Hirdetés
Hirdetés

Új világ jön jövőre – többé nem vernek át a gyógyszerekkel?

2018. április 25., 09:58

Biztonsági elemekkel látják el a gyógyszereket, 290 nap múlva élesedik az új rendszer.

Magyarországon egyébként is hagyománya van a hamisított termékek vásárlásának, ugyanakkor ezek a készítmények óriási kockázatot hordoznak magukban. Ez különösen igaz a gyógyszerekre, ezek esetében ugyanis fennáll annak a lehetősége, hogy összetevőik nem kielégítő minőségűek vagy adagolásuk nem megfelelő, ami komoly veszélyt jelent az betegek számára. Éppen ezért az Európai Bizottság valamennyi tagállam számára kötelező rendeletet tett közzé, mely a gyógyszerek eredetiségvizsgálata érdekében két biztonsági elemet vezet be, ezt közölte az OGYÉI a Privátbankár.hu-val. Az új rendszer mintegy 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszert követ majd.

Ennek megfelelően 290 nap múlva megváltozik a gyógyszerek forgalmazásának módja, egyebek mellett egy kétdimenziós vonalkódot helyeznek el a gyógyszeres dobozokon, továbbá egy dézsmabiztos manipulálás elleni eszközt is. A gyógyszereket végponttól-végpontig ellenőrzik majd, a gyógyszerészek egy kiadott kód alapján minden egyes vásárlásnál ellenőrzik, hogy az adott készítmény megfelel-e az adattárban lévő adatoknak. A gyógyszerészek az értékesítést követően deaktiválják a kódot, így biztos, hogy hamis termék nem kerülhet a beteghez.

Hirdetés

Mi is látni fogjuk

Forradalom előtt a gyógyszerpiac - miért nem lépnek a nagy cégek?

Ugyan a rendelet csak 2019. február 9-től él majd, az átállás fokozatosan kezdődik, így egy darabig elképzelhető, hogy ugyanabból a készítményből kétféle lesz forgalomban, egy kódolt és egy kódolatlan. A biztonsági elem elhelyezése miatt a gyógyszeres dobozok mérete változhat, megnövekedhet, ám a dobozban lévő gyógyszer közvetlen csomagolásának (bliszter, tartály, stb.) mérete nem változik, így előfordulhat, hogy a nagyobb dobozban csúszkál majd a készítmény.

Mivel a betegek egy része bizalmatlan, illetve ragaszkodik megszokott gyógyszeréhez és bármiféle változást nehezen fogad el, bizalmatlanná válik, így a gyógyszerészek tájékoztató, edukációs tevékenysége nélkülözhetetlen lesz az átállás folyamán, olvasható az OGYÉI közleményében.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

10 millió dollárt fizetett lobbizásra Horvátország, hogy kedvezőbb döntés szülessen a perekben. Az Interpol csak úgy körözte volna tovább Hernádit, ha a horvátok előre fizetik a perköltségeket arra az esetre, ha a Mol-elnök perel.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?