Hirdetés
Hirdetés

Lemondott a csak isten által elmozdítható diktátor

Fellegi Tamás, 2017. november 22., 12:34

Egy hétig ellenállt meglepően türelmes fogva tartóinak Zimbabwe örökös ura, miután a parlament megindította ellene az eljárást, ami nyilvánvalóan a leváltásával végződött volna, ami ellen már nem tehetett volna semmit. A nép ünnepel, az utód pénteken készül átvenni a hatalmat.

Bársonyos forradalom

A hadsereg múlt héten vette a át a hatalmat Zimbabwében, hogy lemondassa a 37 éve uralkodó, 93 éves diktátort, Robert Mugabét, aki teljesen tönkretette országa gazdaságát, nem mellesleg 40 évvel ifjabb nejének próbálta meg átmenteni a hatalmat halála utánra. Mindenkinek elég volt már belőle, de a hadsereg igyekezett humánusan eljárni, bársonyos forradalmat megvalósítani. Először megkérték, hogy mondjon le, végül pártja megfosztotta minden tisztségétől, ezek után lóvá tette a hadsereget és a népet, amikor TV-beszédet tartott. Mindenki, a mellette ülő katonák is meg voltak győződve, hogy lemond, de nem ezt tette.

Isten akarata

Utána már nem volt mese, tegnap megindította a parlament az eljárást ellene, akkor belátta, hogy nincs tovább, hisz a parlament döntését már legálisan is végrehajthatja a hadsereg, vagyis akarata ellenére is eltávolíthatják az elnöki palotából, sőt, bőven van miért bűnügyi eljárást indítani ellene, amit önkéntes lemondása esetén megúszhat korára való tekintettel. Nos, ekkor érezte úgy, hogy eljött az idő, talán meggyőzte magát, hogy ez isten akarata, mivel korábban úgy nyilatkozott, hogy csak isten válthatja le őt.

Hirdetés

A lemondást lelkes ünneplés követte, a nép eufórikus állapotba került, ami teljesen érthető, ha évtizedek után sikerül végre megszabadulni valakitől, aki az utolsó 20 évben országukat olyan nyomorba döntötte, ahol 95 százalék a munkanélküliség, saját valutát pedig nem lehet üzemeltetni, miután lényegében semmilyen árufedezet nincs, miközben az ország mezőgazdasági adottságai kiválóak, csak elzavarták a szakértő farmereket.

Népi hősként kezdte

Robert Mugabe nem volt mindig egy gyűlölt alak: a brit gyarmati uralom idején, amikor az országot még Rodéziának hívták, szabadságharcos volt, akit be is börtönöztek. 1980-ban aztán, amikor véget ért a gyarmati uralom, országa választott elnöke lett, de hamar fejébe szállt a hatalom, és úgy döntött, az örökre őt illeti. Az ezredfordulón üldözte el a fehér farmereket, ekkor omlott össze a mezőgazdaság, majd az ország teljes gazdasága, jött a hiperinfláció majd a valuta megszűnése.

Az új elnök

A hatalmat most a korábbi alelnök, Emmerson Mnangagwa fogja átvenni, akinek két héttel ezelőtt kellett Dél-Afrikába menekülnie, amikor Mugabe elűzte őt. Valószínűleg ez volt az utolsó csepp a pohárban, ami lépésre ösztönözte a hadsereget, mivel úgy gondolták, az alelnök kirúgása készítette volna elő Mugabe nejének hatalomra kerülését.

Az új elnök ma tér vissza hazájába, és a tervek szerint pénteken fog felesküdni. A 71 éves új vezető jövő szeptemberig lesz hatalmon, amíg Mugabe ciklusa tartott volna, akkor jönnek a parlamenti választások. Az új, átmeneti elnöktől is sokan tartanak, miután régi motoros, aki a 80-as években nemzetbiztonsági főnök volt, kvázi belügyminiszter, és ebben az időben komoly polgárháború események zajlottak a függetlenség első éveiben. Most mindenesetre ígéretet tett, hogy a nemzeti egység megteremtésén és az ország ujjáépítésén fog dolgozni, és levezényli a demokráciába való átmenetet.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Vitatott alkalmazással állt elő a Facebook

Vitatott alkalmazással állt elő a Facebook

A gyerekek mostantól szülői felügyelettel használhatják a cég új chat-programját. A fiataloknak készült program éles kritikákat váltott ki, a Facebook azonban szakértőkkel egyeztetve próbálja garantálni a fiatalok biztonságát. Az utóbbi időben rengeteget tettek a szélsőséges tartalmak és a hamis hírek kiszűréséért, legújabb programjuk pedig az öngyilkosságot fontolgatóknak is segítségére lehet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?