5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nagyon régen látott ekkora konfliktust a Perzsa-öböl, mint amibe most Szaúd-Arábia hajszolta a térséget. Nem kizárt, hogy Katar izolálása akár fegyveres konfliktushoz is vezethet, azonban egyelőre még óvatosak a felek. Mindenkinek vannak még kijátszatlan lapjai, de az igazi kérdés az, mennyire szánták el magukat a szaúdiak Katar megregulázására.

Egy emberként hördült fel hétfőn a világ, amikor öt arab állam bejelentette: minden kapcsolatot megszakít Katarral, amelyet a terrorizmus erőteljes támogatásával vádolnak. Az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Bahrein, Jemen és Szaúd-Arábia döntése akár háborúba is sodorhatja a térséget. De miért érdekük az egyensúly megbontása?

Szaúdi törekvések a háttérben?

A drasztikus lépést - amellyel elvágtak minden szárazföldi, légi és vízi kapcsolatot - hivatalosan a meghatározó katari támogatásokkal indokolják, amelyeket különféle terrorszervezetek kaptak az Iszlám Államtól kezdve az al-Núszra Fronton át a Jemenben harcoló húszi lázadókig.

Az Arab Tavasz után ugyanis Katar volt a Perzsa-öböl-menti olajkirályságok közel egyetlen országa, amely a monarchiákkal szemben azokat az újból felbukkanó iszlamista erőket (mint például a Muszlim Testvériséget) támogatták, amelyek erős ellenzéket jelenthetnek a politikai színtéren. Ezzel viszont keményen rátapostak az Öböl Menti Együttműködési Tanácsot is vezető Szaúd-Arábia tyúkszemére. Az ország külpolitikai törekvéseit és befolyásszerzését ez a lázadó magatartás jelentősen aláásta, hiszen Katarnak mindig nehezére esett elfogadni a szaúdiak vezető szerepét a térségben.

Rijád most úgy vádolja terrorizmus támogatásával Katart, hogy közben a kicsiny, ám mérhetetlenül gazdag ország is tagja az Arab Ligának, és részese éppen annak a koalíciónak, amely az Iszlám Állam és a Jemenben harcoló húszik ellen is szövetkezett. Szaúd-Arábia és szövetségesei mégis tényként állítják, hogy Katar igazából a húszik mögött is álló Irán szekerét tolja. Valószínűleg éppen ez a mostani konfliktus igazi oka is, hiszen Szaúd-Arábiának Irán maga a megtestesült gonosz, amely fenyegeti a jól felépített dominanciáját.

Ez volt a tökéletes alkalom, de mi jön most?

A gyújtópont minden esetre az volt, amikor állítólagos hackerek feltörték a katari hírügynökség rendszerét és az Irán-ellenes politikát és Donald Trumpot ellenző szavakat adtak a katari emír, Tamim ibn Hamad ibn Halífa Al Táni sejk szájába. Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek tényként könyvelték el és lecsaptak a megszorongatás lehetőségére, pedig Katar azonnal cáfolt és közölte, hackertámadás áll a hamis hírek mögött.

A legrosszabbtól tartanak a katariak: a nagy szakítás hírére elözönlötték a boltokat és áruházakat a katari lakosok. Mindenki attól tart, hogy az elhúzódó konfliktus, a kapcsolatok megszakítása élelmiszerhiányhoz vezet majd, mivel egyedül a szaúdiakon keresztül tudnak élelmet importálni a szárazföldön, azt is a szövetség többi tagjától.

Egyelőre csak nagyon kevés szakértő mer konkrét jóslatokba bocsátkozni Katar jövőjével kapcsolatban, az viszont bizonyos, hogy egy ekkora állam nem tudná felvenni a harcot Rijáddal és szövetségeseivel, ha összecsapásokig mérgesedne a viszony. Szaúd-Arábia és szövetségeseinek célja, hogy minél inkább elszigeteljék az országot, persze kérdés, hagyja-e idáig fajulni az eseményeket a mindkét féllel kifizetődő kapcsolatot ápoló Egyesült Államok. Donald Trump ugyan a múlt hónapban a szaúdi politika támogatásáról beszélt rijádi látogatása során, ám Katar szintén fontos partnere a szuperhatalomnak: a legnagyobb katonai bázisa a katari Al Udeidben található, amely az egyik legfontosabb bázisa a terrorizmus elleni küzdelemben.

Törökország viszont egyértelműen Katar mellett áll, illetve Oroszország és Kína is fontos energetikai partnere az országnak, így nagyon nehéz dolga lesz Szaúd-Arábiának, ha izolálni akarja az olajmonarchiát főleg úgy, hogy ha valóban olyan jó a viszony, akár Irán is besegíthet a "biztonságpolitikai kérdések újratárgyalásába". Irán tekintetében viszont úgy tűnik, rátalált a közös hangra Mohamed bin Zayed, Abu-Dzabi koronahercege és a szaúdi fiatal titán, Mohamed bin Szalmán herceg, akik egyaránt sarokba szorítanák a közös ősellenséget, a feszültség tehát nagyobb a térségben, mint mostanában bármikor.

2014-ben még mosolygós volt a viszony, most bármikor egymás torkának eshetnek. EPA/RAED QUTENA

Mi lesz az olajjal és az OPEC-megállapodással?

Mindazonáltal a szemben álló felek egyaránt óvatosan viselkednek, és fel tudják mérni a radikálisabb lépések következményeit. Erre számít az Erste Befektetési Zrt. olajipari szakértője, Pletser Tamás is, aki blogjában arról ír, hiába a síita-szunnita ellentét, a pénz szaga mégis erősebb: nem fogják se a szaúdiak, se Katar se Irán, se Irak felrúgni az OPEC-megegyezést, mivel minden félnek az az érdeke, hogy tovább nőjön az olajár, hiszen a 50 dolláros Brent ár még mindig nem elég magas. A szakértő azonban arra is számít, hogy ezek a feszültségek előbb vagy utóbb szétfeszítik az OPEC-et, amint az árak normális szintre emelkednek.

(A cikkhez forrásként felhasználtuk: Washington Post, CNN, Magyar Nemzet, Erste Research)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG