tájékoztató, edukációs tevékenysége nélkülözhetetlen lesz az átállás folyamán, olvasható az OGYÉI közleményében.

500 000 Ft gyorskölcsön, ha hirtelen jött a baj

Villámgyors pénzügyi segítség kell? Ha hitelhez kell nyúlnod, keresd a legolcsóbbat, a megújult személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével találd meg a legkedvezőbb ajánlatot. Nézzünk egy konkrét példát 500 000 forintos hitelösszeghez 36 hónapos futamidővel, a törlesztőrészlet rangsora alapján a legkedvezőbb ajánlat ebben az esetben a Cofidis Fapados kölcsöne 16 747 forintos havi törlesztőrészlettel (THM: 13,34%), de szorosan követi a Cetelem Saját Ritmus ajánlata is 16 823 forintos törlesztőrészlettel (THM: 14,49%), és a K&H személyi kölcsöne 16 845 forintos havi törlesztőrészlettel (THM: 15,99%), de szintén a kedvezőbb konstrukciók közé tartozik Provident kölcsöne heti visszafizetéssel, 5 707 forintos heti törlesztőrészlettel (THM: 24,83%). További  ajánlatok érdekelnek? Használd gyorskölcsön kalkulátorunkat!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?