4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A brit konzervatív kormányzat a régi birodalom illúziójában él és nem hajlandó észrevenni, micsoda csapások várják hamarosan a Brexit válási tárgyalása során. Az angol politikai szélhámosok által kilobbizott Brexit már meghozta gyümölcsét a sziget közembere számára: a bezuhant font miatt csökkennek a reálbérek és emelkedésnek indult az infláció.

Az amerikai részvénypiacok gyengébben nyitottak és a brit font tovább esett tegnap az angol jegybank kormányzójának azon kijelentésére, miszerint „nem modelleztük eddig egy rendezetlen Brexit pénzügyi kihatásait”.

Márpedig Macron megválasztása és a német konzervatívok őszi borítékolható győzelme után az angolokra nagyon nehéz tárgyalási fordulók várnak, London érdekeit nem lesz egyszerű érvényesíteni.  A Párizs-Berlin tengely várható újraéledése után Macron és Merkel sok olyan pozíciót fog kifacsarni London kezéből, amely eddig a brit pénzügyi központhoz kapcsolódott.

Érik a nagy pofon

A nehéz fellegek a kontinens irányából pedig egyre csak gyülekeznek Theresa May brit miniszterelnök feje fölött. A Financial Times friss kalkulációi szerint az EU már bruttó 100 milliárd euróra emelte a brit "kilépőszámla" összegét, elsősorban francia és német követelésre. A franciák és a lengyelek még a 2019/20-ban esedékes agrártámogatás-befizetéseket is bevasalnák a briteken, míg Berlin nem akarja az EU közös vagyonának arányos részét átengedni a szigetország részére.

A 2016 június 23-i Brexit népszavazás óta a brit font 15 százalékot esett az amerikai dollárhoz képest és mintegy 10 százalékot az euróval szemben. A font hanyatlása már érződik a brit reálgazdaságban, hiszen felnyomja az importált termékek árát. A statisztikai hivatal legújabb adatai szerint a gazdasági növekedés erőteljesebben csökkent az előrejelzettnél, miközben az infláció növekszik, a reálbérek pedig csökkennek.

A font eróziója

A font meredek esése az inflációs rátát már 2.3 százalékra nyomta fel, amely magasabban van, mint a jegybank 2.0 százalékos célkitűzése.

Káncz Csaba

Az infláció az előrejelzések szerint az elkövetkező hónapokban 3.0 százalékra emelkedik, miközben a bérek februárban csupán 1.9 százalékkal emelkedtek éves alapon.

A lakosság harmada már a szegénységi szint alatt él, míg a háztartások több, mint fele különböző állami támogatást vesz igénybe.

A legutóbbi Sunday Times Rich List közben napvilágra hozta, hogy az 1000 leggazdagabb brit egy év alatt 14 százalékkal növelte vagyonát, összesen 658 milliárd fontra, amely csaknem elegendő lenne a brit központi költségvetés finanszírozására.

A kampányban erről nem prédikáltak

Míg a Brexit kampányt tavaly irányító politikai szélhámosok arról prédikáltak, hogy az Egyesült Királyság gazdasága „visszaveszi az ellenőrzést” az EU-tól, a jelenlegi kormány a politikai sorsát az Egyesült Államokkal kötendő kedvező kereskedelmi megállapodáshoz kötötte. Igen ám, de Merkel márciusban meggyőzte Trump elnököt, hogy az USÁ-nak előbb az EU-val érdemes előnyös kereskedelmi szerződést kötnie, és csak utána a Brexit után megára maradt Egyesült Királysággal.  Merkel egyben meggyőzte az EU 27 tagállamát, hogy semmifajta engedményt ne adjanak Londonnak a kilépés feltételeiben – a meggyengült EU integritása és belső kohéziója szempontjából fontos politikai üzenetnek kell lennie, hogy London vesztesként és véres fejjel hagyja el a csatateret.

Londonnal addig nem tárgyal a kontinens a közös piacához való hozzáférésről, amíg ki nem egyenlíti a válás számláját, nem rendeződik megnyugtatóan az EU állampolgárok státusza az Egyesült Királyságban és az ír határ kérdése. London továbbra is a régi birodalmi múlt álomvilágában és a maga kreálta alternatív valóságban él, miközben kormánya hajtogatja, hogy a két fél könnyedén meg tud állapodni egy új kereskedelmi szerződésben két év alatt.

Ez azonban illúzió, hiszen a brit GDP csupán 15 százaléka az EU GDP-nek, ráadásul az angol félnek nincsenek olyan felkészült és hétpróbás kereskedelmi tárgyalói, mint Brüsszelnek.  Így szinte teljes bizonyossággal állítható, hogy a hivatalos határidőig, azaz 2019 áprilisáig a két fél NEM fog tudni kereskedelmi szerződést kötni. London akkor fog ráébredni, hogy nem a nyúl viszi a puskát és az erősebb fél szabja meg a feltételeket – amely ráadásul még alaposan meg is akarja leckéztetni.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG