9p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Az alapkezelői szakmában világszínvonalú teljesítményeket láthatunk Magyarországon – véli Bilibók Botond. A Concorde Alapkezelő vezetője beszélt arról, hogy miért nem könnyű új portfóliómenedzsert találni, új befektetési alapokat indítani – utánpótlásra pedig szükség van, 5-10 éven belül mindenképp előáll majd valami újdonsággal a Concorde szellemi műhelye.
Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója

Privátbankár.hu: 2016-ban az Év Alapkezelője a Concorde Alapkezelő volt, így az idei Klasszis díjátadó gála egyik köszöntő beszédét ön mondta el, mint a korábbi év nyertes cégének vezetője. Ebben arról is beszélt, hogy szerencsés helyzetben vannak a hazai befektetők, mert a magyar alapkezelők világszínvonalú termékeket kínálnak – mit értett ez alatt?

Bilibók Botond: Tavalyelőtt elindultunk az amerikai piacon: két abszolút hozamú stratégiánkat kivittük a világ legnagyobb piacára. Ezek ugyanazon az elven működnek, mint a hazaiak: ha megszületik egy befektetési döntés, az mindegyik portfólióban megjelenik, legfeljebb eltérő súllyal – ugyanaz jelenik meg mondjuk a magyar Platina Pí alapban, mint az amerikai Pí alapban. Így bár az amerikai alapok track recordja még igen rövid, de vettem a bátorságot, hogy a 20 éves működésünket figyelembe véve beszéljek az eredményekről. Minden körülmények között nagyon kell vigyázni és etikusan kell viselkedni. Sajnos még mindig találkozunk félrevezető tájékoztatással, olyanokkal többek között, mint a rövid távú hozamok bemutatása, néha éves szintre kivetítése vagy éppen költségek nélküli teljesítmények bemutatása.

Visszatérve az eredeti gondolathoz, az amerikai partnerünk folyamatosan megméretteti a kinti alapjainkat, így kiderült, hogy a Concorde Pí Sharpe-mutatója (egy olyan mutató, amely nem csak egy befektetés hozamát veszi figyelembe, hanem a kockázatát is, amelyet a hozamok ingadozásával mérünk - a szerk.) minden – a Barclay’s Hedge rangsorában lévő – amerikai hedge fundot messze megvert úgy, hogy a hozama benne volt a top 10-ben.

PB: A magyar befektetési alapok tehát versenyképesek az amerikai hedge fundokkal?

BB: Az abszolút hozamú kategóriában minimum három olyan csapatban vannak portfóliómenedzserek Magyarországon, akik igenis versenyképesek – hiszen itthon a mi nemzetközi összehasonlításban is jól teljesítő csapatainkkal versenyképesnek bizonyulnak. Az alapkezelői szakmában valóban világszínvonalú teljesítményeket láthatunk Magyarországon. Azt hiszem még több tehetség van, csak sajnos többeknek nincs lehetőségük arra, hogy tehetségük kibontakozzon.

Szerencsés helyzetben vagyunk. Sok szakmában Magyarországon manapság nem a tehetség és a szorgalom számít, hanem valami egészen más, de a miénkben, ahol nap mint nap nyilvános a teljesítmény – szerencsére egészen más a helyzet.

Ez azt jelenti, hogy van kereslet külföldön a magyar befektetési alapokra?

Egyelőre úgy fogalmaznék, hogy érdeklődés van, ez egyértelműen látszik. Nem az alapokra, magyar alapot eladni külföldön nagyon nehéz, szinte lehetetlen, hanem a szellemi teljesítményre.

PB: És minek szól az érdeklődés?

BB: Biztos, hogy részben az egzotikumnak: olyan sok hazai portfóliómendzser azért nem jelentkezik New York-ban, hogy szeretne labdába rúgni. Az is biztos, hogy egy magyar szereplő kezelt vagyon tekintetében nem fog bekerülni a topligába, de a diverzifikáció során teljesen reális, hogy néhány „morzsát” juttassanak egy olyan csapatnak, amelyik már több fronton bizonyított, más perspektívából látja a világot.

PB: Akár a magyar eszközök is érdekelhetik őket?

BB: Ezt nem tapasztaltuk, a magyar piac ehhez túl kicsi. Ha viszont az egész régiót nézzük, az már összességében elérheti az ingerküszöböt. Az elmúlt években Közép-Kelet-Európa leszakadt a klasszikus értelemben vett feltörekvő piaci régióról: makroszempontból egészséges képet mutat a régió, némelyik tagja már a közös pénzt is használja. Ez a régió most nagyon szexi a befektetők körében – amolyan „Európa béta” piac.

PB: Ha a másik oldalról vizsgáljuk a kérdést: a külföldi alapok mennyire versenytársaik a magyar alapoknak?

BB: Elvileg igen, de azért óriási magyar befektetői pénzek nincsenek külföldi alapokban. Az elsődleges oka ennek az lehet, hogy a hazai érdeklődés középpontjában mindig a kötvénytúlsúly és a forint-fókusz állt, ezt pedig a magyar alapok tudják a legjobban. Az értékesítés központját is jellemzően a hazai intézmények, adott esetben a csoporton belüli bankok adták. Az abszolút hozamú stratégiák sem teljesen arról szólnak nálunk, mint külföldön: a hazai szereplők tudják, hogy a magyar ügyfeleknek nagyon alacsony volatilitás kell pozitív hozammal.

PB: A magyarok kockázatkerülő attitűdjét remekül kiszolgálja az egyik versenytársuk, az állam: a lakossági állampapírokat az elmúlt években magas hozammal kínálta. Mostanra azonban változni látszik a képlet, csökkentették az elérhető hozamokat, miközben az infláció is beindult, így egész más lesz az elérhető reálhozam, mint ami eddig jellemző volt. Változik vajon majd az állampapírok elszívó hatása?

BB: Rossz helyen teszi fel a kérdést… minden attól függ, milyen feltételekkel adják a papírokat. A többségi várakozás az, hogy az állam most azért elkezdi csökkenteni a prémiumokat. Az biztos, hogy a kockázatkerülő magatartásra erősen rásegített az állam az elmúlt években. Nem egészséges, de bárcsak ez lenne az egyetlen egészségtelen elem.

PB: A tavalyi év újdonsága volt, hogy megkezdték az alapok online értékesítését is. Bevált a csatorna?

BB: Térjünk vissza erre két év múlva… Elkezdtük, most tanuljuk a műfajt, mindenkinek jobb, ha óvatosak vagyunk ezen a téren. Továbbmegyek: tíz év múlva látjuk majd igazából, hogy tényleg akkorát változik-e a világ, valóban lesz-e akkora jelentősége ezen a téren az online csatornáknak, mint most egyesek jósolják.

Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója

PB: 20 év alatt bőven volt idő kiismerni az ügyfeleket, tudják, mire van kereslet – nem készülnek új alapokat indítani?

BB: Egyelőre nem. A Superposition nevű alapunkat most megnyitottuk (2014-ben indult, korábban csak korlátozottan volt elérhető – a szerk.), tehát ilyen értelemben van újdonságunk, de új terméket nem vezetünk be. Nagyon nehéz új portfóliómenedzsert találni – ha megtaláljuk, akkor is kell egy 3-5 éves track record, ami alatt meggyőződhetünk arról, hogy tud kockázatot kezelni, hozamot elérni.

PB: Tehát csak ezen múlik a dolog? Kell a vérfrissítés?

BB: Persze. Mi Lacival (Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke – a szerk.) 20 év múlva közelebb leszünk a 70-hez, mint a 60-hoz. Ez pedig egy olyan szakma, amit jellemzően 30 és 50 között művelnek a világban. Amíg az ember aktív, idejének 10 egységéből 7-8-at biztosan elvesz a munka, a többi jut a családnak. Ha a cég jövőjét évtizedes távlatban nézzük, akkor fel kell tenni a kérdést, hogy a mostani menedzserek, vezetők közül ki választja majd még akkor is azt, hogy több ezer ügyfél megtakarítását kezelje, és ki vonul vissza. Új, tehetséges portfóliómenedzsereket kell keresni.

PB: Közben akkor a háttérben megy a tehetségkutatás?

BB: Természetesen. Ráadásul mi még tulajdonosok is vagyunk ebben a cégben, nem csak vezetők. Kaptunk egy lehetőséget az élettől, sikerült élnünk vele, a folytatást meg kell tervezni. Egy ilyen cég nem működhet jó portfóliómenedzserek nélkül. Az eredeti kérdést illetően tehát az a válasz, hogy most nem készülünk új alapot indítani, de 5-10 éves távlatban óhatatlan, hogy kijöjjünk valami újdonsággal. Ez kétféleképpen történhet: vagy egy teljesen új alap indul, vagy egy meglévő teljesen átértelmeződik. Hiszen ha például a Columbust egyszer majd nem a Dani kezeli (Móricz Dániel, a Concorde Columbus alap portfóliómenedzsere – a szerk.), akkor az már nem a Columbus, hanem egy új alap, még akkor is, ha esetleg ugyanúgy hívják.

PB: A honlapon a Concorde Alapkezelő bemutatásában pezsgő szellemi műhelyként definiálják magukat – mit takar ez?

BB: Azt mondanám, jöjjön be egy hétfő délutáni közös együttgondolkodásra és nézze meg. Ilyenkor összeülünk 20-30-an, egy vezérfonal mentén átbeszéljük, mi történik a világban. Habitustól függően mindenki máshogy folyik bele a beszélgetésbe, egy jó másfél-két órán osztjuk meg egymással a gondolatokat. Ebben van némi aktuálpolitika is, de befektetési ügyek, piacok áttekintése, ki mit olvasott, mi jutott eszébe, mi foglalkoztatja, mi van a kamatokkal, az inflációval… szóval valódi együttgondolkodás zajlik. Meggyőződésem, hogy akkor tud valami átlagostól eltérő teljesítmény a felszínre törni, ha az adott közösségben vannak csodabogarak. A csodabogár eltér a megszokottól, valamiben deviáns, feszegeti a határokat, másképp látja a világot, másképp interpretálja a világ dolgait – egy-egy ilyen megbeszélésen néha olyan dolgok villannak fel, amelyek egészen rendkívüliek. Így lesz ebből egy fantasztikus, pezsgő szellemi műhely.


A Concorde Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2017 díjátadóján az alábbi díjakat vehette át:

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Portfóliómenedzsere 2017: Zsiday Viktor, Concorde Alapkezelő

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Legjobb  Közép-kelet-európai Részvény Alapja 2017: Concorde Részvény Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja 2017: Concorde-VM Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alapja 2017: Citadella Származtatott Alap

További helyezések:

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Legjobb Hazai Rövid Kötvény Alapja 2017 II. hely: Concorde Rövid Kötvény Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Legjobb Hazai Hosszú Kötvény Alapja 2017 III. hely: Concorde Kötvény Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Legjobb Vegyes Kiegyensúlyozott Alapja 2017 III. hely: Concorde 2000 Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapja 2017 III. hely: Concorde Nemzetközi Részvény Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alapja 2017 III. hely: Concorde Columbus Alap

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16895 16710 16945 +0,66% 0 0 8 213 882 770 HUF 2024-03-18 17:06:50
MOL 2972 2912 2976 +1,50% 0 0 1 609 766 630 HUF 2024-03-18 17:05:25
MTELEKOM 898 888 900 +0,56% 0 0 369 490 884 HUF 2024-03-18 17:05:23
RICHTER 9295 9295 9420 -0,21% 0 0 3 045 374 650 HUF 2024-03-18 17:05:12
OPUS 398 391 398 +1,79% 0 0 88 894 259 HUF 2024-03-18 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly?
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
Befektetési alapok Ez a vagyon 438 milliárd forinttal hízott egy hónap alatt
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 13:57
A befektetési alapokban kezelt pénzekről van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG