3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szeptemberben csak 175 fővel csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma, de októberben nagyobb visszaesés jöhet a szezonális hatások miatt. Így is bő tízezerrel többen voltak, mint egy évvel korábban. A közeli tartományokba viszont most is tovább áramlottak.

Az előző hónapban 62 414 magyar állampolgárt tartottak nyilván Ausztria munkavállalói között, ami 175 fővel maradt el az előző hónaptól, de 10 168 fővel több, mint tavaly ilyenkor – derül ki az osztrák társadalombiztosítottak szervezete (Hauptverband der Österreichischen Sozialversicherungsträger) adataiból. Tavaly szeptemberben egyébként 740, októberben majdnem 2800 fővel csökkent a létszám, majd később ismét emelkedni kezdett. Az őszi és tavaszi hónapokban – nagy valószínűséggel szezonális hatások, főleg a turizmus miatt – rendszeresen átmeneti csökkenés figyelhető meg. Így ez a szerény mérséklődés nem valószínű, hogy megtöri a sok-sok év óta emelkedő trendet.

 

Feltűnő, hogy az inkább távolabbi tartományokban, mint Voralberg, Salzburg, Felső-Ausztria, csökkent a magyarok száma, a közeli, ingázással is könnyen elérhető részeken, mint Burgenland, Bécs, Alsó-Ausztria, töretlen volt a növekedés. (Kivéve Karintiát.) Míg a magyar adatok beleillenek a trendbe, a lengyel, szlovén és román foglalkoztatottaknál furcsa megugrás volt tapasztalható, a három országból jövők 4500 fővel többen dolgoztak.

 

Egyébként Ausztria-szerte kilencezer fővel csökkent a foglalkoztatottak létszáma, ezen belül viszont a külföldieké 4200 fővel nőtt, aminek következtében a belföldi munkavállalók újra teret veszítettek. A tavaly októberi 15,4 százalékról egy év alatt 16,4 százalékra nőtt a külföldi állampolgárok aránya a foglalkoztatásban. (Magyarországon például csak mintegy kettő százalék a külföldi állampolgár lakosok aránya, ezek fele is kárpát-medencei magyar nemzetiségű.)

 

Németországban az adatok kevésbé gyorsan készülnek el, a 2004-ben csatlakozott nyolc EU-tagról rendszeresen készített, szeptemberi dátumú munkaügyi jelentés szerint idén júliusban 448 ezer munkavállaló dolgozott ott ezekből az országokból. Ez 98 százalékkal több, mint 2011 áprilisában, vagyis duplája. (Ezen országok polgárainak a németek és osztrákok 2011 május 1-től nyitották meg a munkaerőpiacukat korlátozások nélkül.) Egy év alatt pedig 23 százalékos, 85 ezer fős volt a növekedés.

 

Konkrét országokra lebontott adatokat a németországi jelentés csak márciusig tartalmaz, eszerint akkor a magyar állampolgár munkavállalók száma 48 776 fő volt. Ez 140 százalékkal magasabb a 2011 áprilisnál (20 106 fő), és 47 százalékkal az egy évvel korábbinál (33 125 fő). Ezen kívül márciusban volt még 4558 fő magyar, aki csak „csekély mértékben alkalmazott” volt („geringfügig beschäftigt”, például részmunkaidős), valamint 3409 magyar állampolgárságú munkanélkülit is nyilvántartottak. Ez utóbbi csak kevesebb mint hét százaléka az alkalmazott magyarokénak, így a munkanélküliségi rátánk Németországban jobb, mint itthon.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG